Home Politic Timofte si Fulga au dus de nas CNSAS

Timofte si Fulga au dus de nas CNSAS

DISTRIBUIŢI

Dupa ce le-a batatorit drumul spre conducerea serviciilor de informatii, presedintele Traian Basescu i-a luat de mana pe seful SRI, George Maior, si pe cel al SIE, Claudiu Saftoiu, si i-a invatat cum sa se poarte cu membrii CNSAS. Cei trei au mers ieri la o intalnire cu membrii Colegiului, unde au discutat -probleme tehnice- legate de predarea dosarelor Securitatii, aflate inca in arhivele serviciilor de informatii. Noul termen smuls de la SRI si SIE este 31 decembrie, asta dupa ce aceleasi servicii au promis sa predea tot-tot pana la sfarsitul deja trecutei luni august.

Acum ca promisiunea a fost pecetluita intr-o sedinta mediata chiar de presedintele Basescu, nimeni nu s-a mai revoltat ca fostii sefi ai SRI si SIE, Radu Timofte si Gheorghe Fulga, au dus CNSAS cu zaharelul, predand -la termen- numai ce le-a convenit. Cu scuza ca CNSAS nu are spatiu de depozitare, serviciile de informatii si-au pastrat in ograda mii de documente ale Securitatii. Iar printre ele ar putea rataci inca informatii spectaculoase legate de trecutul unor oameni de notorietate, care au primit deja certificate de buna purtare din partea Colegiului – totul, pe baza foilor primite cu bunavointa serviciilor de informatii.

Cate dosare mai zac in arhivele Securitatii, nu stie nimeni, ba chiar presedintele CNSAS, Claudiu Secasiu, a marturisit, timid, ca ar vrea sa afle. Deocamdata, CNSAS s-a preocupat sa se bucure de noile ajutoare trimise de Basescu in cazul desecretizarilor. Secasiu a amintit de -interventia ferma- a presedintelui dintr-o sedinta a CSAT, cand s-a pornit transferul de documente catre CNSAS. -Le luam. Ne mobilizam si le luam. Vom pregati depozitele, ca toate sa fie in siguranta. Pana acum nu am refuzat niciun dosar-, a declarat ieri Secasiu, dintr-o suflare, parca de teama sa nu se razgandeasca cumva Basescu. Asa ca CNSAS va pregati depozitul de la Popesti-Leordeni sa primeasca un numar nedeterminat de documente din arhivele Securitatii, poate chiar filele ratacite din dosarele unor politicieni care au primit deja verdictul Colegiului.

Pe vremea cand presedintele Colegiului nu banuia ca ar putea obtine toata arhiva, tot el a fost cel care s-a declarat multumit de modul in care se face deconspirarea, cu ajutorul colaborarilor din comisiile mixte CNSAS – SRI sau CNSAS – SIE. Acum, Secasiu si-a mai nuantat pozitia, ca sa justifice cumva bucuria promisiunii ca, pana la sfarsitul anului, va avea toate dosarele Securitatii. -Rolul comisiilor mixte nu este de cercetare a documentelor. Avem acces pe lege la documente, dar una este sa le poti studia pe indelete si sa faci corelarile necesare ori de cate ori este nevoie si alta este sa te tot duci la servicii dupa informatii-, ne-a declarat Secasiu.

Dupa intalnirea dintre seful statului, CNSAS si reprezentantii institutiilor detinatoare de arhive ale Securitatii – SRI, SIE, MApN – participantii au reactionat cum au stiut ei mai bine. Presedintele Traian Basescu a plecat fara sa scoata vreo vorba, membrii Colegiului s-au declarat incantati, seful SRI, George Maior, a dat o declaratie scurta, iar directorul SIE, Claudiu Saftoiu, l-a vorbit de bine pe seful statului. -Domnul presedinte a dorit in mod special sa asigure Colegiul CNSAS de faptul ca schimbarea sefilor de servicii nu va aduce nicio modificare in continuitatea predarii dosarelor-, a anuntat serios Saftoiu, ca un bun fost consilier prezidential.

Ticu Dumitrescu: -Vom avea de primit zeci si sute de dosare-

Cu aceasta ocazie, membrul CNSAS Constantin Ticu Dumitrescu a primit confirmarea ca neincrederea pe care a afisat-o vizavi de bunele intentii ale serviciilor de informatii a fost justificata. SRI si SIE au mai multe documente prin arhive decat au vrut sa recunoasca initial, dar Ticu Dumitrescu s-a declarat optimist ca noua etapa a predarii ar putea fi, macar acum, si ultima. -Nu sunt un fan al presedintelui, insa trebuie sa recunosc ca nu stiu ce-l mana, poate dorinta de deconspirare. Important e pentru noi ca putem cere direct serviciilor: pana la 31 decembrie veti preda tot-, a anuntat Ticu Dumitrescu, incantat de promisiunea primita, ieri, din partea noilor sefi ai SRI si SIE.

-Avem 1,5 kilometri de dosare pregatite spre predare. Mai avem de primit de la judete foarte multe arhive, mai avem de predat arhiva legionara. Socoatele mele se adeveresc-, a declarat initiatorul legii CNSAS, vizibil nerabdator sa aiba acces la toate dosarele din arhivele Securitatii. Per total, initiatorul legii de functionare a CNSAS s-a declarat invingator, multumit ca -s-a trecut la un echilibru real, de egalitate- intre serviciile de informatii si CNSAS, considerat pana acum -Cenunsareasa, portavocea serviciilor, mai ales a SRI-.

Dar nemultumirile lui Ticu Dumitrescu sunt multe si, culmea, inca nerezolvate de -interventiile- lui Basescu. Membrul CNSAS a declarat ca a incercat sa il convinga pe seful statului ca nu poate pastra secret continutul unor dosare si acum. Ticu Dumitrescu a dat exemplul deputatei Mona Musca, al carei dosar, chiar si proaspat declasificat, ar fi putut fi irelevant daca nu s-ar fi verificat conexiunile cu alte documente. -Am cautat sa-l fac sa inteleaga (pe presedinte, n.r.) ca nu e posibil sa secretizezi si acum niste dosare. Iar din cele desecretizate, nu ni s-au trimis decat copertile si doua-trei fituici-, s-a plans Ticu Dumitrescu. El a continuat sa acuze serviciile de informatii de -perierea- dosarelor, explicand ca daca s-ar fi asteptat la acest lucru de la SRI, modificarea documentelor pe suport electronic, detinute de SIE, l-a surprins.

Ce-i in mana CNSAS nu e minciuna

CNSAS a facut publica si o lista a documentelor primite pana acum de la institutiile detinatoare de arhive.

Intre 1 martie 2005 si 1 octombrie 2006, SRI a predat: 990.288 de dosare de urmarire, 443.255 de dosare de retea, 20.402 de dosare din fondul documentar, 4.700 de dosare penale, 3.700 de dosare din fondul de corespondenta – registre, acte contabile etc., 2.270 de dosare din fondul neoperativ si 90 de dosare de ofiteri. In total, CNSAS a avut la depozitul de la Popesti Leordeni peste 1700.000 de volume, insumand aproximativ 14.000 de metri liniari.

SIE a inceput predarea documentelor catre CNSAS pe 30 mai 2006, iar pana la 2 octombrie a reusit sa trimita la Consiliu 12.121 de dosare sub forma de jacheta film si 11.698 de fise de cartoteca. Pe langa cele patru transe de predare organizate de SIE si CNSAS, serviciul a mai dat 16 dosare, ca urmare a unor solicitari punctuale venite din partea Consiliului. Dintre toate documentele transmise din arhiva SIE, la CNSAS au ajuns deocamdata doar 14 fise de evidenta a ofiterilor Securitatii. Despre numarul total al documentelor aflate in custoria SIE, noul sef al Serviciului, Claudiu Saftoiu, a evitat sa vorbeasca. Insa el a promis ca pana la 15 noiembrie vor mai fi predate alte 6.500 de dosare catre CNSAS.

Pentru MApN, lucrurile au fost mai simple: in perioada 19 iulie-18 septembrie 2006, Ministerul Apararii a predat CNSAS 30 de metri liniari de documente create de Directia a IV-a de Contrainformatii Militare si 14 metri liniari din arhiva Directiei a V-a de Securitate si Garda.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.