Pentru a doua oara in acest an, copresedintele Aliantei D.A., Traian Basescu, se afla in postura de candidat. Daca la alegerile locale Basescu a cerut cu succes bucurestenilor sa-i acorde increderea pentru un nou mandat de primar general al Capitalei, acum el solicita intregii tari sa-l voteze pentru a ajunge presedintele tuturor romanilor. Intrat in campania electorala pe fondul retragerii lui Theodor Stolojan, copresedintele Aliantei a depasit rapid toate handicapurile, ajungand favorit in optiunile de vot ale electoratului.
– Suntem pe ultima suta de metri ai campaniei electorale. Cum vi s-a parut? La ce v-ati asteptat?
– A fost o campanie in care eu am intrat intr-un moment in care eu nu ma asteptam sa fiu nevoit sa fac asa ceva. Am incercat sa mi-o asum cu toata forta. Este clar de recunoscut faptul ca nu este usor sa intri in pielea unui candidat la presedintie. O astfel de campanie se pregateste cu mult timp inainte, esti pregatit pentru ea, bati tara si iti comunici mesajele. Eu as spune ca am participat la o campanie atipica pentru un candidat la prezidentiale, iar jocurile facute de principalele televiziuni nu mi-au dat practic posibilitatea sa imi transmit mesajele la nivel national.
– Mult lume apreciaza ca aceasta campanie a fost una anosta…
– Asa este. A fost o campanie anosta, fara dezbateri, datorita refuzului lui Adrian Nastase de a avea dezbateri cu mine. Au fost acceptate doar doua dezbateri si acelea cu inca doi contracandidati si dupa reguli extrem de stricte. Practic, nu s-a putut crea o opinie pe ceea ce s-a intamplat in campanie, ci se merge pe optiuni anterioare.
– Cum v-ati simtit in pielea unui candidat la presedintie?
– Abia acum in ultima saptamana am inceput sa intru in pielea unui candidat la functia de presedinte al Romaniei. Trebuie sa recunosc ca nu e confortabil.
– Cat de mult va doriti sa fiti presedinte?
– Vreau din tot sufletul sa fiu presedintele Romaniei. V-am spus, mi-am intrat in pielea candidatului care vrea sa castige.
– Ce calitate credeti ca trebuie sa aiba un presedinte?
– In primul rand, trebuie sa fie puternic ca om. In al doilea rand, sa aiba vulnerabilitati minime. In al treilea rand, sa fie responsabil, pentru ca una este sa dobandesti puterea uriasa pe care o are presedintele Romaniei, si cu totul altceva este daca intelegi ca, o data cu puterea, ai si o responsabilitate uriasa pentru cei care te-au ales. Esti singurul politician din structurile oficiale care prin Constitutie reprezinta poporul in fata institutiilor statului.
– Ce rol va avea institutia prezidentiala?
– Va avea un rol foarte mare. Pana acum, bazat pe interpretarea superficiala a Constitutiei, toti presedintii Romaniei de dupa *90 nu s-au implicat in problemele societatii. S-au limitat la ceea ce in Constitutie este definit prin -presedintele vegheaza la respectarea Constituitiei-, s-au limitat la a avea comportamentul unui planton la un dormitor de soldati. Ori, eu voi fi un presedinte care va lucra cot la cot cu institutiile statului, pentru ca drepturile garantate prin Constitutie sa devina realitate. In Romania sunt foarte multe drepturi constitutionale incalcate, nerespectate. Uitati-va in Constitutie: dreptul la trai decent. Sunt peste patru milioane de romani care traiesc in saracie. Dreptul la asistenta medicala. Alt drept garantat care in Romania nu se respecta. Dreptul la educatie. Alt drept garantat care in Romania nu se poate respecta la nivelul la care il cere Constitutia. Sunt lucruri in care presedintele Romaniei poate sa intervina extrem de ferm in calitatea lui de garant al respectarii Constitutiei.
Uitati-va in mica gospodarie taraneasca. E un dezastru. Chiar si in anii cand productiile sunt foarte mari, ei raman tot saraci. De ce? Pentru ca nu s-au creat conditii de valorificare a productiei agricole chiar in mediul rural. Toate IMM-urile cu bani de la Uniunea Europeana s-au creat la oras. S-au facut tipografii, s-au facut posturi de radio. Nimeni n-a impins catre mediul rural solutia tehnologica pentru a-l scoate din saracie pe micul fermier. Ori astea sunt drepturi constitutionale despre care presedintelui Iliescu nu i-a pasat.
– Se presupune ca trebuie sa aveti o echipa foarte performanta de consilieri. Vom avea un al doilea guvern la Cotroceni?
– Nu, exclus. Nu va fi un al doilea guvern la Palatul Cotroceni, dar va fi intr-adevar o echipa extrem de puternica de consilieri, o echipa care sa fie capabila sa dea presedintelui nu numai semnalele reale din societate, dar sa-i propuna si solutii. Altfel, presedintele ramane un agent constatator. Constata ca-i coruptie dar nu are solutii, constata ca-i saracie dar nu are solutii, constata ca institutiile statului nu functioneaza dar nu are solutii. Eu trebuie sa am o echipa de consilieri care sa-mi dea si solutii, nu numai sa constate realitatile negative din societate. Deci va fi intr-adevar o echipa extrem de puternica, o echipa care, prin profesionalism si seriozitate, va face pana la urma din mine ceea ce eu am definit a fi un altfel de presedinte, un presedinte activ, un presedinte implicat. Pentru ca, in lipsa unei astfel de echipe, presedintele nu poate fi nici activ, nici implicat.
– Cat de mare va fi aceasta echipa? Va fi facuta din oameni ai partidului? Va fi formata si din oameni din afara partidului?
– Eu am deja o echipa excelenta. Este aceea cu care am castigat alegerile din 2000 la Bucuresti si alegerile din 2004. Acestei echipe i s-a alaturat si echipa domnului Theodor Stolojan, si sunt foarte multi oameni tineri, oameni capabili, inteligenti, iar atragerea unor varfuri din societatea romaneasca, inclusiv din societatea civila, catre Cotroceni va fi unul din obiectivele mele, pentru ca este clar.
– Se stie ca Ion Iliescu s-a folosit de serviciile secrete pentru a-si rezolva unele problemele legate de PSD. Care sunt intentiile dumneavoastra in ceea ce priveste serviciile secrete si securitatea statului?
– Va asigur ca serviciile secrete fie ca sunt cele de informatii interne, fie ca sunt cele de informatii externe, vor fi un partener al meu. Un presedinte care nu este informat pana la detalii este un presedinte din capul locului slab. Dar voi redirectiona activitatea serviciilor secrete. Nu le voi utiliza pentru lupta politica, ci pentru obiectivele pentru care mi le-am propus, acelea de a sesiza rapid problemele din societate, acelea de a avea o politica externa ferma si fara ambiguitati. Deci, sunt misiuni si misiuni, pe care serviciile de informatii le pot primi de la presedinte. Nu fac nici un secret din a va spune ca serviciile secrete vor avea si obligatia de a afla si sesiza din timp tentatiile de coruptie a politicienilor la nivel inalt fie ca-s membri ai guvernului, fie ca sunt parlamentari.
– Deci vom asista la o crestere a rolului serviciilor secrete?
– Da, dar pusa in slujba societatii romanesti, si nu in slujba unui partid sau a unui om politic.
– Promiteti ca va veti implica in activitatea guvernului. Cum veti face acest lucru? Acesta poate fi considerata o atitudine dictatoriala…
– De ce dictatoriala? Cand doi oameni, presedintele si primul-ministru, au ca obiectiv rezolvarea problemelor societatii romanesti nimic nu este dictatorial. Relatiile intre cele doua institutii nu sunt de subordonare, sunt de colaborare. Ori, eu voi colabora cu primul-ministru al Romaniei.
– Ati promis -tepe- pentru toti coruptii din Romania…
– Pentru toti. Fara deosebire.
– Va visati Vlad Tepes?
– N-as spune ca ma visez Vlad Tepes. N-am facut din Vlad Tepes un model, dar este clar ca voi fi un presedinte extrem de dur, un presedinte care va sti sa faca ceea ce trebuie, pentru ca societatea romaneasca sa progreseze rapid. Iar aceste lucruri se fac uneori cu asprime. Noi trebuie sa iesim din mocirla in care ne aflam, trebuie sa iesim din aceasta increngatura de interese dintre politicieni, patroni, din economie, justitie, politie. Este o structura, daca vreti, de tip mafiot, care deja dreneaza mare parte din resursele financiare ale tarii. Si structura nu e mare. Sunt 500, 1.000 de oameni, politicieni si oameni din economie, care acapareaza resursa bugetului statului, acapareaza resursele din Uniunea Europeana pentru dezvoltarea Romaniei si atunci nu poti decat sa fii extrem de dur cu acest nucleu de tip mafiot, care trebuie pulverizat rapid.
– Credeti ca actuala clasa politica este capabila sa accepte un presedinte care isi baga nasul peste tot?
– Daca nu accepta, problema este a lor. Legitimitatea unui presedinte il obliga sa fie activ si sa serveasca poporul care l-a votat. Presedintele nu-i numit de partide, nu-i sustinut de partid, el are un singur partid – poporul roman.
– Promovati ideea unui presedinte puternic care va lupta pentru popor si spuneti ca vreti sa-l adunati in jurul dumneavoastra. Cum veti face acest lucru?
– Explicand! Uitati-va ce s-a intamplat la Bucuresti. Am avut un mandat cumplit de greu in perioada 2000-2004 si, totusi, am reusit sa strang bucurestenii in jurul meu, pentru ca le-am dat niste obiective, niste intentii ale mele care erau pentru binele lor, pentru binele orasului. Si bucurestenii au reactionat cu masura. S-au strans in jurul acestor obiective, le-au dorit si s-au manifestat prin vot si in 2004. Orice politician care discuta cinstit sau orice presedinte care discuta cinstit cu poporul va avea sustinerea lui pentru ca usor, usor poporul isi va gasi in mesajele presedintelui propriile obiective, iar eu voi fi un astfel de presedinte. Ganditi-va ca, in momentul de fata, poporul roman nu stie care-i factura integrarii in Uniunea Europeana. Pentru ca, in mod ticalos, niste politicieni ai PSD-ului, fie ca ei se numesc Adrian Nastase, Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu, Ion Iliescu au creat impresia ca procesul de integrare este un proces care tine de guvern. Nu este adevarat. Guvernul doar negociaza, cand mai bine, cand mai prost. Si ei au negociat prost. Dar factura procesului de integrare, care va fi extrem de ridicata in perioada *95-*97, o va plati poporul roman. Nu vom reusi sa atingem obiectivul 1 ianuarie 2007 daca nu vom informa poporul roman si daca nu ne vom solidariza in jurul acestui obiectiv. Va dau un exemplu: la 1 ianuarie 2007, pretul energiei, al incalzirii, al gazelor trebuie sa fie la nivelul Uniunii Europene. Asta inseamna dublarea pretului. Nu stiu daca realizam toti, pentru ca asa a negociat guvernul, nu stiu daca realizam toti, ca promisul salariu de 310-320 de euro salariu mediu in 2008 este pur si simplu pulverizat numai de cresterea preturilor, dublarea preturilor la energie, in conditiile in care, astazi, salariul mediu in Romania este 190 de euro. Imaginati-va dublarea preturilor la toate categoriile de energie si cum le suporti din 310 de euro. Daca nu vom spune cinstit populatiei care-s costurile integrarii, populatia va deveni refractara chiar la procesul de integrare.
– De-a lungul timpului ati fost in mijlocul mai multor scandaluri politice, unele dintre ele au fost provocate chiar de catre dumneavoastra. Cum va veti indeplini obligatiile de mediator. Cum veti stinge conflictele?
– Eu recunosc, indiscutabil, ca am avut conflicte cu politicienii. Niciodata insa nu am avut conflicte cu poporul roman. Conflictele cu politicienii au fost pornite tocmai din zona modului in care unul sau altul, dupa parerea mea, isi facea datoria in raport cu obligatiile pe care le avea. Va mai spun un lucru. Nu sunt dispus sa mediez cu ticalosi. Ticalostii trebuiesc indepartati. Dar daca discutam de acea mediere serioasa, pe proiecte, pe obiective, va asigur ca am capacitatea s-o fac. Am facut-o cand am condus programul Bancii Mondiale in perioada *98-*99, program care a generat prima crestere economica din Romania in 2000, de 1,5%. Am facut-o cand eram ministru al transporturilor cu toti ministrii din Uniunea Europeana cu care am renegociat acordurile de transport aerian, naval, maritim si rutier. Deci, am capacitate de negociere deosebita de armonizare. Totul este ca nu-mi place sa negociez cu ticalosi.
– Cum veti colabora cu PSD?
– Ca de la putere la opozitie. Nu neaparat pe principiul -ciocu mic- instituit de PSD, dar in orice caz principalul meu partener va fi majoritatea parlamentara, pentru ca ea are responsabilitatea proceselor care urmeaza, in mod deosebit a procesului de integrare in Uniunea Europeana.
– Ce veti face daca dumneavoastra veti castiga alegerile, iar Alianta le va pierde si ele vor fi castigate de PSD? Cum va veti mai pune in aplicare planurile pe care le aveti la Cotroceni si ce se va intampla cu ideea de presedinte activ?
– Voi fi un presedinte extrem de activ, prin mijloacele pe care mi le da Constitutia, ma pot adresa parlamentului ori de cate ori consider necesar. Va rog sa va imaginati un presedinte al Romaniei mergand in fata parlamentului si informand parlamentul ca guvernul nu si-a facut bine treaba intr-o directie sau alta, ca doi ministri sunt suspecti a fi corupti. Eu voi discuta cu toate institutiile statului bazat pe informatie, bazat pe prioritati. Chiar daca acest guvern va fi de la PSD.
– La ce solutii de compromis sunteti dispus sa ajungeti?
– Fara compromisuri a fost deviza vietii mele.
– Ce relatii veti pastra cu PD si Alianta D.A. daca veti ajunge la Cotroceni?
– Din pacate, ne vom desparti definitiv, pentru ca nu voi incerca nici o clipa sa fac altceva decat ceea ce imi cere Constitutia, neutralitate fata de fortele politice, neutralitate pentru ca a fi un presedinte partizan inseamna, de fapt, a fi un presedinte care incepe sa nu mai serveasca poporul roman. Poporul roman are nevoie de un presedinte al lui. Este clar pentru mine ca presedintele are un singur partener puternic, real si pentru care trebuie sa lucreze – poporul roman.
– Vorbiti despre recapatarea demnitatii Romaniei in raport cu strainii. Urmeaza evenimente importante in zona UE. Pe fondul cuvintelor tari adresate unor lideri europeni importanti, ce usi i se vor mai deschide lui Traian Basescu, fie el si presedinte al Romaniei?
– Toate, atata timp cat Traian Basescu va avea ca prioritate procesele interne care reclama multe sacrificii pentru populatie, care reclama pregatirea Romaniei pentru integrarea in Uniunea Europeana. Romania va inceta sa mai fie un stat care, prin reprezentantii lui politici, umbla cu caciula in mana si da contracte pentru a face un pas inainte. Romania va fi respectata pentru ce face la ea acasa si acest lucru deschide usile oricarui politician care-o reprezinta.
Traian Basescu – -Popeye-, barbatul agil si cu chelie
Primarul Bucurestiului, Traian Basescu, candidatul opozitiei la alegerile prezidentiale de duminica, este un fost comandant din marina comerciala, dotat cu un puternic instinct politic, ceea ce il transforma intr-un adversar redutabil pentru actuala putere, comenteaza AFP.
Poreclit -Popeye-, barbatul agil si cu chelie, care nu se simte in largul sau imbracat in costum si cu cravata, recunoaste fara ocolisuri: -Am fost marinar timp de 12 ani si nimic din ceea ce fac marinarii nu-mi este strain-.
Dar, in timp ce adversarii sai ii reproseaza ca nu are tinuta unui presedinte, el redevine serios: -Fiti linistiti, stiu sa ma comport la fel de bine pe o nava ca si intr-o sala de receptii, alaturi de orice sef de stat-.
Carismatic si spontan, el se deosebeste de majoritatea oamenilor politici romani prin franchetea discursului, care, potrivit observatorilor, este atuul sau, dar si principalul sau defect.