Home Politic Ucraina scoate viata din piatra seaca a Insulei Serpilor

Ucraina scoate viata din piatra seaca a Insulei Serpilor

DISTRIBUIŢI

Imaginatia ucrainenilor devine nelimitata atunci cand e vorba de resurse naturale si, in definitiv, de bani. Pentru a obtine extinderea propriei platforme continentale in Marea Neagra, aflata in disputa cu partea romana, sporindu-si implicit accesul la rezervele de petrol din zona, autoritatile ucrainene nu precupetesc nici un efort pentru a incerca sa demonstreze ca Insula Serpilor este, daca nu similara Caraibelor, cel putin o zona propice locuirii umane si dezvoltarii vietii economice. Conform Articolului 121, aliniatul 3, din Conventia privind Dreptul Marii, stancile care nu sunt locuibile si nu pot avea viata economica proprie nu au dreptul nici la platforma continentala si nici la zona economica exclusiva. Or, Kievul se intrece acum pe sine pentru a gasi masuri care de care mai hilare, pentru a demonstra contrariul. Instalarea unui oficiu postal si a unei cabine telefonice pe o stanca a carei populatie este formata exclusiv din soldatii unei garnizoane stabilite in insula si din cateva sotii plictisite de militari fac parte din ultimele eforturi depuse de Kiev pentru a arata ca viata este infloritoare acolo. Daca la acestea mai amintim transportul de frigidere, menit sa sublinieze existenta unor legaturi comerciale cu Insula Serpilor, avem conturat perfect tabloul intereselor Ucrainei, care, chiar daca risca sa se umple de ridicol, este decisa sa-si joace si ultima carte cand e vorba de resurse si de bani.

Daca ati trait cu ideea ca latinii se afla in topul clasamentului popoarelor dotate cu imaginatie si inventivitate, a sosit timpul sa va revizuiti parerea pentru ca slavii sunt pe cale sa doboare orice record in materie. Vrand sa puna in practica zicala -scoate apa din piatra seaca-, Ucraina foloseste tot felul de tertipuri prin care incearca sa demonstreze ca bucata de stanca din Marea Neagra, cedata rusilor de Ana Pauker pe coltul unui bon de pantofi si intitulata misterios Insula Serpilor, este o oaza de viata si dezvoltare economica in aceasta zona. Eforturile autoritatile de la Kiev nu au nimic de-a face cu muncile sisifice, ci mai degraba cu interesul lor de a demonstra ca insula este locuibila, pentru a obtine in schimb, conform dreptului international, extinderea platoului continental si zona economica exclusiva in Marea Neagra.

Oficiu postal si telefon public pentru sotiile soldatilor din garnizoana

O informatie de ultima ora difuzata de BBC arata ca o delegatie ucraineana, condusa chiar de catre un secretar de stat, Volodimir Yatuba, a vizitat zilele trecute Insula Serpilor, nu din dorinta de relaxare, ci pentru a pune in practica un decret prezidential privind construirea facilitatilor necesare pe acest teritoriu al Ucrainei din Marea Neagra. Conform unei decizii a Parlamentului de la Kiev, Insula Serpilor este parte a districtului Kiliskii, din actuala regiune a Odessei. Dupa esuarea proiectului de declarare a Insulei Serpilor drept rezervatie naturala, pe motiv ca o anumita specie de pasari isi depune ouale in aceasta zona, Kievul a trecut la punerea in practica a planului B. Vizita autoritatilor pe stanca din Marea Neagra face parte tocmai din planul de rezerva. Astfel, delegatia ucraineana a tinut sa-si marcheze prezenta in insula prin deschiderea unui oficiu postal si a unui telefon public, utilitati de care vor purtea beneficia cel mult soldatii din garnizona stationata in zona sau cele cateva sotii de militari care se plictisesc in asteptarea barbatilor lor. Daca pana acum elicopterul care ii aproviziona saptamanal cu apa si mancare era singura legatura a soldatilor cu lumea civilizata, o data cu instalarea acestor utilitati, viata lor se va diversifica. De asemenea, pentru ca nu puteau scoate apa din piatra seaca, iar Insula nu are nici macar un izvor de apa potabila, autoritatile de la Kiev, in megalomania lor, au dispus chiar instalarea unei conducte care sa aduca direct apa din tara in insula.

Transportul de frigidere – model pentru relatiile economice cu insula

Pe langa incercarea de ilustrare a unei vieti sociale active pe stanca, autoritatile ucrainene tin sa arate nu numai ca insula este locuita, ci si faptul ca se bucura de o viata economica infloritoare. Si, pentru ca orice vine de la conducerea de stat e litera de lege pentru executanti, s-a incercat chiar acreditarea ideii ca exista schimburi economice importante pe stanca din Marea Neagra. Astfel, cu ceva timp in urma, un transport misterios de frigidere a fost facut in Insula Serpilor, actiunea fiind imediat inregistrata la capitolul schimburi comerciale cu insula .Toate aceste elemente au fost ilustrate si in presa ucraineana, relatarile neavand insa nici o conotatie negativa, pentru ca la mijloc este vorba de interesul national.

Tinta Kievului: petrolul din Marea Neagra

Desi actiunile autoritatilor de la Kiev par desprinse din teatrul absurdului, ele converg unei tinte bine stabilite de catre Guvernul ucrainean: petrolul din Marea Neagra. Conform unor prospectiuni facute de o firma britanica, la comanda Guvernului de la Kiev, in Marea Neagra, in zona apropiata Insulei Serpilor exista un zacamant apreciabil de petrol, care pentru moment nu poate fi exploatat doarece zona se afla in litigiu intre Romania si Ucraina. De mai bine de un an, cele doua parti negociaza pentru delimitarea platformei continentale in Marea Neagra, rezultatul discutiilor de pana acum fiind aproape nul, gratie incapatanarii proverbiale de care dau dovada ucrainenii, care si-ar dori, daca ar fi posibil, sa poata exploata in liniste aceste zacaminte fara nici o implicare din partea romanilor. Or, incercarile de a demonstra ca Insula Serpilor este locuibila sunt legate tocmai de dorinta ucrainenilor de a avea acces nestingherit la petrolul din Marea Neagra, situat destul de aproape de insula in discutie. Conform articolului 121, alineatul 3 din Conventia privind Dreptul Marii, semnata in 1982, -stancile care nu sunt propice locuirii umane sau unei vieti economice proprii nu au zona economica exclusiva si nici platou continental-, avand dreptul doar la 12 mile marine. Pentru a obtine dreptul la platforma continentala si, indirect, la resursele de petrol, autoritatile de la Kiev trebuie sa demonstreze, indieferent prin ce mijloace, ca insula este locuibila si ca are o viata economica activa.

Surse diplomatice ne-au declarat ca eforturile Guvernului ucrainean ar putea avea la baza pregatirile facute de Kiev pentru momentul in care diferendul dintre cele doua tari va ajunge in atentia Curtii de la Haga.


Negocieri da capo

Maine soseste la Bucuresti o delegatie ucraineana, condusa de un secretar de stat din MAE de la Kiev pentru a relua, asa cum au stabilit cei doi premieri, negocierile bilaterale pe marginea Tratatului de frontiera si a Tratatului privind delimitarea platformei continentale din Marea Neagra. Din partea romana, discutiile vor fi conduse de secretarul de stat Cristian Diaconescu. Intalnirea pare sa aiba mai mult caracter formal, deoarece este greu de crezut ca Kievul este dispus la concesii, cu putin timp inainte de alegerile parlamentare din tara, programate pentru luna viitoare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.