Corneliu Turianu, fostul presedinte pentru cinci zile al Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, se fereste sa mai -arunce- declaratii. Prefera sa stea de vorba fata-n fata cu ziaristul, mai ales de cand i-au fost trunchiate declaratiile, ne-a explicat membrul CNSAS. Dezinvolt si increzator in acuratetea asigurata de reportofon, Turianu ne-a vorbit despre citatia primita zilele trecute de la Parchet, ca urmare a unei declaratii prin care sugera ca premierul Calin Popescu Tariceanu ar fi fost colaborator al Securitatii. Vorbeste cu mai multa lejeritate despre acest subiect decat despre momentul de acum mai bine de trei luni, cand a renuntat la presedintia CNSAS din cauza reactiilor sustinatorilor lui Constantin Ticu Dumitrescu.
– Sunteti pus sub urmarire penala in urma unei decizii a Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Cum comentati aceasta decizie a procurorilor?
– Anuntul acesta al Parchetului General a fost transmis in ziua de 4 iulie printr-o agentie de presa infiintata de trei zile: -S-a inceput urmarirea penala impotriva lui Turianu… au declarat surse judiciare-, se zice aici. Sursele astea judiciare provin din Parchetul General si ma surprinde ca a fost dat comunicatul tocmai prin filiera aceasta a noii agentii. De ce, in aceeasi zi, de 4 iulie, primesc o citatie si o adresa catre CNSAS, prin care se cer o multime de date? Si toate acestea s-au pornit pe 4 iulie, asa, ca din intamplare! Deci agentia a stiut inaintea mea care e treaba… Am senzatia ca prea se potriveste bine, mai ales ca agentia asta nu e a oricui (Sorin Ovidiu Vintu – n.r.).
Eu, personal, ca si membrii Colegiului, sunt de-a dreptul surprins de aceasta intamplare. De ce? Pentru bunul motiv ca CNSAS a discutat cazul respectiv, l-a pus in discutie – in comisia noastra, potrivit legii noastre – si in 9 mai 2006 a clasat cazul. Colegiul s-a adresat intai la comisiile juridice ale parlamentului, care au indicat ca singurul competent sa decida in cazul respectiv e Colegiul. De aceea ma surprinde, pentru ca de la 9 mai pana la 4 iulie a trecut niscai vreme, nu?
Pana nu aflu cine a sesizat Parchetul, nu intru in amanunte in privinta diverselor afirmatii pe care le-am facut eu. Si o sa discut pe caseta cu inregistrarea de la emisiune.
– Exista posibilitatea sa fie o replica a premierului Calin Popescu Tariceanu, tinand cont ca, intr-o emisiune televizata, ati lasat sa se inteleaga ca se face vinovat de colaborare cu Securitatea?
– Eu vreau un singur lucru sa vad – cine a facut aceasta sesizare? Asta vreau sa discut pe 10 iulie, cand am fost invitat la Parchet, sa aflu cine, la ce data, cand s-a facut sesizarea, pentru ca invinuirea este -abuz in serviciu contra intereselor personale-. De ce spun ca vreau sa vad cine a scris aici? Daca este domnul Tariceanu, el are calitatea, este in regula. Dar daca este cum am auzit asa pe la ureche, ca este Stejarel Olaru… deci pana nu aflu cine a sesizat Parchetul, nu intru in amanunte in privinta diverselor afirmatii pe care le-am facut eu. Si o sa discut pe caseta cu inregistrarea de la emisiune. Atat si pe nimic altceva.
– Dar ati vazut o lista cu 60 de nume ale unor persoane publice, asa cum afirmati atunci?
– Nu stiu, ne uitam in caseta. Dumneavoastra nu ati vazut caseta, ati vazut reluarea, cu informatia trunchiata. Eu acolo am spus ca bag mana in foc ca Tariceanu nu are nimic, ca nu a avut nici la alegerile generale si ca nu are nici acum! Dar am spus, domnilor, nu mai luati nume trunchiate, luati toate cele cinci nume ale domnului Tariceanu, pentru ca eu de fiecare data cand am gresit o initiala, am primit date gresite. Asta a fost discutia pe care am avut-o pe post, iar ei (postul de televiziune la care s-a difuzat emisiunea – n.r.) pe urma au titrat ca am afirmat, ca am aruncat cu vorbe… N-o sa gasiti pe caseta vreo exprimare cum ca Tariceanu este neaparat vinovat. Eu am explicat pericolul care exista cand ceri date trunchiate.
– La ce stadiu s-a ajuns cu preluarea cartotecilor?
– Operatia inainteaza – SRI, SIE se tin de cuvant si, in transe, isi dau arhiva. Toate dosarele SRI si SIE au fost predate deja, nu au fost predate cele despre care se presupune ca au un secret de stat. Acum se face desecretizarea, iar ei insisi au considerat ca unele dintre ele nu contin secrete mari si au inceput sa le dea. Pentru restul de dosare, vor fi comisiile noastre mixte – doi reprezentanti CNSAS, doi reprezentanti de la institutia respectiva – pentru a se stabili daca contin sau nu secrete nationale.
Voiculescu a cerut sa fie verificat de urgenta, ar fi trebuit sa taca din gura si isi preia functia de vicepremier, nu sa se bata cu pumnii in piept.
– De ce fusesera clasificate cele doua dosare care au facut acum lumina in cazul liderului PC, Dan Voiculescu?
-In cazul lui Dan Voiculescu, nu era vorba de niciun secret privind securitatea statului: era un dosar obisnuit. Dar si domnul Tariceanu, si domnul Voiculescu au cerut viteza mare la verificare. Premierul a cerut sa fie verificat in regim de urgenta, domnul Voiculescu a strigat: -regim de urgenta!-. Si noi am dat o decizie… de aceea ma surprinde acuzatia cum ca CNSAS ar fi luat din dosarele secretizate numai anumite file care il privesc pe Voiculescu. Nici vorba! Voiculescu a cerut sa fie verificat de urgenta, ar fi trebuit sa taca din gura si isi preia functia de vicepremier, nu sa se bata cu pumnii in piept. Oricum ii venea randul in octombrie, cand vor fi verificati iar senatorii, deputatii etc.
– Ati inaintat in demersurile de a obtine un nou sediu pentru CNSAS?
– E o mare problema, se zbat toti. In cele cinci zile cat am fost presedinte, si eu am facut adrese, am facut, am vizitat… Toti promit, dar nu sunt interesati prea mult. Pe mine ma ingrijoreaza ca s-au tot dat informatii in fata CNSAS si am spus ca numai purtatorul de cuvant ar trebui sa fie cel care discuta cu presa si s-au mai potolit, a fost liniste.
– Spuneti ca si domnul Mircea Dinescu -s-a potolit- in privinta declaratiilor?
– Nu, aveti dreptate… dar nu a spus lucruri iesite din comun, nu a venit cu informatii din sedinta Consiliului, iar el are sarm, asa…
– Cum se colaboreaza in CNSAS?
– Excelent! Excelent, va spun! Adica este o atmosfera de lucru, n-ati vazut ce rezultate avem? Excelent, din toate partile, indiferent de culoare politica (de fosta culoare politica, pentru ca, dupa ce te valideaza, se cheama ca nu mai ai nicio culoare politica). Dar toti colaboreaza! Tocmai pentru ca este o relatie foarte buna de lucru acum, nu vreau sa reiau toata povestea cu candidatura mea la presedintia institutiei.
Eu cred ca se urmareste desfiintarea acestui Colegiu care a inceput sa supere, tocmai fiindca lucreaza.
– Dar colaborati la fel de bine si cu cei care amenintau cu demisia daca veti ramane dumneavoastra la conducerea CNSAS, in locul lui Constantin Ticu Dumitrescu?
– Da… treaba care a fost acolo… se scanda de jos -Ticu, Ticu!-. In mod normal, ar fi trebuit sa candideze Ticu Dumitrescu, dar, pe conjunctura asta, eu cred ca se urmareste desfiintarea acestui Colegiu care a inceput sa supere, tocmai fiindca lucreaza. Si de aceea se vrea un scandal continuu aici, dar nu este cazul. Si salariatii lucreaza, sunt la locul lor, sunt oameni cumsecade. Merge treaba foarte, foarte bine.
– Am impresia ca nu sunteti tocmai sincer: la o conferinta de presa a CNSAS ati stat la aceeasi masa cu presedintele Claudiu Secasiu, cu purtatorul de cuvant de atunci, Cazimir Ionescu, si nu ati scos niciun cuvant. Nu ati spus nimic, i-ati lasat pe ceilalti sa vorbeasca. Ati dat senzatia ca sunteti adus acolo numai ca sa demonstrati ca nu exista tensiuni in CNSAS. Ma insel?
– Jur ca nu a fost vorba despre asta. Nu a formulat nimeni vreo intrebare directa… am participat, dar nu am avut ceva de zis in plus fata de ce se spusese deja. Nu a intrebat nimeni daca este o atmosfera de lucru buna, de exemplu. Ei se asteptau sa fie o bataie pe aici, dupa alegerea lui Secasiu, dar nu a fost asa.
Cand am iesit afara si au intrebat -cine e presedinte-, li s-a raspuns: -Secasiu-. Pai, eu ramaneam cu gura cascata in locul lor, ei il voiau pe Ticu, nu? Nu de asta stateau de sase zile acolo? De fapt, ei nu il voiau pe Ticu, nu il voiau pe Turianu.
– Cum ati perceput refuzul societatii civile de a va accepta ca presedinte al CNSAS?
– Eu imi inchipui ca nu-i convine cuiva aceasta stare. Cred ca -noul CNSAS- nu corespunde realitatii, pentru ca este, de fapt, vechiul CNSAS. Noi aici suntem eu si Cazimir Ionescu, in rest sunt vechii membrii. Probabil ca se asteptau ca CNSAS sa mearga pe acelasi regim ca pe vremea lui Onisoru (Gheorghe Onisoru, fost presedinte CNSAS – n.r.). Dar Secasiu asta sa stiti ca are intentii bune. Iar daca domnul Ticu vrea, poate sa candideze acum pentru presedinte, la sase luni. Dar nu cred ca isi doreste, nu si-a dorit niciodata. Eu nu am inteles tot ce a fost manifestatia aceea si n-am mai inteles ce am vazut jos, acolo, in fata sediului. Era societatea civila – era Ana Blandiana si mai era Parvulescu (Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia – n.r.). El le-a dat comunicat pe internet studentilor sa se prezinte la CNSAS, la manifestatii. Domnule, ar fi venit si fii-mea, dar nu poate sa strige -Jos, Turianu!- sau ce vreti voi acolo. N-am inteles la ce au venit oameni care stiau dinainte care este pozitia mea.
Cand am iesit afara si au intrebat -cine e presedinte-, li s-a raspuns -Secasiu-. Pai, eu ramaneam cu gura cascata in locul lor, ei il voiau pe Ticu, nu? Nu de asta stateau de sase zile acolo? De fapt, ei nu il voiau pe Ticu, nu il voiau pe Turianu.
A venit o doamna in varsta in fata televizorului, care avusese la mine vreo 30 de procese. Mi-a ramas in minte ca avea un singur dinte si imi aduc aminte cum striga: -Noi nu avem nevoie de judecatori, nu avem nevoie…-. Dar trebuie lasate in urma, pentru ca iar se isca un scandal. Eu, de candidat, nici in valuta platit nu candidez!
– Cum a primit Constantin Ticu Dumitrescu acest tot acest scandal?
– Nu uitati ca a avut o dezamagire dinainte, de la comisiile parlamentare. Eu sunt unul dintre cei care am colaborat la vremea respectiva si care, fiind senator, i-am dus legea la capat domnului Ticu. Eu am dat definitia politiei politice la vremea aceea. A avut o pozitie pe care si-a exprimat-o, in fine… Acum s-a potolit, eu asa am perceput cel putin: discuta, aproba, dezaproba, dar sunt discutii normale.
– Se mai recunoaste -legea Ticu- in varianta actuala?
– Sunt diferente enorme, legea la vremea actuala nu seamana nici pe departe cu ce a vrut Ticu. Dar asa a si ramas cunoscuta, ca -legea Ticu-. Dar oamenii s-au asteptat ca dupa treaba asta sa inceapa un razboi. Bine, a fost toata nebunia de atunci, dar eu am cedat locul la presedintie tocmai ca sa-l preia domnul Ticu Dumitrescu, pentru ca asta era obiectul manifestatiei. Nu se striga -Ticu, presedinte-? Si am ramas asa, putin nedumerit, cand a zis: -Nu, nu vreau!-. Presedintele Basescu i-a propus mai multe solutii, nu a acceptat niciuna, dar are ocazia acum sa candideze din nou – s-a stabilit sa se aleaga un nou presedinte al CNSAS la fiecare sase luni.