Home Actualitate Ţoiu: Ciolacu să citească PNRR înainte să se ducă, iar, la Bruxelles...

Ţoiu: Ciolacu să citească PNRR înainte să se ducă, iar, la Bruxelles cu temele nefăcute

DISTRIBUIŢI

Oana Ţoiu, preşedinta Comisiei pentru tineret şi sport din Camera Deputaţilor, îl acuză pe premierul PSD că nu cunoaşte ce prevede PNRR atunci când susţine că planul nu are „niciun euro pentru tineret”. Peste 2 miliarde de euro sunt prevăzuţi în PNRR pentru proiecte destinate copiilor şi tinerilor, iar premierul Marcel Ciolacu să se preocupe mai bine ca aceştia să fie cheltuiţi, decât să rostogolească noi minciuni în spaţiul public.

„Marcel Ciolacu critică PNRR pe componenta Politici publice pentru următoarea generaţie: copii şi tineri cu temele nefăcute şi cu o uluitoare nonşalanţă, uitând că Guvernul dumnealui a ratat în vara asta achiziţiile de microbuze şcolare pentru naveta elevilor şi a doua etapă a contractelor de reducere a abandonului şcolar, indicatori care trebuiau finalizaţi. Uită şi că 117 milioane de euro din PNRR au fost alocaţi pentru locuinţe eficiente energetic pentru tineri cu posibilităţi reduse şi tineri profesionişti (medici, educatori, învăţători, profesori). Îl invit pe premierul Ciolacu să folosească vara asta pentru a citi, totuşi, PNRR înainte să se ducă, iar, la Bruxelles cu temele nefăcute, că dacă le spune şi lor că nu avem bani pentru tineri în PNRR o să se întrebe unde au dispărut sute de milioane de euro alocate”, declară Oana Ţoiu.

În cazul în care nici cei 28 de consilieri ai premierului PSD nu reuşesc să citească PNRR şi să-i pregătească lui Marcel Ciolacu un rezumat cu principalele prevederi, îi reamintim că România a reuşit să obţină pe componenta Politici publice pentru următoarea generaţie: copii şi tineri un procent peste media celorlalte ţări UE.

Marcel Ciolacu, al patrulea premier PSD numit de preşedintele Iohannis, să se ocupe mai degrabă de cheltuirea banilor pe care îi are deja în PNRR, pentru ca banii să nu rămână necheltuiţi.

Doar câteva exemple:

– 117 milioane de euro pentru locuinţe eficiente energetic pentru tineri cu posibilităţi reduse, tineri medici, tineri educatori/învăţători/profesori.

– 500 milioane de euro pentru reducerea abandonului şcolar – 1.750 de unităţi de învăţământ vor primi granturi pentru sprijinirea elevilor în vederea asigurării tranziţiei de la clasele V-VIII la liceu; 2.500 de unităţi de învăţământ incluse în programul privind prevenirea abandonului şcolar vor fi complet digitalizate şi dotate cu tablete, imprimante, routere.

– 478,5 milioane de euro – dotarea a 5.300 de şcoli cu laboratoare informatice complete, din care 1.100 cu smart labs.

– 425 milioane de euro – achiziţionarea a 3.200 de microbuze electrice care să fie folosite pentru transportul elevilor din localităţile izolate; construirea a 46.400 metri pătraţi de şcoli verzi în zonele cu creştere demografică.

– 260 milioane de euro – 3.500 de locuri noi şi extinderea/modernizarea a 3.125 de locuri de masă în campusurile universitare, pentru crearea de noi cantine; 4.600 de locuri de cazare în cămine nou construite şi extinderea/modernizarea a 14.530 de locuri în campusuri universitare.

– 244 milioane de euro – finanţare pentru noi centre tehnologice inovatoare în 60 de universităţi.

– 91 milioane de euro – dotarea a 909 unităţi de învăţământ profesional şi tehnic cu laboratoare de practică funcţionale.

– 30 milioane de euro – 3 consorţii şcolare rurale pentru a consolida mediul educaţional rural; se vor construi cel puţin 3 campusuri moderne cu o capacitate de 300-1.500 locuri (spaţii pentru activităţi de tip after-school, săli şi terenuri de sport, spaţii pentru ateliere de practică, laboratoare, bucătărie şi spaţii de cazare pentru elevi şi cadrele didactice).

– 16,4 milioane de euro – dotarea a 909 unităţi de învăţământ profesional şi tehnic cu infrastructuri şi instrumente digitale pentru predare.

1 COMENTARIU

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.