In ultima sedinta a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, dupa trei ani de discutii contradictorii, primarul Traian Basescu a obtinut aprobarea pentru realizarea proiectelor de modernizare a Bucurestiului, finantate de Banca Europeana de Investitii. Planurile privind parkingul Nord, modernizarea tramvaielor si a strazilor vor fi puse in aplicare in curand, iar in sedinta de azi a CGMB se asteapta votul favorabil al consilierilor asupra celui mai contestat dintre proiecte, cel referitor la pasajul Basarab. Pesedistii din consiliu s-au incapatanat pana acum sa-si dea votul pentru acest proiect, generand saptamanile trecute un nou scandal. Situatia s-a schimbat insa dupa ce, la intalnirea cu primarul Aliantei D.A., liderul PSD, premierul Adrian Nastase, a spus pentru prima data ca sustine initiativele de modernizare si dezvoltare propuse de adversarul sau politic. Si asta pentru ca respecta vointa bucurestenilor care, prin votul acordat lui Basescu, s-ar fi pronuntat implicit si in favoarea proiectelor incluse in oferta sa electorala.
-Am refuzat negocierile cu un politician corupt: Dan Ioan Popescu-
Intr-un interviu acordat agentiei de presa Mediafax, Basescu spune ca in tete-a-tete-ul cu premierul, acesta a avut o abordare extrem de seaca si in acelasi timp realista. -Mi-a spus ca aceste proiecte au fost in programul meu de campanie, ca eu am castigat alegerile cu 59 la suta si ca asta inseamna ca bucurestenii vor aceste proiecte si ca ele trebuie facute-, a relatat edilul Capitalei. Cu toate acestea, argumentul invocat de Nastase era valabil si acum trei ani, cand a inceput intregul razboi si cand bucurestenii au decis ca doresc sa fie condusi tot de Basescu. Respectul spontan manifestat de Nastase fata de vointa electoratului din Capitala este doar de ochii lumii, fiind clar ca atitudinea sa se datoreaza recunoasterii infrangerii zdrobitoare a pesedistilor si la nivelul CGMB. Cat priveste conflictul cu fostii consilieri PSD, care a durat trei ani, Basescu spune ca seful PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu, a incercat sa negocieze -problema- in doua intrevederi avute cu liderul PD, la inceputul lui 2001. -A vrut sa stabilim zone de influenta pe proiectele finantate de BEI, dar i-am spus ca acest lucru nu este posibil. Reputatia mea la BEI este mult prea buna pentru a include aceste proiecte intr-un sistem de negociere cu un politician corupt, cum este Dan Ioan Popescu-, a explicat primarul Bucurestiului.
Preoti cumparati de grupuri de interese
Traian Basescu mai spune ca s-a pornit o campanie menita sa blocheze realizarea pasajului Basarab, campanie in care grupuri de interese au atras si preotii, si enoriasii din zona bulevardului Nicolae Titulescu, acestia protestand public fata de proiectul BEI. Basescu sustine ca are informatii ca exista o firma ce detine, in zona Garii Basarab, expo-marketul IDM Basarab si ca aceasta firma se afla in spatele protestatarilor. -Se pare ca aceasta firma, interesata sa nu se faca pasajul, isi permite sa finanteze si sa incurajeze chiar si un preot care a pornit o adevarata campanie impotriva proiectului. Dumnezeu sa-l ierte daca s-a incarcat cu un asa pacat-, a afirmat liderul PD. Potrivit acestuia, oamenii ar trebui sa inteleaga ca pasajul nu este o investitie de interes local: -Nu ne intereseaza faptul ca, prin existenta pasajului, IDM va avea pierderi prin diminuarea numarului celor care vor frecventa supermarketul. Importanta e modernizarea orasului-.
Pasajul costa 70 milioane de euro
Cel mai disputat proiect are in vedere pasajul suprateran de la Basarab, in valoare de 67,8 milioane de euro, fara TVA. Pasajul va avea o latime de 26 de metri, o lungime de 1.260 de metri si va permite, prin rampe amenajate, acces in alte bulevarde: Grivita, Dinicu Golescu si Plevnei. Acest pasaj, care tine de la Podul Grozavesti pana in Titulescu, va inchide inelul principal de circulatie din jurul centrului orasului. In viitor este necesar sa existe o centura care sa preia traficul din centru, pentru ca altfel orasul se va sufoca din cauza celor peste 550.000 de autovehicule care tranziteaza, zilnic, zona, a explicat Basescu. Aproximativ sase ore pe zi sunt ambuteiaje in centru, iar la orele de varf nivelul de poluare este la limita maxima admisa, locuitorii respirand un aer toxic.