Home Politic Tinerii alesi – umplutura pentru imaginea partidelor din parlament

Tinerii alesi – umplutura pentru imaginea partidelor din parlament

DISTRIBUIŢI

Zeci de nume noi au rasarit, peste noapte, ca ciupercile dupa ploaie direct pe bancile parlamentului. Dorinta nestavilita a liderilor politici de a reinnoi clasa parlamentara a devenit un scop in sine, care ar trebui sa aiba ca rezultat un plus de imagine pentru partid. In spatele acestor nume noi care se perinda zilnic prin cladirea legislativului romanesc se afla insa oameni total necunoscuti pentru electorat, care nu au reusit intr-un an si jumatate sa isi justifice indemnizatia pe care o primesc lunar, cea de 10 ori mai mare decat salariul mediu al romanului.

Daca o parte din acesti noi politicieni sunt oameni trecuti de o anumita varsta, cei care au starnit la inceput de mandat mandria celor care i-au promovat au fost cateva zeci de tineri pana in 35 de ani. Dincolo de fraza -Partidul nostru ii promoveaza pe tineri-, cu care au iesit la rampa mai-marii politicii, acesti juniori ai parlamentului nu au demonstrat mai nimic. Doar ca tinerii sunt, de fapt, o umplutura pentru imaginea partidelor din parlament. Printre o emisiune si un scandal intr-o revista de paparazzi, tinerii politicieni care au reusit macar sa devina cunoscuti, au mai depus cate o initiativa legislativa pe la locul de munca. Dar nu prea multe, ca sa nu bata la ochi.

In schimb, cei care au ramas doar nume pe o lista de orgolii ale liderilor politici nu au izbutit nici macar sa se remarce in postul in care au fost promovati doar pentru ca erau tineri si dadeau bine la public. Doua-trei initiative si cateva cuvinte pe care abia ca le-au auzit colegii de legislativ in mai bine de un an jumatate de mandat. Cei care s-au laudat cu cel mai tanar parlamentar, democratii, se fac acum ca nu vad activitatea aproape nula a unor deputati precum William Branza sau Ionela Bruchental-Pop. Dar acestia nu sunt singurii. Liberalii, social-democratii, peremistii, udemeristii si conservatorii isi au si ei lenesii lor. In concluzie, cei care ar fi trebuit sa vina cu un suflu nou, tinerii, urmand modelul inaintasilor lor, au transformat parlamentul intr-o institutie in care se poate dormi la greu si de unde se pot castiga ceva bani. Nu putini sunt cei care nu au cu ce se lauda mai mult decat cu o initiativa legislativa, si aceea semnata -la posta- de tot grupul parlamentar. Asadar, nume noi care au dat bine la public nu au adus, pana acum, nimic notabil in parlament. Nu au reusit sa le schimbe obiceiurile proaste ale colegilor cu state mai vechi, ba chiar le-au adoptat. Si a trecut mai bine de un an si jumatate de mandat.

Prima legislatura in care sunt promovate in parlament nume noi. Prima legislatura in care au avut acces la functii de parlamentari oameni cu ani buni sub 30, abia iesiti de pe bancile scolii. Cam asa s-au laudat partidele la inceput de mandat. Totusi, aceste nume noi care au dat bine la public nu au adus mai nimic nou in parlament, locul de unde isi iau de fapt salariul. Tinerii deputati s-au intrecut in lenevie, promovand aproximativ trei-patru initiative. Asta in mai bine de un an si jumatate de mandat.

Pe langa un grup mic de parlamentari tineri, precum Victor Ponta, Daciana Sarbu, Bogdan Olteanu, Lavinia Sandru, Olguta Vasilescu si altii, promovati de partide si ajunsi vrand-nevrand sub ochii electoratului, junii cu care s-au mandrit partidele ce au castigat locuri in parlament in 2004 s-au pierdut in masa deputatilor. Mai mult, unii dintre ei ocupa locuri fruntase in topul celor mai lenesi parlamentari, din cauza ca nu au reusit sa-si adune in palmares decat vreo doua-trei initiative legislative, vreo trei declaratii politice si vreo doua interventii in cadrul sedintelor Camerei Deputatilor. Si printre cei care au umplut talk-show-urile politice sau pe cele de duminica, ajunsi cunoscuti mai ales pentru atitudinea sociala decat pentru performantele politice, se numara parlamentari ceva mai lenti. De exemplu, liberala Raluca Turcan, in varsta de 30 de ani, care pana nu demult se lauda cu sefia Comisiei de cultura din Camera Deputatilor, nu a produs in toata aceasta perioada decat sase initiative legislative. De partea cealalta, democratii s-au mandrit si ei cu cel mai tanar reprezentant al parlamentului, deputatul Cosmin Popp (foto 1), de doar 25 de ani. Desi a reusit sa adune opt initiative legislative, cateva ale sale si cateva ale grupului PD, pe care s-a gandit sa isi treaca si el semnatura, tanarul democrat abia indrazneste sa ajunga la microfonul de la pupitrul Camerei Deputatilor, si atunci rostind rosu pana in varful urechilor cateva cuvinte fastacite. Una peste alta, iesirile la rampa ale tinerilor deputati, fie ele si in cadrul unor emisiuni care nu vizau incercarea dibacitatii politice a acestora, au adus in dreptul partidelor care i-au promovat un plus de imagine si inca un motiv de lauda.

Rasaduri in serele tuturor partidelor

La inceput de mandat, toate partidele au scos la inaintare -prospaturi- – unele mai reusite, altele mai putin. Astfel, liberalii se pot mandri cu cei mai multi tineri sub 35 de ani. Daca nume ca Raluca Turcan, Cristian Adomnitei sau Cristian Boureanu starnesc ceva interes in randul electoratului, deputatii Cristian Busoiu (28 de ani), Dan Marian (34 de ani) si Ionel Palar (34 de ani) sunt persoane aproape necunoscute chiar si pentru colegii de parlament. Activitatea lor de mai bine de un an si jumatate se poate rezuma in sapte initiative pentru Busoi, trei pentru Marian si ceva mai multe pentru Palar. Nici PD nu e mai prejos. Mai mult, democratii nu au un nume mare de tanar politician sub 35 de ani, dar au reusit sa stabileasca un record: Cosmin Popp este cel mai tanar deputat din aceasta legislatura. Alte nume de juni democrati care nu au reusit insa marea cu sarea sunt William Branza (34 de ani si trei initiative), Ionela Bruchental-Pop (33 de ani si doar doua initiative), Cantaragiu Bogdan (34 de ani si patru initiative) sau Radu Lambrino (31 de ani si cinci proiecte). Celelalte partide ale puterii isi au si ei tinerii lor lenesi, saditi cu grija in gradina parlamentului: udemeristul Kovacs Atilla si conservatorul Liviu Almasan. De partea cealalta, social-democratii au reusit sa atinga si ei un record: reprezentantul lor, Irinel Stativa (foto 2), nu a depus nici macar o initiativa legislativa. Ce-i drept, acesta a aterizat in parlament abia la sfarsitul sesiunii trecute. In lista junilor deputati, dar fara mare succes, se afla si pesedistii Florentina Toma, Dan Mihalache, Petru Vlase si peremistul Liviu Codarla. Minoritatile isi au si ei premiantii lor… din coada: Liana Dumitrescu, Ghervazen Longher si Merka Adrian.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.