Confruntat cu scindarea miscarii autonomiste manifestate in randul societatilor civice maghiare prin intentia Consiliului National al Secuilor de a activa ca o organizatie de sine statatoare in afara Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, liderul ultimei formatiuni, episcopul reformist Laszlo Tokes, a fost sambata la un pas de a renunta la a mai conduce aceasta formatiune. In cele din urma, acesta a acceptat sa revina in fruntea CNMT la solicitarea membrilor acesteia.
Desi si-a anuntat initial decizia de a demisiona ca o reactie -la tendintele de scindare a CNS de CNMT-, Tokes a cedat in cele din urma apelurilor membrilor CNMT, disperati ca vor ramane fara portdrapelul lor. De altfel, candidatura lui Laszlo Tokes a fost singura, el fiind propus de presedintele Scaunului Secuiesc Mures, Fodor Imre. -Cand mi-am prezentat demisia am fost cinstit, chiar daca imi expirase mandatul. Cred ca dupa cum se prezinta situatia, pot accepta aceasta candidatura-, a declarat episcopul. Curios ca printre cele patru abtineri care au insotit reinvestirea sa s-a numarat si cea a fratelui episcopului, Andras Tokes. Inainte de reocuparea functiei de presedinte al CNMT, Tokes criticase intentia presedintelui CNS, Csapo Joszef, de despindere din CNMT si retragerea acestuia din Comitetul Permanent al CNMT. -Pericolul intern pericliteaza cauza autonomiei, iar daca nu vom ajunge la un acord sa luptam impreuna pentru autonomie, atunci ne vom sinucide-, a avertizat Tokes, facand un apel la unitate. Criticile s-au revarsat si asupra guvernului Tariceanu, a UDMR si a executivului ungar, aceste structuri fiind acuzate ca prin activitatea lor pericliteaza situatia maghiarilor din Transilvania si cauza autonomiei. -Asa cum puterea ungara a inlocuit dubla cetatenie cu mici avantaje, tot asa, autonomia se vrea inlocuita prin Legea minoritatilor si cu asta sa se inchida gura maghiarilor din Transilvania-, a declarat episcopul Tokes Laszlo. In opinia acestuia, -autonomia e periclitata de jocul politicienilor de la Bucuresti si Budapesta-.
-Este evident ca Bucurestiul, UDMR si Budapesta formeaza o axa. Ne dusmanesc, ne pericliteaza reprezentarea si cauza autonomiei-, a adaugat Tokes, potrivit caruia din acest motiv -se prefigureaza o ruptura intre maghiari, pe care, de la Trianon pana in prezent, puterea de la Bucuresti nu a reusit sa o realizeze-.