Unda de soc a cutremurului politic de la Chisinau se propaga cu repeziciune, lovind, in acelasi timp, Europa si America. In timp ce la Bruxelles parlamentarii PPE pregatesc depunerea in Parlamentul European a unei motiuni privind situatia din Republica Moldova, Ambasada SUA de la Chisinau se grabeste sa dezminta orice legatura cu protestatarii stransi in Piata Marii Adunari Nationale.
Popularii europeni pregatesc o motiune pentru Voronin
Liderul Partidului Popular Crestin Democrat, Iurie Rosca, i-a anuntat duminica pe cei 1.500 de manifestanti care demonstrau in centrul Chisinaului ca fratii lor mai mari, deputatii Partidului Popular European, vor depune, la 14 martie, in Parlamentul European, o motiune referitoare la -actiunile antidemocratice ale autoritatilor comuniste din Republica Moldova-. Gestul popularilor europeni este considerat de Rosca drept -un element exceptional, pentru ca este singurul caz cand o forta politica de prima importanta pe continent, care detine cele mai importante functii in UE, ia o atitudine atat de transanta si univoca privind situatia politica dintr-o tara-.
Ingrijorare la Bruxelles
Decizia privind depunerea unei motiuni de cenzura la Parlamentul European nu este singurul gest de prietenie din partea PPE pentru crestin-democratii de la Chisinau. Ultima rezolutie a Biroului PPE califica evenimentele din Republica Moldova drept -incercare de demolare a statului de drept, nerespectarea drepturilor omului si drepturilor minoritatilor, limitarea independentei puterii judecatoresti, controlul si cenzura presei, hartuirea Opozitiei, periclitarea autonomiei locale si politizarea excesiva a administratiei, oprirea procesului de privatizare si pericolul recolectivizarii economiei, blocarea investitiilor straine si a relatiilor cu organismele financiare internationale, precum si incalcarea tratatelor internationale-. In acest context, PPE isi reconfirma solidaritatea cu partidul lui Iurie Rosca si sprijinul pentru -protestele pasnice organizate de PPCD-, cerand totodata Guvernului comunist sa-si respecte obligatiile ce decurg din calitatea de membru al Consiliului Europei.
Pentru o mai buna monitorizare a situatiei din Republica Moldova, PPE s-a angajat sa trimita de urgenta o delegatie la Chisinau.
Americanii declina orice amestec in treburile interne ale moldovenilor
Nici americanii nu au ramas indiferenti la acuzatiile comunistilor de implicare in treburile interne ale Republicii Moldova. Ambasada SUA de la Chisinau a dezmintit categoric acuzatiile aduse de liderul Partidului Comunistilor din Ucraina, Petro Simonenko, potrivit caruia Guvernul american finanteaza actiunile de protest din Chisinau.
In comunicatul dat publicitatii de Ambasada SUA se precizeaza ca Washingtonul nu a acordat nici un fel de sprijin pentru -demonstratii sau alte activitati ale manifestantilor oriunde in Republica Moldova-. Comunistii ucraineni au afirmat ca actiunile de protest de la Chisinau au fost instigate de SUA cu scopul de a reduce influenta autoritatilor comuniste din Republica Moldova. Potrivit lui Simonenko, -americanii au pompat in actiunile de protest din Moldova sase milioane de dolari prin intermediul Romaniei-.
Voronin are probleme si cu gagauzii
De parca nu i-ar fi fost de-ajuns problemele pe care le are cu Europa, liderul comunistilor de la Chisinau, Vladimir Voronin, are acum probleme si cu conducatorii gagauzilor. Seful Executivului din Autonomia Gagauza, Dmitri Croitor, si presedintele Adunarii Populare de la Comrat, Mihail Kendighelean, l-au actionat in judecata pe Voronin, in urma acuzatiilor facute de seful statului moldovean, potrivit caruia cei doi oficiali gagauzi ar fi sponsorizati direct de Tiraspol. Dmitri Croitor si Mihail Kendighelean ii solicita lui Voronin daune morale in valoare de circa 12 milioane de dolari fiecare. Pe de alta parte, Procuratura Generala a Republicii Moldova a intentat dosare penale impotriva celor doi oficiali gagauzi, acuzati de deturnari de fonduri si de actiuni ilegale menite sa impiedice desfasurarea referendumului din 24 februarie, pe marginea demiterii guvernatorului.