Graniţa maritimă a Ucrainei ar putea ajunge la 30 de kilometri, în unele locuri chiar 18 kilometri, de litoralul românesc. Aceasta în cazul în care Ucraina va avea câştig de cauză la Tribunalul Internaţional de la Haga şi va dovedi că pe Insula Şerpilor, teritoriu ucrinean, se poate locui. Ceea ce ar permite ca Insula Şerpilor să aibă platou continental de 20 de kilometri. Astfel, graniţa maritimă a Ucrainei se va muta -mâncând- din apele teritoriale româneşti aproximativ 13 mile pătrate.
Graniţa maritimă a Ucrainei ar putea ajunge la 30 de kilometri, în unele locuri chiar 18 kilometri, de litoralul românesc. Aceasta în cazul în care Ucraina va avea caştig de cauză la Tribunalul Internaţional de la Haga şi va dovedi că pe Insula Şerpilor, teritoriu ucrainean, se poate locui. Ceea ce ar permite ca Insula Şerpilor să aibă platou continental de 20 de kilometri. Dezvăluirea a fost făcută pentru -Curentul- de fostul secretar de stat în Ministerul de Externe, Cristian Diaconescu. Aşadar, lupta din jurul Insulei Şerpilor dintre Romania şi Ucraina este în primul rand o luptă pentru păstrarea integrităţii apelor teritoriale romaneşti. Sesizarea Tribunalului Internaţional de la Haga s-a făcut, de fapt, încă de la sfarşitul anului 2003. Romania încearcă de ani de zile să demonstreze că Insula Şerpilor este o stancă fără ecosistem propriu, pe care nu se poate locui şi care nu are drept la platou continental şi zona economică. În cazul în care Romania pierde, graniţa maritimă a Ucrainei se va muta -mancand- din apele teritoriale romaneşti aproximativ 13 mile pătrate. Astfel, miza nu o reprezintă numai zăcămintele de petrol şi gaze care s-au descoperit în zonă, din care două se află în zona de litigiu şi nu pot fi exploatate.
Mai puţin spaţiu pentru forţele navale NATO
În cazul în care Ucraina va caştiga la Haga, Romania, ţară membră NATO, va avea mai puţin spaţiu maritim pentru a disloca forţe navale ale Alianţei în Marea Neagră. Conform dezvăluirilor făcute de Cristian Diaconescu, totul a început în 1997, cand miniştrii de externe ai Romaniei şi Ucrainei au semnat Tratatul politic de bază. Acest tratat a avut un -Acord conex- care stipulează, negru pe alb, că -Insula Şerpilor aparţine Ucrainei-. În urma semnării Tratatului din 1997 cu Ucraina şi a -Acordului conex- s-au stabilit frontierele terestre, care -sunt inviolabile-. În litigiul de la Haga, Romania nu pune în discuţie legitimitatea Ucrainei asupra Insulei Şerpilor.
Metamorfoza insulei
Aprobarea înfiinţării pe Insulă a localităţii Satul Alb de către Rada Supremă a Ucrainei este cea care a readus în atenţie situaţia. Imediat după ocuparea Insulei Şerpilor, sovieticii au instalat aici o importantă bază militară de supraveghere maritimă şi aeriană. În anul 1991, după destrămarea URSS, insula, împreună cu baza militară, a trecut în administrarea Ucrainei. În conformitate cu Tratatul romano-ucrainean din anul 1997, autorităţile din Ucraina şi-au retras divizia militară. Înfiinţarea Satului Alb nu este o surpriză. Decizia Radei Supreme a Ucrainei de acum cateva zile a venit să consfinţească iniţiativa din iulie 2006 a parlamentului regional din Odessa, care a adoptat în unanimitate o decizie privind înfiinţarea unei localităţi pe insulă.
În cazul în care Romania pierde, graniţa maritimă a Ucrainei se va muta -mancand- din apele teritoriale romaneşti aproximativ 13 mile pătrate. Graniţa maritimă a Ucrainei ar putea ajunge la 30 de kilometri, în unele locuri chiar 18 kilometri, de litoralul românesc.