Președintele UDMR care nu este partid politic, ci asociație culturală, Kelemen Hunor a anunțat la congresul de sâmbătă că „Noi, maghiarii din Transilvania, avem interesul ca România să fie un stat de drept funcțional, democratic, în care puterile de stat sunt separate, drepturile minoritarilor să existe nu numai în sertare, pe hârtie, ci și în realitate și promisiunile care s-au făcut în 1918 să devină realitate și să fim recunoscuți ca minoritate, ca un factor făuritor de stat”. Astfel, documentul strategic propus spre aprobare Congresului UDMR menționează modificarea Constituției, care să recunoască „comunitatea maghiară ca element constitutiv al statului și să situeze pe primul loc cetățeanul, nu statul”. Declarația lui Hunor a fost dublata de cea a fostului președinte UDMR Marko Bela care s-a întrebat cu tupeu despre centenarul Mari Uniri: „Oare noi, ungurii, pe lângă faptul că am recuperat o parte, nu totul din acele drepturi și bunuri care ne-au fost luate, foarte exact, ce ar trebui să sărbătorim? Să sărbătorim acele promisiuni care nu s-au ținut până în ziua de astăzi de la Alba Iulia? Sau politica școlară dintre cele două războaie mondiale? Oare ce să sărbătorim? Să sărbătorim ceea ce s-a întâmplat în 1959 când s-a închis Facultatea Bolyai și pe timpul lui Ceaușescu când limba maghiară a fost degradată ca o limbă de bucătărie în dictatura comunistă? Nimeni nu poate să ne ceară să sărbătorim acest lucru. Apoi, bineînțeles, în 1989 și, repet, după o perioadă situația noastră s-a schimbat, însă în momentul de față ce să sărbătorim? Să sărbătorim faptul că legea care trebuie să asigure învățământul în limba maternă la toate nivelele nu se aplică, de exemplu în cadrul Facultății de Medicină de la Târgu Mureș? (…) Este foarte greu să sărbătorim în asemenea condiții pentru noi. Pot să spun este chiar imposibil”, a declarat, de la tribuna Congresului, Marko Bela.
În comunicatul de presă ce a urmat congresului UDMR, asociația susține că „60 de milioane de oameni trăiesc în minoritate în Uniunea Europeană, maghiarii din Transilvania fiind cea mai numeroasă comunitate de acest fel. Pe teritoriul Uniunii Europene drepturile omului și drepturile minorităților ar trebui implementate în formă omogenă, ceea ce poate fi garantat doar printr-o reglementare unională comună în domeniu.”
Minciuna UDMR este penibilă. La recensământul populației din 2011 au fost înregistrați în România 1.227.623 etnici maghiari. La o simplă căutare pe internet afli că în Marea Britanie trăiau în 2011, conform recensământului guvernamental, 1,451,862 indieni iar în Germania între 3 și 4 milioane de turci, neexistând cifre oficiale pentru că nemții nu permit culegerea de date privind etnicitatea, toți cetățenii fiind egali. Aceeași situație privind recensământul se întâlnește și în Franța unde nu se culeg date privind algerienii și tunisienii. Numai maghiarii noștri ar vrea să fie mai egali decât românii, clamând că sunt cea mai numeroasă comunitate minoritară din UE. Iar despre procentul raportat la totalul populației, sârbii din Croația sau ungurii din Slovacia surclasează maghiarii din România, veșnicii nemulțumiti.