Membrul CNSAS Constantin Ticu Dumitrescu a acuzat din nou serviciile de informatii de rea-vointa in privinta predarii arhivelor cu dosarele de la Securitate. Initiatorul legii de functionare a CNSAS a sustinut ca fisele de evidenta din cartoteci au fost modificate, iar numele si datele inscrise pe acestea – razuite sau sterse cu carioca.
Ticu Dumitrescu s-a lovit de o alta piedica, chiar si dupa ce membrul Colegiului se declarase incantat de o decizie a presedintelui Traian Basescu prin care se hotara predarea catre CNSAS a tuturor documentelor ramase in custodia SRI si SIE. Reprezentantul Colegiului a constatat ca o parte din dosarele ajunse in depozitul CNSAS au fost -cenzurate-, fiind sterse informatii-cheie din unele fise de cartoteca. Ticu Dumitrescu a prezentat, ieri, de pe scarile institutiei, cateva astfel de documente ramase fara valoare de informatie, dupa ce au fost sterse numele si referirile privind alte dosare de la Securitate.
-Este o dovada a lipsei de bune intentii ale serviciilor de informatii. Oameni ca domnul Pintilie (Florin Pintilie, seful Arhivei SRI – n.r.) cred ca pot sa ne insele-, a acuzat Ticu Dumitrescu. Membrul CNSAS a sustinut ca a incercat sa ia legatura cu actualul sef al SRI, George Maior, dar ca nu a primit niciun raspuns din partea celor care s-au declarat pregatiti sa reformeze serviciile de informatii. -V-am aratat nume lipsite de importanta. Daca la persoane necunoscute s-a procedat asa, ganditi-va cum s-a procedat la personalitati-, s-a revoltat Ticu Dumitrescu.
La randul sau, fostul director al Serviciului Roman de Informatii, Costin Georgescu, a ales sa il trimita pe membrul CNSAS sa caute informatiile -sterse- in baza de date electronica a arhivei de la Securitate. -In legatura cu dosarele, daca sunt incomplete, membrii CNSAS pot sa se uite la microfilme. Acestea ofera dovezi clare si pot fi comparate cu dosarele. Sunt role foarte mari de film si nu pot fi taiate. Ele exista in custodie-, a declarat Georgescu. Insa fostul sef al SRI a incercat sa se detaseze de responsabilitate sustinand ca serviciul de informatii a pastrat tot ce a avut in arhiva de la Securitate. -Eu nu pot da informatii pentru ca nu imi permite cutuma. Oricum, m-am ferit sa umblu la arhive cat am lucrat la SRI-, a declarat fostul director SRI. El a sustinut ca singurele informatii referitoare la modificarea unor documente se refera la o etapa inceputa in 1973, cand au fost distruse dosarele unor informatori deveniti membri de partid, precum si dosare de urmarit.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane