Pe fondul apropierii datei semnarii tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, radicalii maghiari incearca sa faca valuri, intensificandu-si actiunile de promovare a propriilor obiective: participarea la viata politica prin modificarea actualei legislatii si autonomia teritoriala, in speta cea a Tinutului Secuiesc. Noile initiative ale acestora sunt de fapt tot cele vechi, scoase de la naftalina: de la cererea Uniunii Civice Maghiare, adresata organismelor internationale de monitorizare a procesului de modificare a legislatiei electorale romanesti, pana la depunerea in parlament a unui nou proiect privind autonomia Tinutului Secuiesc de catre reprezentantii Consiliului National Secuiesc. De asemenea, presedintele CNS, Csapo Joseph, si-a reluat lobby-ul pe langa Ministerul Justitiei, solicitand Monicai Macovei modificarea Legii referendumului, pentru ca hotararile adoptate de consiliile locale pentru organizarea referendumurilor privind autonomia Tinutului Secuiesc sa nu mai poata fi atacate in contencios administrativ. Ucemistii s-au raliat, la randul lor, pozitiei CNS, pregatindu-se sa organizeze la sfarsitul acestei saptamani o actiune de protest pentru a trage un semnal de alarma cu privire la starea jalnica in care se afla infrastructura din zona Har-Cov, consecinta, sustin ei, a actualei politici de regionalizare economica. Cu toate ca in anumite zone interesele sale coincid cu cele promovate de catre radicalii maghiari, conducerea UDMR a preferat sa se delimiteze de initiativele acestora, considerandu-le exagerate.
Marsand pe ideea potrivit careia prevederile referitoare la organizatiile comunitatilor nationale contravin criteriilor politice de integrare in Uniunea Europeana, UCM a anuntat ca va cere, din nou, forurilor internationale sa monitorizeze legislatia electorala. UCM critica faptul ca, in pofida numeroaselor critici formulate de organismele internationale, institutiile romanesti nu au inceput demersurile de modificare a legii electorale. In aceste conditii, Parlamentul Romaniei ar trebui sa modifice de urgenta atat legislatia electorala, cat si Legea partidelor, tinand cont de criticile aduse de organismele internationale, se arata intr-o luare de pozitie a presedintele Consiliului National al UCM, Szilagyi Zsolt. Nici fosta barca politica a acestuia, UDMR, nu este uitata, formatiunii lui Marko Bela aducandu-i-se la cunostinta necesitatea eliminarii prevederilor discriminatorii din proiectul de lege a minoritatilor. In paralel, ucemistii, impreuna cu mai multe organizatii civile locale si cu ajutorul mai multor firme locale si taximetristi se pregatesc pentru o manifestare de protest in judetele Harghita si Covasna, pentru a atrage atentia asupra starii drumurilor nationale si judetene in Tinutul Secuiesc. UCM-stii considera ca responsabila de actuala situatie dezastruoasa a infrastructruii in cauza este actualul sistem de regionalizare economica, care ar fi neglijat, pe tot parcursul perioadei postdecembriste, problema reabilitarii drumurilor din Tinutul Secuiesc.
CNS ameninta cu CEDO si… Parlamentul European
Nemultumiti cu primul refuz primit din partea Ministerului Justitiei pe probelema referendumurilor locale pentru autonomie, membrii Consiliului National Secuiesc continua sa solicite Monicai Macovei modificarea Legii referendumului, in sensul ca hotararile adoptate de consiliile locale pentru organizarea referendumurilor privind autonomia Tinutului Secuiesc sa nu mai poata fi atacate in contencios administrativ. Csapo Jozsef a precizat ca, in cazul in care justitia romana se va pronunta in mod definitiv si irevocabil impotriva organizarii referendumurilor, atunci reprezentantii CNS se vor adresa Arbitrajului International si Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg. In goana lor dupa argumente pentru propriul deziderat, cei din CNS vin cu interpretari care de care mai nastrusnice asupra unor amendamente adoptate de catre Comisia de externe a Parlamentului European (PE). Unul dintre aceste amendamente prevede ca, pe langa ameliorarea protectiei minoritatilor nationale, este necesara si luarea unor masuri suplimentare de catre Romania pentru protectia minoritatii maghiare, prin respectarea principiului subsidiaritatii si a autonomiei. Particularizand, Csapo vine cu propria-i interpretare, conform careia conceptul de subsidiaritate nu ar insemna insa altceva decat transferarea acelor competente care vor asigura autoguvernarea, competente ce vizeaza autonomia personala a secuimii. Vizand respectarea doleantelor minoritatilor nationale si eliminarea discriminarii etnice, nici al doilea amendament european nu scapa de prisma stramba a radicalilor CNS. Incurajati de continutul celor doua amendamente ce ar privi, in viziunea lor, in special soarta comunitatii maghiare, membrii Consiliului Permanent al CNS au decis ca, dupa ce raportul va fi dezbatut de catre PE, sa inainteze din nou Parlamentului Romaniei proiectul privind statutul de autonomie a Tinutului Secuiesc. -Votul european ne va asigura un sprijin real in acest demers al nostru, fiindca Parlamentul Romaniei va trebui sa ia in considerare acest raport-, a conchis Csapo.
UDMR dezavueaza initiativele radicalilor
Vicepresedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat duminica, pentru A.M. Press, ca UCM -a exagerat putin- prin solicitarea de monitorizare a modificarii Codului electoral. -Romania are o legislatie care de fapt favorizeaza minoritatile nationale prin prezenta lor in parlament-, a precizat liderul maghiar. El a aratat ca -o minoritate trebuie sa fie prezenta in viata si in competitiile electorale, sa demonstreze o anumita credibilitate, dar si suport din partea electoratului-. De asemenea, Laszlo Borbely a mai mentionat ca, in ultima perioada, exista unele aprecieri care trebuie luate in seama, si anume -nediscriminarea negativa a unor formatiuni-.