Home Politic Toate partidele si-au finantat ilegal campaniile electorale

Toate partidele si-au finantat ilegal campaniile electorale

DISTRIBUIŢI

Asociatia Pro Democratia, care monitorizeaza finantarea partidelor politice a adus ieri prin vocea presedintelui sau Cristian Parvulescu unele adaugiri la raportul inaintat acum doua saptamani parlamentului de catre Curtea de Conturi privind fondurile de care au beneficiat formatiunile politice romanesti in cursul campaniei electorale de anul trecut. Cristian Parvulescu a enumerat cateva dintre cazurile de finantare frauduloasa a partidelor. El a reluat constatarea Curtii de Conturi privind dubla finantare de catre Secretariatul general al guvernului a PNL in 1999. Acesta a primit subventia de baza atat in calitate de PNL, cat si in numele Partidului Liberal, PL*93, desi acest partid disparuse prin fuziune de cativa ani. -Secretariatul general al guvernului a acordat sume mai mari unor partide cat celorlalte-, a afirmat Cristian Parvulescu. -Erorile- de calcul in finantarea partidelor de la buget au atins valoarea de 11,5 miliarde lei.

Unele partide au avut o contabilitate formala mai bine organizata, altele insa au dovedit serioase deficiente din acest punct de vedere. Pentru Pro Democratia, un exemplu notabil pentru cazul din urma este UFD, care are datorii de un miliard si jumatate la bugetul de stat.

Finantarea frauduloasa – consecinta a lacunelor legislative

Pentru aceasta situatie, Pro Democratia considera ca vinovata sunt lacunele legislative in domeniu, in principal deficientele legii 27/1996 privind finantarea partidelor politice. Asociatia doreste sa finalizeze un proiect de lege pe aceasta tema in toamna dupa consultari cu alte organizatii neguvernamentale si cu sindicatele. Proiectul va include prevederi care in legatura cu urmarirea si controlarea mandatarilor financiari ai partidelor si centralizarea conturilor formatiunilor politice, crearea unor conturi la nivel national care sa se afle sub supravegherea institutiilor abilitate. Totodata, Pro Democratia vede in introducerea votului uninominal o posibila solutie pentru coruptia politica din Romania.

Presedintele Pro Democratia considera ca imperfectiunea cea mai grava a legii 27/1996 este faptul ca nu prevede sanctiuni in cazul depasirii baremului legal pentru finantarea partidelor. -Finantarea frauduloasa a partidelor constituie una dintre principalele cauze ale erodarii increderii cetatenilor in acestea-, a afirmat Parvulescu.

FER, acuzat ca a cerut bani pentru locurile pe listele parlamentare

In cursul conferintei de presa de ieri, Pro Democratia a prezentat declaratia inaintata Curtii de Conturi in martie anul curent de catre Mihail Alionescu, in prezent consilier judetean in Hunedoara din partea CDR si sef al ocolului silvic Hunedoara, prin care acesta marturiseste cum Federatia Ecologista din Romania (FER), al carei membru este, i-a cerut suma de 10.000 dolari pentru locul I pe listele eligibile ale partidului. Desi platirea locurilor eligibile pe listele partidelor reprezinta un fapt cunoscut de toata lumea, aceasta este, dupa cum spune Cristian Parvulescu -prima declaratia oficiala in acest sens- a unui politician roman. Mihail Alionescu declara ca propunerile de acest tip au fost transmise de presedintele FER, Alexandru Ionescu in cursul unei sedinte la care au participat lideri ai partidului: Octavian Ciobota, Marcian Bleahu, Grigore Dejeu. Banii au fost depusi de Mihail Alionescu la sucursala din Deva a Bancii Dacia Felix. In ianuarie 2001 Mihail Alionescu a primit o cerere prin fax de la secretariatul FER in care i s-a cerut sa declare o parte din banii oferiti de el ca provenind din alte surse: -In momentul fata avem controlul Curtii de Conturi. Noi am declarat ca suma trimisa de dumneavoastra reprezinta donatii din judetul Hunedoara si ca lista de donatii se afla la dumnevoastra. De aceea va rugam sa aveti aceasta lista (dupa modelul alaturat) ca in cazul in care veti fi controlat sa nu riscati penalitati-.

In urma declaratiei lui Mihail Alionescu, Curtea de Conturi a decis ca diferenta intre baremul legal si suma donata de el sa fie trecuta ca datorie la buget.

Radu Stroe respinge acuzatiile Curtii de Conturi

Fostul secretar general al guvernului si actualul deputat liberal Radu Stroe a declarat ziarului nostru ca respinge -ipoteza- Curtii de Conturi, reluata de asociatia Pro Democratia, conform careia PNL ar fi primit o dubla subventie de baza

in 1999 de la bugetul de stat. -Nu se putea asa ceva. Nu cunosc raportul Curtii de Conturi. Trebuie verificat la secretariatul general al guvernului-, a afirmat Radu Stroe.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.