-Monopolul politic- al UDMR in cadrul comunitatii maghiare ar putea fi spart de demersurile pe care Uniunea Civica a Maghiarilor (UCM) din Romania le va face pentru a fi inscrisa ca partid politic. Ideea constituirii unei alternative la UDMR nu este noua, ci dateaza inca din luna februarie a acestui an, cand presedintele Consiliului National al UCM, Szilagy Zsolt, afirma ca va demara strangerea de semnaturi necesare pentru inscrierea asociatiei ca formatiune politica.
Cel care a repus in discutie intentiile UCM este presedintele organizatiei teritoriale Odorheiu Secuiesc, Thamu Csaba, care a declarat ieri pentru postul Duna TV Budapesta ca inregistrarea ca partid politic a UCM va mari sansele -nucleului dur- al comunitatii maghiare de a accede in parlament. -Dorim aceasta pentru a asigura participarea noastra la alegeri si sa nu mai apara situatia in care sa fim exclusi din procesul electoral-, a afirmat Thamu Csaba. El se referea la scrutinul de anul trecut, cand la presiunile UMDR, speriata de -concurenta- UCM, Biroul Electoral Central a interzis inscrierea organizatiei pe listele electorale si a silit-o sa se reorienteze, astfel incat candidatii sai s-au inregistrat pe listele Actiunii Populare si nu au obtinut un scor suficient intrarii in parlament.
Agenda politica – autonomia Tinutului Secuiesc
Presedintele UCM, Szasz Jeno, ne-a declarat ca strangerea de semnaturi pentru constituirea noii formatiuni politice va incepe in luna septembrie. -Legea electorala, cea mai antidemocratica din Europa, ne obliga sa strangem adeziuni din 18 judete, cate 700 pentru fiecare judet, dar nu mai putin de 25.000. Organismele internationale au criticat Romania pentru acest discriminatoriu articol 4 din Legea electorala si au cerut ca el sa fie abrogat-, ne-a declarat Szasz Jeno. Organele politice deliberative ale organizatiei, Prezidiul si Prezidiul largit, vor asigura automat, prin transfer, conducerea noului partid. -Nu sunt excluse alegerile interne, dar cred ca ele nu sunt necesare-, a continuat Szasz. UCM a militat, inca de la infiintare, pentru doua chestiuni: restituirea proprietatilor confiscate bisericilor maghiare si autonomia Tinutului Secuiesc. -Noi luptam pentru autonomia personala, pentru democratizare, pluralism politic si pentru a curata elita politica maghiara de marii corupti si de oligarhii care conduc UDMR-, afirma Szasz. Noua formatiune politica va avea o doctrina crestin-democrata, de centru-dreapta si se va bate pentru cele doua principii enuntate mai sus. -Sper ca retrocedarea averii bisericesti va fi rezolvata o data cu noile legi ale proprietatii. Autonomia Tinutului Secuiesc este necesara pentru ca altfel se va pierde cea mai importanta comunitate culturala din Romania. UDMR a musamalizat ideea autonomiei. Dupa alegeri au intrat la negocieri purtand cuvintele comunitatii maghiare si au iesit cu licente de export la lemne-, ne-a declarat Szasz. Acesta este increzator si in privinta sanselor noului partid de a ocupa un loc bine definit in spectrul politic romanesc. -Daca eram lasati sa candidam la locale, le-am fi castigat, de aceea UDMR va fi silit sa ajunga la o intelegere cu noi. Totusi, ma astept sa ne puna piedici la infiintare, pentru ca sunt niste oameni care nu gandesc democratic-, acuza presedintele UCM.
Tabara adversa
In relatiile cu UCM, cel mai des pomenit cuvant din discutiile noastre avute cu parlamentarii UDMR a fost -santajul-. -Actiunea UCM ar putea diviza comunitatea maghiara si totodata crea confuzii. Totusi, comunitatea este destul de inteligenta pentru a sti ca UCM nu le reprezinta interesele. Sigur, orice discutie este posibila daca vine vorba de alegeri, dar UDMR nu se va lasa santajat-, ne-a declarat deputatul UDMR Kelemen Attila. Colegul sau de partid, senatorul Peter Eckstein Kovacs, recunoaste ca incercarile UCM de a se constitui intr-o formatiune politica nu sunt noi. -Eu cred ca acest curent radical si-ar putea gasi locul sub umbrela UDMR. Exista posibilitatea si reala, si declarativa a unui dialog, daca intentiile sunt onorabile. E clar ca UCM nu va intruni pragul electoral, dar UDMR nu va ceda la nici un santaj-, ne-a spus senatorul Eckstein.
UCM va sparge monolitul UDMR
Expert in chestiunile comunitatii maghiare, Miklos Bakk ne-a declarat ca intarzierea constituirii UCM ca partid politic se datoreaza mizei unei posibile intelegeri cu UDMR si a faptului ca au existat dispute la varful gruparilor din secuime, organizatia UCM Sf. Gheorghe contestand chiar functia presedintelui Jeno. -Exista riscul divizarii comunitatii maghiare, dar este necesar un pluralism pentru a sparge monopolul politic de neclintit al UDMR-, afirma Bakk.