Aerul rarefiat al Carpatilor pare sa-i fi inspirat pe guvernantii romani stransi la Sinaia, intrucat, dupa doua zile de discutii, au ajuns la concluzia ca pentru combaterea coruptiei este nevoie de infiintarea unui nou organism, intitulat pompos Parchetul National Anticoruptie. Intentia, salutara de altfel, pare sa fie, la prima vedere, inutila, deoarece, in acest moment, pe piata luptei impotriva coruptiei mai actioneaza alte cateva zeci de comisii si comitii, aflate fie sub coordonarea directa a Guvernului, fie in slujba unor ministere. De aceea, pare greu de inteles de ce PSD nu doreste intarirea atributiilor organismelor deja existente si militeaza pentru crearea unei noi institutii, in conditiile in care reprezentantii Opozitiei critica fara rezerve aceasta masura. Dincolo de eficienta sau ineficienta acestei masuri la nivel practic, decizia politica luata la Sinaia este menita sa lucreze tot la imaginea Guvernului Nastase, care vrea sa demonstreze lumii, ca, in ciuda scandalurilor de corutie care zguduie opinia publica, Executivul tine situatia in frau.
Argumente pe nisip
Secretarul general al PSD s-a straduit din rasputeri sa argumenteze decizia privind infiintarea Parchetului National Anticoruptie. -Propunerea pe care noi am facut-o Guvernului este ca aceasta structura, Parchetul National Anticoruptie, sa fie o structura care se ocupa doar de acest fenomen – coruptia – si credem ca are niste dimensiuni care necesita si asemenea organisme specializate si am facut propunerea sa fie o structura guvernamentala-, a declarat Cozmin Gusa, pe un ton convingator. El a precizat ca decizia de infiintare a acestui organism va fi luata cel mai tarziu saptamana viitoare, urmand ca apoi sa se elaboreze un regulament de functionare al acestei noi institutii aruncate in lupta impotriva coruptiei. Gusa nu a putut insa sa dea nici un fel de explicatii legate de oportunitatea aparitiei acestei structuri si nici de legaturile pe care aceasta le va avea cu zecile de comisii existente la nivel local.
Opozitia -desfiinteaza- initiativa pesedista
Initiativa liderilor PSD nu este privita cu ochi buni de reprezentantii Opozitiei. Democratul Emil Boc considera ca in Romania exista deja institutii abilitate sa lupte impotriva coruptiei si, prin urmare, -problema nu este sa se creeze structuri paralele, ci sa se eficientizeze cele existente deja-. Boc si-a exprimat speranta ca PSD va realiza in final inutilitatea acestei actiuni si va actiona in sensul intaririi atributiilor institutiilor angajate deja in lupta anticoruptie. Acelasi punct de vedere il impartaseste si liberalul Valeriu Stoica. In opinia sa, Guvernul are deja la indemana instrumentele necesare luptei cu marea coruptie, singurul impediment fiind, pentru moment, amorteala in care au intrat aceste institutii.
Aflati la doi pasi de semnarea unui nou protocol de colaborare cu PSD, reprezentantii UDMR sunt mult mai rezervati in declaratii pe aceasta tema. Deputatul Ervin Szekely a afirmat ca intentia PSD este salutara, mai ales ca toate semnalele externe primite in ultima vreme subliniaza necesitatea intensificarii luptei impotriva coruptiei.
Romania – campioana la comitii si comitete
Criticilor demnitarilor europeni privind incapacitatea Romaniei de a combate fenomenul coruptiei li s-a raspuns cel mai adesea prin infiintarea unei noi comisii sau unui nou comitet, menite sa se ia la tranta cu mult hulita coruptie. Astfel, s-a ajuns la un fenomen aproape paradoxal. Desi in lupta cu coruptia au fost aruncate trei ministere (Justitia, Internele, Ministerul Public), la care se adauga si Corpul de Control al primului-ministru, comisiile de la nivel local si chiar o Comisie prezidentiala, fenomenul ia amploare. La Ministerul Public, de acest fenomen se ocupa, in prezent, Sectia de combatere a coruptiei si a criminalitatii organizate, iar la nivelul ministerului de interne exista Directia Politiei Economico-Financiare, care detine birouri subordonate in toate judetele tarii. Nici Ministerul Justitiei nu a fost tinut in afara acestui razboi declarat, si aici existand doua structuri menite sa combata coruptia, Directia pentru Relatia cu Ministerul Public si de Prevenire a Criminalitatii si a Coruptiei si Serviciul Independent de Protectie si Anticoruptie. Guvernul s-a incolonat si el in lupta anticoruptie, la nivelul Executivului functionand nu mai putin de cinci directii aflate in structura Corpului de Control al primului-ministru: Directia control, privatizare, postprivatizare si aplicare a mecanismelor economiei de piata, Directia control al faptelor de coruptie si criminalitate organizata, Directia control al modului de contractare si utilizare a fondurilor si creditelor internationale acordate Romaniei, Directia control ministere si alte institutii din subordinea Guvernului si, in sfarsit, Directia control institutii si persoane cu regim jurisdictional special. Prin urmare, nu lipsa institutiilor a dus la atingerea unor cote alarmante pe scara coruptiei, ci ineficienta lor demonstrata de-a lungul timpului. Intentia Guvernului de a -boteza- Parchetul National Anticoruptie devine, in aceasta situatie, nu ilegala, cum incerca sa sugereze un parlamentar din opozitie, ci mai ales inutila.