Astazi expira termenul dat de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii tuturor institutiilor statului pentru predarea dosarelor fostei Securitati catre CNSAS. Deocamdata CNSAS este in asteptare. Cele mai multe institutii ale statului nu au respectat termenul impus de CSAT si nu au transmis nici macar cate un prim lot de dosare. Altele, cum ar fi Serviciul de Informatii Externe, vor incepe tocmai astazi predarea dosarelor.
Nerespectarea termenului dat de CSAT este confirmata de catre Cazimir Ionescu, purtator de cuvant si membru al Colegiului CNSAS. Acesta a declarat pentru ziarul nostru ca, desi institutiile statului si-au aratat disponibilitatea de a preda controversatele arhive, totusi pana la aceasta data putine au fost cele care au inceput transferul acestor dosare. -Deocamdata, CNSAS a facut adrese catre tot ceea ce inseamna institutii publice, pentru a primi documentele prevazute de noua legislatie. Cu SRI si SIE lucrurile au mers foarte bine, conform protocolului semnat intre noi si serviciile de informatii. In general, am primit semnale de maxima receptivitate din partea institutiilor, atat Ministerul Justitiei, cat si Ministerul Administratiei si Internelor au promis ca incepand de saptamana viitoare vom incepe preluarea documentelor-, ne-a declarat Cazimir Ionescu. El a precizat ca -de la Ministerul Justitiei ne asteptam la documente foarte importante – acolo sunt dosare penale de la pseudoprocesele din timpul comunismului-. Cazimir Ionescu spera ca documentele vor fi primite. -Toate aceste preluari ar fi trebuit sa inceapa cu mult timp in urma, dar acum avem pentru prima data asigurari ca vom primi documentele, datorita noii ordonante de urgenta care prevede si sanctiuni pentru nerespectarea termenelor. Daca nu ai termene si sanctiuni, orice actiune este sortita unei adormiri vesnice-, ne-a declarat Cazimir Ionescu, purtator de cuvant al CNSAS.
Printre institutiile care aveau de predat dosare catre CNSAS se numara Ministerul de Interne, cel al Apararii, Ministerul Justitiei si chiar serviciile secrete.
SRI a predat doar o parte
Pana acum, SRI a predat CNSAS un prim lot de 700 de metri liniari de dosare considerate initial ca privind securitatea nationala. De asemenea, a inceput sa predea Colegiului atat de ceruta cartoteca generala a Securitatii. In prima saptamana a lunii iunie, SRI urmeaza sa predea CNSAS si baza de date automata a fostei Securitati de la nivelul fostului Centru de Informatica si Documentare.
SIE a asteptat ultima zi
Presedintele Colegiului a spus ca, impreuna cu conducerea SIE, s-a convenit ca predarea documentelor detinute de acest serviciu sa inceapa abia de astazi, cu un prim lot de aproape 3.000 de dosare, insotit de evidentele informative respective. Tot astazi, SIE va incepe predarea dosarelor de cadre ale ofiterilor de Securitate identificati cu activitati de politie politica.
Referitor la Ministerului Apararii, care detine dosarele intocmite de Directia a 4-a a Securitatii, Secasiu a spus ca -vom trece la preluarea arhivelor respective, pur si simplu-.
Ministerul Justitiei aduna dosare din toata tara
Ministrul justitiei, Monica Macovei, i-a cerut procurorului general Ilie Botos sa faca tot posibilul ca sa remita catre CNSAS dosarele persoanelor considerate indezirabile pentru regimul comunist, dosare care figureaza ca fiind predate de catre SRI in custodia Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Aceste dosare au fost predate de SRI in perioada 1990-1998 si se refera la arhiva directiei care instrumenta cauzele penale, a fostei Securitati. Unele dosare au ajuns la Parchetul Inaltei Curti, iar altele la tribunalele militare teritoriale din Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis, institutii care au fost solicitate si ele de ministrul Macovei sa predea dosarele.