
Laszlo Tokes, în prezent europarlamentar ungar de la Fidesz, a rămas fără „Steaua României”, cea mai înaltă distincție oferită de statul român. Deși a încercat să se bată cu toate puterile pentru a menține această distincție, chiar dacă a militat tot timpul pentru divizarea României pe criterii etnice, Tokes nu a avut câștig de cauză în instanță. Cel puțin în primă instanță. Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis, vineri, să respingă acţiunea în instanţă a lui Laszlo Tokes, care a contestat hotărârea Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României” de retragere a distincţiei care i-a fost acordată în 2009. Cererea de anulare a actului a fost respinsă de Curtea de Apel Bucureşti ca inadmisibilă. Hotărârea instanţei nu este definitivă şi poate fi contestată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).
Acţiunea în instanţă a fost făcută în 6 ianuarie, de avocatul lui Tokes, Kincses Elod, însă aceasta s-a judecat în 13 iunie. Curtea de Apel Bucureşti a amânat pronunţarea în acest caz până vineri. În acţiune, al cărei text a fost făcut public de către avocat, Tokes cerea instanţei să dispună „anularea hotărârii adoptate în şedinţa din 20 noiembrie 2013 (comunicată la 30 decembrie 2013), ca lovită de nulitate absolută şi nefondată” şi judecarea cauzei şi în lipsa lui. „Am atacat hotărârea Consiliului de Onoare al Ordinului «Steaua României» ca nelegală şi nefondată. Nelegală, pentru că s-a luat cu încălcarea dreptului constituţional la apărare şi a dispoziţiilor procedurale referitoare la incompatibilitate, adică a fost luată de un Consiliu din care au făcut parte două doamne cavaler, Firea şi Andronescu, care nu s-au purtat însă deloc cavalereşte, pentru că ele au şi semnat sesizarea. Nefondată, pentru că hotărârea e redactată în stilul broşurist al activiştilor de partid, are o lungime ieşită din comun şi conţine o serie de acuzaţii foarte grave la adresa lui Tokes, precum «horthyisto-fascist», «revanşard» şi alte perle”, spunea Kincses.
El adăuga că hotărârea luată de Consiliul de Onoare al Ordinului „Steaua României” nu a ţinut cont de faptul că expresia folosită de Tokes, de „putere garantă”, care este „o instituţie juridică” creată de Italia şi Austria, „a dus la crearea unei autonomii foarte reuşite în Tirolul de Sud”. În decembrie 2009, la 20 de ani de la Revoluţie, preşedintele Traian Băsescu l-a decorat pe Laszlo Tokes cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler. În 27 iulie 2013, Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară „Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”. În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), că „nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”. Participanţii la seminariile Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului au cerut atunci retragerea distincţiilor acordate de statul român „extremiştilor maghiari” din România, făcând referire la europarlamentarul Laszlo Tokes, decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României”.
La rândul său, premierul Victor Ponta a speculat atunci momentul și a declarat că îl va informa în scris pe preşedintele Traian Băsescu că va contrasemna un eventual decret de retragere a distincţiei acordate lui Tokes, Ordinul Naţional „Steaua României”.