Versiunea maghiara a viitoarei legi a administratiei publice va contine reglementari prin care directiile judetene de cultura, agricultura, munca si sanatate urmeaza sa fie subordonate consiliilor judetene. Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat raspicat ca isi doreste ca -administratiile locale sa primeasca o libertate de actiune mai mare, mai multe atributii si mai multi bani-. Ca urmare, alte propuneri care vor fi inaintate de UDMR vizeaza restrangerea rolului prefectilor, ce se vor ocupa doar de supravegherea respectarii legalitatii si de asigurarea unei mai mari libertati bugetare.
Cum votul UDMR este esential pentru schimbarea presedintilor celor doua Camere, e de asteptat ca Alianta PNL-PD sa fie nevoita sa-si dea acordul pentru introducerea acestor modificari in noua lege a administratie publice, prevederile solicitate de UDMR fiind, de fapt, noi pasi spre castigarea autonomiei locale in zonele cu populatie majoritara de etnie maghiara.
Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat raspicat ca isi doreste ca -administratiile locale sa primeasca o libertate de actiune mai mare, mai multe atributii si mai multi bani-. Ca urmare, alte propuneri care vor fi inaintate de UDMR vizeaza restrangerea rolului prefectilor, care se vor ocupa doar de supravegherea respectarii legalitatii si de asigurarea unei mai mari libertati bugetare. Versiunea maghiara a viitoarei legi a administratiei publice va contine reglementari prin care directiile judetene de cultura, agricultura, munca si sanatate urmeaza sa fie subordonate consiliilor judetene.
Dupa ce s-a intalnit la finele saptamanii trecute la Cluj-Napoca cu specialisti UDMR, Marko Bela a declarat ca viitorul pachet de legi privind administratia ar trebui sa prevada noi reglementari prin care directiile judetene de cultura, agricultura, munca si sanatate sa fie subordonate consiliilor judetene. Asta pentru ca, asa cum sustine liderul UDMR, -servesc in mod direct comunitatile locale-.
Descentralizarea dorita de UDMR ii vizeaza si pe directorii de scoli. Liderul Uniunii s-a declarat nemultumit de faptul ca acestia sunt numiti in prezent de functionarii Ministerului Educatiei si Cercetarii iar consiliile locale, desi platesc cea mai mare parte a cheltuielilor legate de functionarea unitatilor de invatamant, nu au nici un fel de control asupra managementului acestor institutii.
In spatele acestei dorinte profunde de descentralizare nu se afla insa decat vechea intentie declarata a liderilor UDMR, de castigare a unei mai mari autonomii locale in zonele cu populatie majoritara maghiara.
Cum votul UDMR este esential pentru schimbarea presedintilor celor doua Camere, e de asteptat ca Alianta PNL-PD sa fie nevoita sa-si dea acordul pentru introducerea acestor modificari in noua lege a administratie publice.
Propunerile UDMR vor fi transmise Ministerului Administratiei si Internelor prin intermediul celor doi parlamentari ai acestui partid, care fac parte din comisia care se ocupa cu redactarea noilor proiecte de lege din administratie.
Propunerile UDMR de modificare a legilor din administratie ar urma sa fie gata pana la sfarsitul saptamanii viitoare.
Marko Bela a mai declarat ca forma finala a acestui pachet de legi privind descentralizarea administratiei ar putea sa fie gata pana la 30 septembrie.
Marko accepta doar o parte din modificarile propuse de Alianta
UDMR este de acord cu propunerea de modificare a Legii administratiei locale facuta de Alianta PNL-PD, in sensul revocarii presedintilor si vicepresedintilor consiliilor judetene cu majoritate simpla, dar nu este de acord ca aceeasi majoritate sa fie aplicata si in cazul viceprimarilor. Liderul UDMR a declarat ca exista un consens in coalitia de guvernare asupra punctelor care trebuie schimbate, dar a adaugat ca este posibil sa apara divergente de opinie asupra unor nuante.
De exemplu, dupa cum a declarat Marko Bela, UDMR considera ca inlocuirea viceprimarilor trebuie facuta cu majoritate de doua treimi.
-Viceprimarii isi pot pierde mandatul de consilier si nu ar fi normal, deoarece si ei au fost alesi la alegeri-, a motivat liderul UDMR. In opinia sa, consiliile judetene vor functiona ca un parlament, conducerea acestor institutii putand fi demisa cu aceeasi majoritate cu care a fost aleasa.
Alte propuneri care vor fi inaintate de UDMR vizeaza restrangerea rolului prefectilor. Potrivit analizei facute de specialistii maghiari in administratie, prefectii ar trebui sa se ocupe doar de supravegherea respectarii legalitatii si de asigurarea unei mai mari libertati bugetare. Uniunea doreste si clarificarea atributiilor subprefectului.
De asemenea, UDMR va propune ca reprezentantii consiliilor judetene si cei ai consiliilor locale sa aiba drepturi largite legate de administratie.