Motivul pentru care Colegiul CNSAS s-a intalnit ieri a fost de fapt votul pe care trebuia sa-l dea contestatiei depuse de liderul PC, Dan Voiculescu, incadrat in prima faza drept colaborator cu politia politica.
Presedinte PC a trait ieri, din exterior insa, o copie a sedintelor din cadrul structurii de conducere a partidului sau, in care are de obicei ultimul cuvant. Cum votul dat de membrii CNSAS a fost unul foarte strans – trei voturi impotriva contestatiei, trei voturi pentru si trei abtineri – votul presedintelui Colegiului, Claudiu Secasiu a fost cel care a cantarit cel mai greu. Spre supararea lui Voiculescu, Secasiu a votat impotriva, deci contestatia a fost respinsa.
Singura cale de atac pe care o mai are la dispozitie liderul PC este contestarea deciziei in termen de 30 de zile, la Curtea de Apel. Avocatul lui Voiculescu, deputatul Sergiu Andon, a declarat ieri ca aceasta solutie va fi pusa in aplicare cat mai rapid, pe motiv ca verdictul CNSAS nu este intemeiat si raspunde unor -comenzi politice-. -Faptul ca jumatate din membrii CNSAS si-au schimbat votul dupa exprimarea punctului de vedere anterior dovedeste ca, intr-adevar, contestatia este convingatoare. Faptul ca cel putin jumatate din reprezentantii CNSAS nu au gandit la fel sugereaza ca acest organism actioneaza la comanda politica-, a mai afirmat Sergiu Andon.
Deliberarile indelungate in cazul Voiculescu au fost intrerupte pret de cateva zeci de minute de o audiere a senatorului PSD Razvan Theodorescu. Si pesedistul a primit o decizie finala din partea Colegiului, de data aceasta una favorabila, de necolaborator cu Securitate.
Dupa audiere, Theodorescu a declarat ca discutia s-a axat -pe acel dosar care a fost ars in 22 decembrie 1989-. -Opinia mea a coincis cu cea a membrilor CNSAS. Nu vom sti de ce au ars unele dosare-, a adaugat senatorul, precizand ca dosarul cuprindea toate anchetele la care a fost supus din partea Securitatii intre august 1977 si sfarsitul anului 1986. Singurul element de noutate care a aparut in cazul pesedistului a fost acela ca in dosar exista un document referitor la prietenia sa cu -regretatul coleg de facultate Vlad Georgescu-.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane