Razboiul -rozelor- dintre consilierii pesedisti si primarul general al Capitalei, Traian Basescu, parea ca s-a incheiat prin victoria celui din urma, decisa de electoratul bucurestean, care a votat pentru o guvernare locala a Aliantei Dreptate si Adevar. Desi bucurestenii i-au dat lui Basescu un consiliu general care sa-i permita indeplinirea promisiunilor si a obiectivelor asumate, majoritatea detinuta de Alianta in forul legislativ al Capitalei nu este suficienta pentru deblocarea proiectelor de dezvoltare cu finantare din fonduri externe. Asa incat, consilierii pesedisti, de voturile carora depinde derularea mult-disputatelor proiecte BEI, se incapataneaza sa boicoteze initiativele lui Basescu si sa continue un razboi din care cel mai mult au de pierdut cei care ar beneficia de punerea in practica a planurilor de dezvoltare, adica bucurestenii de rand. Suparati ca au pierdut controlul asupra Consiliului General al Municipiului Bucuresti, pesedistii se razbuna, dovedind inca o data ca nu au inteles nimic din avertismentul electoratului. Strategia lor de a se pune de-a curmezisul actiunilor intreprinse de Alianta nu poate avea decat efectul unui bumerang, intorcandu-se impotriva imaginii partidului de guvernamant, aflat oricum in criza. In urma cu doua zile, dupa sase ore de dezbateri aprinse, reprezentantii PSD au parasit sala de sedinte a consiliului in momentul votului asupra proiectului referitor la construirea pasajului Basarab. Boicotul PSD a fost incurajat de prefectul Capitalei, Ovidiu Grecea, prezent la sedinta.
Scandal pana la 10 seara
Consilierii PSD au iesit din sala de sedinta a CGMB dupa mai mult de sase ore de dezbateri, tocmai cand trebuiau sa voteze cel de-al patrulea proiect finantat de BEI, respectiv construirea pasajului de la Basarab. Sedinta de CGMB, inceputa la ora 15.00, a fost astfel suspendata la ora 21.30, din cauza lipsei de cvorum. Scandalul dintre consilierii PSD si primarul Traian Basescu a pornit de la cele patru proiecte cu finantare BEI, sustinute de primarul general, proiecte care se refera la parcajul de la Gara de Nord, modernizarea tramvaielor, reabilitarea drumurilor si pasajul de la Basarab. Dupa adoptarea primelor trei, a luat cuvantul prefectul Capitalei, Ovidiu Grecea, care a sustinut ca solicitarea sa de amanare a votului asupra celor patru proiecte nu reprezinta un gest politic. El a pretins ca nu doreste decat sa mai analizeze inca o data oportunitatea aplicarii proiectelor finantate de BEI.
Referendum pentru un pasaj
Pe parcursul sedintei, pesedistii s-au folosit de interventia unui preot pentru a cere organizarea unui referendum local prin care bucurestenii sa se pronunte daca sunt sau nu de acord cu construirea pasajului. Preotul de la o biserica situata pe bulevardul Titulescu a venit la CGMB insotit de un grup de enoriasi si a cerut amanarea adoptarii proiectului referitor la pasaj. De asemenea, preotul i-a cerut primarului general sa vina in zona unde ar urma sa se realizeze pasajul, pentru a le prezenta cetatenilor avantajele si dezavantajele. Ideea pesedistilor de a profita de argumentele preotului pentru a propune referendum nu a avut castig de cauza, ea fiind respinsa prin vot de ceilalti consilieri. Ca atare, plangandu-se ca sunt -ostracizati- de catre Basescu, reprezentantii opozitiei si-au luat jucariile si au plecat acasa. In momentul plecarii consilierilor PSD, colegii lor din consiliu i-au avertizat ca este a doua sedinta consecutiva de la care reprezentantii PSD parasesc sala. Sedinta s-a suspendat, din lipsa de cvorum, iar proiectul privind pasajul a fost amanat pentru urmatoarea intrunire, care va avea loc miercurea viitoare.
Pesedistii s-au acuzat reciproc de tradare
In ciuda conflictului, trei din cele patru proiecte au fost aprobate, gratie faptului ca Basescu reusise sa convinga si o parte din consilierii PSD sa voteze in favoarea acestora. Planurile privind parcarea subterana la Gara de Nord, modernizarea tramvaielor si reabilitarea strazilor, trei din cele patru proiecte finantate de BEI, vor fi puse in practica dupa trei ani de discutii in contradictoriu. Primarul general al Bucurestiului a explicat utilitatea acestor proiecte, incercand sa convinga noul legislativ al orasului sa le voteze, caci majoritatea pe care o detine Alianta in CGMB nu-i era de ajuns primarului general pentru inceperea proiectelor. Potrivit Legii 215/2001 privind administratia publica locala, proiectele de investitii care implica obtinerea unor credite externe au nevoie de sustinerea a doua treimi din legislativul orasului, adica de 37 voturi. Dupa o argumentare de aproape o jumatate de ora, Traian Basescu reusise sa convinga chiar si o parte din reprezentantii PSD in Consiliul General. Doi membri ai PSD – Liviu Goncea si fostul viceprimar general Stelian Barna – au afirmat ca sprijina cele trei proiecte.
-Timp de doi ani ne-am opus acestor proiecte. Bucurestenii le-au votat insa, in 6 iunie. Eu cred ca trebuie sa le respectam aceasta dorinta-, a afirmat consilierul PSD Stelian Barna. Afirmatia sa a starnit neliniste in randul colegilor lui. Consilierul PSD Victor Stan a anuntat ca -impresiile colegilor sunt personale- si ca nu exprima dorinta grupului PSD. Consilierii care si-au declarat sustinerea pentru initiativele primarului general au fost aspru criticati de colegii lor, care au inrosit telefoanele anuntandu-si sefii despre -tradarea- celor doi.
Ovidiu Grecea, disperat
Alarmat ca -tradarea- celor doi consilieri ar putea face ca toate proiectele sa fie aprobate, prefectul Capitalei a intervenit, in timp ce pesedistii vociferau si cereau reluarea votului. Grecea a sustinut si el ca numaratoarea voturilor nu corespunde cu cea facuta in paralel de reprezentantii prefecturii si a solicitat amanarea discutarii proiectelor cu finantare BEI pentru o viitoare sedinta.
Reactia prefectului l-a iritat pe primarul general, care a pus gestul lui Grecea pe seama -disperarii care l-a cuprins- la anuntul remanierii guvernamentale care va avea loc azi. Basescu l-a acuzat pe Grecea de -santaj politic-, avertizandu-l ca intervine brutal si cu incalcarea flagranta a legii in deciziile administratiei bucurestene. Primarul a afirmat ca nu va da curs solicitarii prefectului, cerand continuarea sedintei. Reprezentantii PSD au obtinut insa reluarea votului. De aceasta data, votul a fost secret, ceea ce le-a permis -tradatorilor- pesedisti sa-si exprime optiunea pro-Basescu, cu riscul de a fi totusi parati la partid. Consilierii au pierdut doua ore cu reluarea votului la cele trei proiecte care au trecut in cele din urma, in timp ce votul pentru cel de-al patrulea proiect vizand construirea pasajului Basarab a fost amanat. Inaintea discutiilor pe tema celor patru proiecte finantate de BEI, consilierii municipali au aprobat alte masuri care nu au generat controverse, masuri referitoare la reorganizarea Administratiei Lacurilor si Parcurilor si la obligatia soferilor de camioane de pe santierele din oras sa spele