Accelerarea negocierilor de aderare la NATO si sporirea sanselor Romaniei de a fi primita la masa Aliantei cresc presiunile la granita de est a tarii noastre. Pentru normalizarea relatiei cu Rusia, autoritatile de la Bucuresti au reusit sa obtina un consens politic intern in vederea semnarii mult-doritului tratat bilateral in cursul lunii mai.
Momentul Praga determina si autoritatile de la Kiev sa scoata toata munitia din dotare, in speranta ca vor reusi sa obtina cat mai multe concesii in negocierile cu partea romana pe marginea tratatului de frontiera si a celui privind delimitarea platformei continentale in Marea Neagra. Constienti ca, dupa posibila integrarea a Romaniei in NATO, tara noastra va avea mai multe atuuri in negocieri, oficialii ucraineni incearca totul pana la summit-ul din noiembrie.
Presa ucraineana iese la atac
Ultima arma scoasa din teaca de Ucraina in duelul diplomatic cu Romania este cea a presiunilor mediatice. Intr-un articol aparut in saptamanalul -Zerkalo Nedeli- si preluat de BBC, ziaristii de la Kiev sustin nici mai mult, nici mai putin ca NATO ar trebui sa faca presiuni asupra Romaniei pentru a pune capat -revendicarilor teritoriale- formulate pe seama Ucrainei. Ziarul sustine, de asemenea, ca aceste pretentii teritoriale ale partii romane sunt incompatibile cu calitatea de membru al NATO. -In timp ce NATO vrea ca Ucraina sa opreasca transporturile de arme catre Macedonia de dragul stabilitatii regionale, ar trebui sa-si aminteasca pretentiile teritoriale ale Romaniei, care ameninta de asemenea stabilitatea regionala-, speculeaza saptamanalul de la Kiev.
Targuiala Kievului
Din dorinta de a se victimiza, autoritatile ucrainene prezinta situatia negocierilor bilaterale ca pe o -targuiala- pe marginea Insulei Serpilor. Conform publicatiei ucrainene, ultima runda de discutii de la Bucuresti a dezvaluit trocul propus de partea romana: actualele frontiere de pe Dunare contra Insulei Serpilor. Mai mult, articolul subliniaza ca Romania incearca cu insistenta sa nu ia in consideratie proprietatea Ucrainei asupra Insulei Serpilor. -Puteti sa numiti aceasta propunere altfel decat o revendicare teritoriala?-, se intreaba ziaristii ucraineni, subliniind ca pozitia oficiala a Kievului in aceasta problema este simpla: -Nu avem pretentii teritoriale asupra altui stat si nu recunoastem nici o pretentie teritoriala formulata impotriva noastra-.
Dezvaluirile saptamanalului de la Kiev apartin, conform unor surse diplomatice, chiar ambasadorului Buteiko, care a participat la ultima runda de negocieri bilaterale, unde s-a stabilit prin consens ca nu va fi facut public continutul discutiilor. Dincolo de incalcarea regulilor nescrise ale negocierilor, autoritatile ucrainene au prezentat discutiile dintr-o perspectiva eronata, dupa cum sustin sursele noastre. Conform acestora, propunerea facuta de partea romana a fost acceptarea frontierei pe Dunare in schimbul acceptarii frontierei romanesti pe mare, Insula Serpilor neintrand in discutie, deoarece este considerata din start ca apartinand Ucrainei. -Delimitarea platoului continental nu este o pretentie teritoriala a Romaniei-, au afirmat surse diplomatice apropiate negocierilor. Tara noastra recunoaste dreptul de proprietate al Kievului asupra acestei Insule, dar cere discutarea statutului acestei stanci din Marea Neagra. Asa cum ziarul nostru a mai semnalat, autoritatile ucrainene depun toate eforturile, unele chiar ridicole, pentru a demonstra ca aceasta Insula nu este o simpla stanca fara viitor si fara potential, ci o -oaza de prosperitate- in Marea Neagra. Batalia pe statutul Insulei este legata de dreptul acestei bucati de stanca la zona economica exclusiva in Marea Neagra , asa cum si-ar dori Kievul.
Ucraina arata cu degetul spre NATO
Dupa o expunere in extenso privind profesionalismul Kievului in negocierea diferendului cu Romania, ziaristii ucraineni nu omit sa arate cu degetul spre NATO. -Pozitia Aliantei este surprinzatoare in acest caz, deoarece regulile NATO exclud posibilitatea ca unul dintre membrii sai sa aiba probleme de granita cu vecinii-, sustine saptamanalul -Zerkalo Nedeli-. Or, continua ziaristii ucraneni, -Romania are probleme nu numai cu Ucraina, ci si cu Bulgaria-. In aceste conditii, publicatia se intreaba de ce Alianta face exceptie de la reguli pentru Romania si, mai ales, cum va solutiona NATO aceste revendicari teritoriale. In aceste circumstante, ucrainenii considera ca trebuie purtate discutii serioase nu cu Romania, ci cu NATO, pentru a vedea cum se pozitioneaza Alianta in acest conflict.
Dorinta Ucrainei nu pare sa fie insa si dorinta liderilor Aliantei. Sursele noastre sustin ca NATO nu este interesata de negocierile romano-ucrainene in acest moment si ca aceste supozitii ale presei de la Kiev demonstreaza intentia Ucrainei de a pune in miscare o campanie virulenta, avand drept tinta aderarea Romaniei la NATO.
Tratatul cu Rusia – un avantaj pentru Praga
Daca relatia cu Ucraina nu pare sa fie de interes in acest moment pentru liderii Aliantei, nu acelasi lucru se poate spune si despre relatia cu Rusia. Chiar daca nici un oficial NATO nu ne-a cerut sa normalizam relatiile bilaterale si sa semnam tratatul in vederea summit-ului de la Praga, realizarea acestui obiectiv ar insemna o bila alba in plus pentru Romania, dupa cum au afirmat sursele noastre. De altfel, chiar si presedintele Ion Iliescu a lasat sa se inteleaga faptul ca semnarea tratatului sustine cursa pentru integrarea tarii in Alianta.