Home Politic Udemeristii ameninta cu iesirea de la guvernare

Udemeristii ameninta cu iesirea de la guvernare

DISTRIBUIŢI

Udemeristii nu mai au incredere in angajamentele asumate de partenerii de coalitie si ameninta din nou cu iesirea de la guvernare din cauza statutului minoritatilor. Avertismentul lor survine la o zi dupa ce liderul PSD Adrian Nastase cerea premierului sa elimine prevederile referitoare la introducerea autonomiei culturale.


Inca de la inceputul scandalului provocat de controversatul proiect al minoritatilor nationale, pesedistii au speculat la maximum tensiunile dintre partenerii de coalitie, un rol important revenindu-i chiar presedintelui Camerei Deputatilor, Adrian Nastase. Strategia acestuia de a dezbina partidele aflate la putere folosindu-se de o tema extrem de delicata pare sa dea roade, conform asteptarilor sale. Astfel, o noua criza politica se prefigureaza, udemeristii amenintand ieri ca vor retrage sprijinul cabinetului Tariceanu daca premierului i-ar trece prin cap sa plece urechea la recomandarile din recenta epistola a presedintelui Camerei Deputatilor.

Udemeristii nu accepta -smecherii-

In scrisoarea adresata lui Tariceanu, liderul PSD sugera ca partidul sau ar putea vota legea daca puterea ar amenda actul normativ respins de Senat, in sensul eliminarii autonomiei culturale. In acest context, senatorul UDMR Eckstein Kovacs a declarat la Cluj ca Uniunea isi va revizui pozitia fata de participarea la coalitia guvernamentala in cazul in care proiectul de lege privind statutul minoritatilor nationale nu va trece de Camera Deputatilor, in forma stabilita initial. -Nu putem accepta smecherii de genul celor facute la Senat, cand o parte a senatorilor coalitiei nu si-au exercitat dreptul de vot si au dus la respingerea proiectului. Ori trece legea, ori vom regandi pozitia noastra fata de coalitie-, a afirmat Eckstein, citat de Mediafax. De asemenea, in conditiile in care multi deputati PD-PNL din Ardeal criticau recent prevederile referitoare la autonomia culturala, Eckstein a cerut liderilor coalitiei sa ia masuri necesare pentru a fi siguri ca parlamentarii lor se vor supune deciziei politice de a adopta proiectul si nu se va repeta incidentul de la Senat.

Pesedistii incearca sa castige capital politic

Nemultumit de interventiile lui Adrian Nastase, senatorul UDMR ii acuza pe fostii parteneri de guvernare de la PSD ca incearca sa castige capital electoral pe seama statutului minoritatilor nationale, respingand un principiu care ar fi fost introdus chiar de socialistii europeni. El sugereaza ca dorinta exprimata de Nastase cu privire la eliminarea autonomiei culturale ar putea crea probleme pesedistilor la Bruxelles. -Pozitia adoptata de PSD e clar impotriva minoritatilor nationale, si nu cred ca Partidul Socialist European ar fi de acord cu acest lucru. Mi se pare grav ca un partid social-democrat respinge ideea autonomiei culturale, care a fost inventata de ganditori social-democrati-, a mai comentat Eckstein.

Nu sunt de acord cu tertipuri, dar apeleaza la santajul politic

Udemeristii mai sunt suparati si pentru ca proiectul va fi dezbatut la Camera Deputatilor in termen de o luna, Nastase reusind sa respinga solicitarea guvernului ca legea sa fie adoptata cu celeritate. Respingerea a fost motivata tocmai de incapacitatea cabinetului Tariceanu de a demonstra ca statutul corespunde unei directive a Uniuniii Europene, asa incat Biroul Permanent a dispus ca acesta sa fie discutat cu mare atentie de trei comisii parlamentare. Desi programate sa inceapa chiar in saptamana ce tocmai a trecut, dezbaterile au fost amanate de catre Comisia de cultura, condusa de liberala Raluca Turcan. Evolutia evenimentelor i-a facut pe unii reprezentanti ai UDMR sa reia propunerea ca executivul sa isi angajeze raspunderea pentru controversatul act normativ, evitand astfel dezbaterea parlamentara care se anunta si la Camera la fel de dificila ca si la Senat. Varianta a fost vehiculata si in cadrul conducerii coalitiei, numai ca, teoretic, un proiect de lege nu mai poate fi promovat in acest fel odata ce a intrat in procedura parlamentara. Deputatul UDMR Antal Arpad Andras insista totusi, sustinand ca asumarea raspunderii pentru acest proiect -ar fi un semnal foarte clar ca aceasta coalitie functioneaza- si ca partidele coalitiei guvernamentale isi respecta promisiunea. Pana la amenintarile cu iesirea de la guvernare, udemeristii mai au o carte pe care au mai jucat-o: conditionarea votului favorabil schimbarii presedintilor celor doua Camere de adoptarea legii lor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.