Alesii au fost chemati ieri la munca, cu doua zile mai devreme fata de termenul la care trebuia sa inceapa ultima sesiune ordinara a acestei legislaturi. Motivul pentru care ei au fost siliti sa renunte la vacanta era acela ca probleme -extraordinare- legate de integrarea europeana trebuie dezbatute si adoptate in regim de urgenta. Parlamentarii nu s-au dezmintit nici de aceasta data, pentru ca holurile Casei Poporului si sala de sedinta a Camerei Deputatilor erau animate mai curand de prezenta reporterilor si a cameramanilor care doreau sa ia pulsul ultimei sesiuni a legislaturii. Alegerile preliminare din interiorul partidului de guvernamant se pare ca i-au determinat pe acei pesedisti care sunt in carti pentru un nou mandat parlamentar sa acorde mai multa atentie campaniei electorale si sa uite cu desavarsire de obligatiile ce le revin ca deputati sau senatori. De altfel, mai toate partidele parlamentare si-au definitivat listele cu candidatii la alegerile generale din noiembrie, astfel incat unii dintre actualii alesi se vor implica tot mai mult in campanie, in timp ce colegii lor care nu au avut acelasi succes la conducerea partidului sunt deja resemnati. Ei nu vor avea nici un motiv sa munceasca pe branci sau macar sa vina la lucru, in conditiile in care salariul ramane intact, fie ca au sau nu absente. Spre deosebire de deputati, senatorii puterii, dar si cei ai opozitiei s-au prezentat la serviciu intr-un numar mult mai mare. Ei n-au pierdut prea mult timpul. Dupa ce au luat in dezbatere un proiect de politica externa pe care in bunele traditii l-au retrimis la comisie ca sa nu-si prinda urechile chiar din prima zi, ei s-au certat in acelasi stil caracteristic pe marginea scutirii de datorii la unele societati cu capital de stat si pe marginea proiectului de modificare a Codului de procedura penala.
Adio concediu, incepe vacanta parlamentara! Suna paradoxal, insa pentru majoritatea deputatilor si senatorilor sloganul se potriveste de minune fiindca ultima sesiune se anunta a fi dominata de batalia electorala, desi campania incepe oficial in octombrie. In prima zi de munca, alesii s-au prezentat cu aceeasi -promptitudine- cu care ne-au obisnuit. Au fost necesare aproape doua ore pentru ca deputatii sa se intruneasca in cvorumul regulamentar. Culmea este ca pesedistii au intarziat mai mult decat opozitia si asta fie pentru ca sunt preocupati de scrutinul intern, fie ca nu le mai pasa de comenzile venite de la partid. Corigenti la activitatea depusa in aceasta legislatura, ei se apropie de sfarsitul carierei parlamentare. Temandu-se de un eventual esec, presedintele Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu, le-a tinut pesedistilor o sedinta de grup ca sa-i mobilizeze.
Intre timp, relaxati, liberalii si-au facut aparitia pe holuri inca de la ora 15.00, cand trebuia sa inceapa sedinta in plen. Ei au semnat in condica si au dat declaratii de presa cu o detasare vizibila. Sala era insa goala, deputatul PNL Radu Stroe spunandu-i in gluma unui coleg sa se grabeasca pentru ca nu mai sunt locuri libere. Peremistii au venit si ei, schimband cateva strangeri de mana calduroase si chiar pupaturi. Alti alesi, ceva mai constiinciosi s-au repezit sa-si ridice mormanul de proiecte de lege pe care trebuie sa-l dezbata in aceasta sesiune. In fine, pentru ca era deja dupa-amiaza, unii deputati au ales sa schimbe impresii de vacanta la o cafea, luand cu asalt bufetul de langa sala de sedinte. In ansamblu, atmosfera a fost una destul de apatica, gratie slabei prezente. Presedintele Valer Dorneanu nici nu a mai anuntat cati deputati erau in sala, desi procedura parlamentara prevede ca acesta sa informeze cu privire la cvorumul de lucru, inainte de a declara sesiunea deschisa.
O sesiune pentru integrarea europeana
Deputatii si senatorii trebuie sa discute mai multe proiecte de lege care vizeaza armonizarea legislatiei romane cu cea comunitara. Camera Deputatilor a inceput deja cu stangul, fiindca unul din proiecte, cel referitor la infiintarea politiei comunitare figureaza pe agenda sesiunii extraordinare, in pofida faptului ca nu a fost dezbatut si adoptat de Comisia de aparare, ordine publica si siguranta. Ieri, membrii comisiei nu au putut adopta legea din lipsa de cvorum. Dupa sesiunea extraordinara, alesii vor intra in regim normal de lucru. Legea alegerilor parlamentare este de departe cel mai important proiect pe care deputatii il vor discuta chiar la inceputul sesiunii ordinare.
Ceas elvetian de valoare pentru alesii care intarzie
Nixci nu au venit bine la munca, si alesii au si inceput sa cheltuiasca bani pentru lucruri vitale cum ar fi lifturile, parcarea sau chiar obiecte decorative destinate noului sediu al Senatului. Directorul de investitii de la Camera Deputatilor, Ovidiu Lescu, a precizat ca sala de sedinte a senatorilor si birourile acestora sunt gata. Singura -problema- este instalarea in sala de sedinte a unui ceas elvetian, de o mare precizie, astfel incat senatorii vor putea sti cu mxaimum de acuratete cat au intarziat. -Un ceas deosebit, care intarzie o jumatate de minut la 1.000 de ani-, a explicat inginerul de la Palatul Parlamentului, vadit satisfacut de achizitia rara a forumului legislativ. Lescu sustine ca orologiul nu este foarte scump, fiind o oferta promotionala elvetiana. Investitiile au tinut cont si de graba cu care alesii vor sa ajunga la lucru, asa ca lifturile din noul sediu vor avea o viteza de 1,6-1,8 m/secunda, fata de vechile ascensorii care merg cu doar 1,4 m/s. In total, biroul Camerei a aprobat suplimentarea sumelor destinate sediului Senatului si parcarii subterane cu 40 de miliarde.
-Bronzol- senatorial
Bronzati, cu fetele odihnite si cu o mina generala de oameni bine dispusi, senatorii au surprins, ieri, prin numarul mare in care s-au prezentat la munca, dar si prin avantul muncitoresc. Mai guralivi decat de obicei, mai deschisi dialogului cu presa, mai ales cei care stiu deja ca nu vor mai prinde un nou mandat, alesii au luat cu asalt bufetul Senatului, iar apoi plenul. Atmosfera destinsa. Glume, poante si relatari estivale. SMS-uri. Felicitari si strangeri de mana joviale. Toate prezente din plin in Sala Omnia a Senatului. Bineinteles, nu lipsesc momentele penibile. O data sedinta inceputa, trimisul special al Romaniei in Irak pe post de functionar international in guvern, Simona Marinescu, sare din fotoliul sau si plina de emotie le spune tuturor ca se bucura ca s-a intors. -Ma bucur ca am revenit in tara si ca va vad sanatosi-, a spus cu inflacarare senatorul PSD, fara ca presedintele de sedinta, Nicolae Vacaroiu, sa-i fi oferit cuvantul. Sentiment reciproc? Nu prea. Scurtul discurs al Simonei Marinescu a atras doar remarca plina de plictis a lui Nicolae Vacaroiu, care asteapta inca raportul pe care aceasta trebuia sa-l redacteze la revenirea in tara.
Paunescu, din nou in verva
Voiosia afisata initial a fost repede spulberata de Tratatul cu Ucraina. Primul care a dat tonul razvratirii a fost nimeni altul decat senatorul PSD Adrian Paunescu. Contrar strategiei partidului, care recomanda reprezentantilor sai din Senat sa voteze si sa sustina ratificarea -Tratatului dintre Romania si Ucraina privind asistenta juridica si relatiile juridice in cauzele civice, semnat la Bucuresti la 30 ianuarie 2002-, Adrian Paunescu a cerut sa se amane votul. In opinia lui, situatia actuala de la nivelul relatiilor bilaterale, precum si faptul ca Ucraina intelege sa aiba pozitii de forta in raport cu tara noastra impune amanarea ratificarii unui asemenea document. -Propun ca in semn de protest fata de politica de forta adoptata de Ucraina sa amanam acordarea votului. Senatul Romaniei nu trebuie sa dea votul unui tratat care va ramane o bucata de hartie-, a tunat Paunescu.
Pliindu-se rapid pe ideea senatorului PSD, -colegii- peremisti au dus-o mai departe. Deosebit de iritati de -atingerea- pe care Ucraina o aduce -demnitatii- Romaniei oamenii tribunului Vadim Tudor au anuntat ca orice hartie care poarta cuvantul Ucraina va primi votul negativ al intregului grup parlamentar. -Declaratia de razboi- a fost prezentata de senatorul Aron Belascu care are mari sanse sa nu mai prinda un nou mandat. -Grupul nostru parlamentar va vota impotriva oricarui document care priveste relatia cu Ucraina, pana cand va intelege sa-si schimbe atitudinea-, a aratgat senatorul PRM.
Impotriva ratificarii tratatului, in acest moment s-au exprimat si liberalii. Prin intermediul senatorului Radu F. Alexandru, acestia au dorit sa arate ca un vot pozitiv al Senatului ar insemna ca -Romania inchide ochii-. Un tratat international presupune sa fie respectat cu strictete de ambele tari. Acum nu este cazul. -Daca am adopta acest document in acest moment ar insemna sa inchidem ochii la politica avgresiva a Ucrainei-, a afirmat Radu F. Alexandru.
La loc comanda
Pus in aceasta situatie disperata, Nicolae Vacaroiu a venit in extremis sa caute?? votul negativ, intorcand proiectul de lege inapoi la comisii pentru a fi rediscutat in prezenta ministrului de externe, Mircea Geoana, si cel al justitiei, Cristian Macovescui. Presedintele Senatului a facut acest lucru dupa ce le-a atras initial atentia senatorilor cu tratatul are in vedere si Romania si daca nu va fi ratificat ??? va putea aduce atingere tarii noastre. -Este vorba de un tratat in care sunt implicate doua state si daca nu-l ratificam acest lucru poate afecta tara noastra-, ne-a explicat Vacaroiu.
Scapati de presiunea momentului, senatorii si-au reluat tabieturile obisnuite. Bufetul a devenit neincapator, telefonul mobil s-a incins si buna dispozitie de inceput de sesiune a reaparut ca prin farmec in fata unei reveniri bine indulcite.