DNA a pus sub acuzare săptămâna trecută pentru abuz în serviciu pe inspectorul şcolar general al Inspectoratul Școlar Județean (I.S.J.) Mureș, Someșan Ștefan și pe directorul Liceului Teologic Romano–Catolic, Tamasi Zsolt-Jozsef care, ar fi înființat ilegal instituția de învățământ. Deși doar românul de naționalitate română a fost reținut și prezentat la arestare iar românul de naționalitate maghiară a fost pus sub control judiciar, UDMR a protestat declarativ față de acțiunea DNA, considerând-o una șovină, iar ieri a organizat lângă Cetatea Medievală din Târgu Mureș, prin Fundația Statusul Romano-Catolic un protest la care s-au proferat amenințări.
În fața a peste 2500 de persoane, Kelemen Hunor a declarat
„Ca membru al Adunării Generale a Fundației Statusul Romano-Catolic am venit aici pentru că suntem foarte dezamăgiți și supărați, am venit aici pentru că noi credem în adevăr și în justiție. Credem că nu poate fi închisă școala noastră doar prin autoritate, credem că domnul Ștefan Someșan (șefului Inspectoratului Școlar Județean Mureș — n.r.) nu a comis o ilegalitate în momentul în care a permis pentru refondarea Liceului Romano-Catolic. Suntem supărați pentru că ni se pare că în cei 100 de ani trecuți parcă nu s-ar fi schimbat nimic. Suntem supărați pentru că experiența noastră, tot ce am făcut prin muncă asiduă, încearcă să ni se ia și suntem supărați pentru că tocmai când ne-am adunat puțin, atunci cu aroganță și cu mijloacele puterii ne doboară. Și lucrurile care pentru ceilalți sunt normale, nouă nu ni se permite să le facem, pentru că legea nu se respectă, nici la UMF și nu este nimeni tras la răspundere pentru acest lucru”, a declarat Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale, citate de AGERPRES.
„Noi cerem înapoi bunurile care ni s-au luat și școlile care ni s-au închis în timpul comunismului. (…) Vă întreb, cui și cu ce a făcut rău Tamasi Zsolt și Liceul Romano-Catolic? Nici biserica, nici Tamasi Zsolt, nici inspectorul școlar nu au făcut rău nimănui, nu au luat bunul nimănui, nu au făcut nicio ilegalitate. Suntem aici să spunem asta în fața întregii țări. Părinții a 400 de elevi se încred în această școală și doresc să își educe copiii aici. Cum să nu fim supărați când vedem că niște denunțători naționaliști ne transmit mesajul că ‘Nu o să aveți aici școală maghiară și nu o să învățați aici în limba maghiară’. Nu aveți dreptul să decideți pentru noi! Suntem și dezamăgiți, și supărați. Suntem dezamăgiți pentru că aproape de 100 de ani vedem că ceea ce s-a promis în 1918 nu este respectat. Suntem dezamăgiți pentru că vedem că lucrăm degeaba, pentru că îmbogățim România cu taxele noastre, cu impozitele noastre și vedem că deși am pornit-o pe un drum bun, noi, maghiarii din Transilvania, am reușit să obținem niște rezultate, totuși acestea se întorc împotriva noastră”, a susținut Kelemen Hunor.
„De aceea am venit aici să spunem că nu vom renunța, nu vom lăsa școala. Nu o să ne oprim și nu o să dăm înapoi, dacă trebuie, ne ridicăm de jos și a 100-a oară”, a declarat Kelemen Hunor.
Președintele executiv al UDMR, Kovacs Peter, prezent la protestul organizat în paralel și la Cluj, unde au participat cca 300 de persoane a declarat: „Nu putem să ne jucăm cu soarta a 400 de copii. Acum ne gândim dacă școala în sine poate să funcționeze sau nu, dacă bacalaureatul lor are o putere sau nu. Asta vrem, ca nu DNA să decidă dacă avem voie să învățăm în limba maghiară sau nu. Credem că pentru o problemă administrativă — se pare că a fost o problemă administrativă—, nu trebuie închis nimeni, nu trebuie desființată o școală”. „Am adus o carte la acest eveniment, care este scrisă de cel mai mare ultra triatlonist din toate timpurile și se intitulează ‘Am venit să câștig’. Este vorba despre o luptă supraumană, despre cei care termină acest concurs, acest ultra triatlon. Eu cred că, în ceea ce face UDMR și în ceea ce face comunitatea maghiară de 26 de ani, este de fapt o luptă, pas cu pas mergem înainte. Dacă ne amintim unde am fost în ’89, câte școli am avut, zero școli maghiare în Transilvania, și acum suntem la 87 de școli exclusiv cu predare în limba maghiară. Doar dacă ne uităm la acest lucru, credem că am reușit să mergem înainte, avem rezultate și astăzi cerem ajutorul comunității maghiare. Astăzi, nu politicienii trebuie să fie în primul rând, ci comunitatea, forța comunității, în mai multe orașe din Transilvania, să ne apărăm drepturile, să ne apărăm școlile, pentru că, în primul rând, cred că o să putem să rămânem maghiari în continuare în România dacă avem școli, dacă putem să studiem în limba maternă”, a susținut Kovacs Peter.
Ia să protestăm și noi: de ce DNA nu l-a reținut și pe românul de cetățenie maghiară? Ce fel de discriminare pozitivă e asta?