Fost lăcătuș mecanic, rămas de trei ori repetent în facultatea făcută la „seral”, pus de PSD președinte al Camerei Deputaților, îndrăgostit de chinezi, Valeriu Zgonea a anunțat că va prezenta „un set de principii care să genereze un dialog consistent cu societatea civilă, colegii din celelalte partide politice și asociațiile românești din afara granițelor, pentru a construi o lege pentru toți românii. E important să obținem consensul asupra adoptării legii votului prin corespondență sau a votului electronic, un proiect esențial pentru democrația din România.”
Purtătorul de cuvânt al PNL Diaspora, Ovidiu Raețchi, a afirmat — ca replică la anunțul lui Valeriu Zgonea privind redactarea principiilor votului prin corespondență — că în aceeași logică, mai rămâne ca Victor Ponta să dea indicații despre redactarea lucrărilor de doctorat:
‘Anunțul că Valeriu Zgonea va redacta principiile proiectului votului prin corespondență ar putea fi privit de mulți drept o auto-ironie. În aceeași logică, nu văd ce l-ar opri pe premierul Victor Ponta să dea indicații despre redactarea lucrărilor de doctorat. Sau despre o fiscalitate sănătoasă. Dar pentru că această temă este una cât se poate de serioasă, mă văd obligat să îl sfătuiesc pe dl. Zgonea să se preocupe de jocurile de putere din PSD și să lase un subiect atât de important precum votul prin corespondență pe seama specialiștilor și a celor care știu ce vorbesc’.
Raețchi a adăugat că, până acum, Zgonea — în calitatea sa de șef al Camerei Deputaților — nu a arătat vreo preocupare deosebită în a susține proiectul votului prin corespondență:
‘În același timp, e înduioșător să văd cum dl. Zgonea găsește timp să se ocupe de acest subiect, în condițiile în care în mai bine de 3 ani de zile — de când este președinte al Camerei, nu am văzut această preocupare din partea sa. Mai mult, era mai degrabă ocupat să blocheze proiectul votului prin corespondență depus de PNL’.
Purtătorul de cuvânt al PNL Diaspora a afirmat și că românii își doresc atât adoptarea votului prin corespondență, cât și a votului digital, dar în etape diferite:
‘Trebuie să rupem votul la distanță în două proiecte distincte: vot clasic, prin corespondență, și vot digital. Exista riscul major ca votul electronic să fie neconstituțional, nu putem să mizăm doar pe el — întâi asigurăm soluția incontestabilă a votului poștal, apoi încercam să obținem și vot electronic. Dar să te limitezi în prima fază doar la vot electronic e o capcană pe care a încercat să o utilizeze Ponta — tocmai pentru a nu avea, în fapt, niciun fel de vot la distanță. Cine spune acum ca votul prin corespondența e rău și e nevoie doar de vot electronic servește interesele aripii conservatoare din PSD, care vrea blocarea electorală a Diasporei’.