Home Politic Ucraina vrea sa transforme Insula Serpilor in paradis turistic

Ucraina vrea sa transforme Insula Serpilor in paradis turistic

DISTRIBUIŢI


-Ziaristii trebuie sa vada si partea frumoasa in relatiile romano-ucrainene, nu numai starile conflictuale-. Acesta a fost mesajul transmis de ambasadorul Ucrainei, Anton Buteiko, ziaristilor romani care se ocupa de problematica relatiilor bilaterale dintre cele doua tari. Cu zambetul pe buze, Excelenta Sa ne-a vorbit despre Ceaikovski, despre performantele rachete fabricate in Ucraina, despre implicarea Movilestilor in viata culturala a ucrainenilor si chiar despre amintiri din viata sa de diplomat. O data cu trecerea la subiecte concrete, precum delimitarea frontierelor sau a platformei continentale, crisparea a revenit pe fata diplomatului ucrainean, care a declarat ca tara sa este pregatita pentru reluarea negocierilor, in acest sens fiind trimisa deja o invitatie pe adresa MAE roman. Abordarea situatiei din Insula Serpilor a starnit chiar o usoara nervozitate in glasul lui Anton Buteiko, care a precizat ca nimeni nu poate impiedica Ucraina sa investeasca acolo unde doreste.


Insula Serpilor – o oaza turistica in Marea Neagra

Acesta pare sa fie proiectul de viitor al Kievului pentru bucata de stanca din Marea Neagra, numita misterios Insula Serpilor. Ambasadorul Anton Buteiko crede in potentialul turistic al acestei stanci, considerand ca insula are mari sanse de dezvoltare economica. Mai mult, reprezentantul Ucrainei s-a aratat intrigat de faptul ca ziaristii contesta interesul Kievului pentru a demonstra pontentialul economic al zonei. -Nu inteleg de ce se contesta dorinta noastra de a investi in Insula Serpilor-, a declarat Buteiko, subliniind ca anul trecut Ucraina a avut o crestere economica de peste 9%, fapt ce explica si investitiile preconizate pentru aceasta insula din Marea Neagra.

Ambasadorul ucrainean a evitat insa orice precizare legata de statutul acestei insule, conform normelor dreptului international, precizand doar in treacat ca acest lucru va fi lamurit de experti in momentul negocierilor.

Miza intre Romania si Ucraina nu este nici pe departe Insula Serpilor, ci rezervele de petrol din Marea Neagra. Or, daca Ucraina va reusi sa demonstreze ca insula are potential economic si poate fi locuita, Kievul are sanse reale pentru extinderea zonei economice exclusive in Marea Neagra in detrimentul Romaniei.

Fara Haga

Ucraina nu doreste sa se ajunga la Curtea Internationala de Justitie pentru rezolvarea diferendelor cu Romania. -Din experienta mea de jurist stiu ca intr-un litigiu intre doua parti cel mai mare castig il au avocatii care-si impart onorariul-, a afirmat Anton Buteiko, subliniind ca pentru ajungerea la consens este necesara o -gandire rationala-. In opinia sa, ajungerea la Curtea de la Haga trebuie precedata de semnarea unui Tratat de delimitare a frontierelor intre cele doua tari. Opinia sa nu este impartasita insa si de expertii romani, care considera aceasta terorie -profund eronata-.

Mai mult, pentru a dori sa arate cat de conciliante sunt autoritatile de la Kiev in relatiile cu vecinii, ambasadorul Buteiko a precizat ca partea ucraineana a propus Bucurestiului sa exploateze in comun rezervele de petrol din Marea Neagra. Generozitatea Kievului nu pare sa-i fi impresionat insa prea tare pe demnitarii romani. Expertii de la Bucuresti considera ca aceasta propunere nu este altceva decat o -capcana-, deoarece ucrainenii propun sa fie exploatata in comun zona aflata in disputa cu partea romana si care, conform dreptului international, ar reveni de drept Romaniei. Tocmai de aceea, la Bucuresti, aceasta -oferta generoasa- a Kievului nu este luata in considerare, fiind privita mai mult ca pe o -deviere a eforturilor de negociere spre ceva secundar-, dupa cum sustin expertii romani.

Cu forte proprii, spre NATO si UE

Ambasadorul Anton Buteiko a dezmintit ferm orice posibilitate de cedare a partii ucrainene in procesul de negociere cu partea romana in schimbul obtinerii sustinerii tarii noastre pentru aderarea Ucrainei la NATO si UE. -Nimeni nu poate duce Ucraina in NATO si UE, in afara poporului ucrainean-, a declarat ambasadorul Anton Buteiko, subliniind ca problema sustinerii tarii sale in procesul de integrare a Ucrainei in organismele europene si euro-atlantice -va aparea atunci cand Ucraina va fi pregatita sa adere-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.