UDMR considera ca sunt necesare amendamente de fond la pachetul de legi privind siguranta nationala, pentru ca unele prevederi din aceste legi restrang libertatea de expresie si libertatea presei, a declarat, ieri, secretarul de stat Ervin Szekely, de profesie jurist.
-Este restransa libertatea de expresie prin faptul ca ii obliga pe toti cetatenii sa colaboreze cu serviciile secrete si este restransa libertatea presei deoarece presa nu are voie sa publice informatii, serviciile secrete fiind definite ca unicul organism care se ocupa cu strangerea si valorificarea informatiilor-, a spus Ervin Szekely despre legile sigurantei nationale.
Potrivit reprezentantului UDMR, prevederea din pachetul de legi care precizeaza ca pentru 48 de ore serviciile secrete pot intercepta sau pot monitoriza activitatea unei persoane, fara mandatul judecatorului, reprezinta -o lezare foarte grava a garantiilor procesuale privind libertatea persoanelor-.
El a aratat ca legile sigurantei nationale nu precizeaza ce se intampla daca dupa 48 de ore judecatorul infirma propunerea serviciilor secrete. -Ce fac in acest caz? Serviciile secrete isi cer scuze de la cetatean sau dau informatiile inapoi?-, a opinat Ervin Szekely. El a precizat ca, in aceste legi, cetateanul nu are drept de contestatie fata de aceste masuri abuzive.
Reprezentantul UDMR a apreciat ca legile acorda -competente excesive- agentilor din serviciile secrete, care pot decide singuri sa efectueze anumite acte procedurale, fara autorizarea nimanui.
Un alt lucru criticat de reprezentantul UDMR se refera la atributiile conferite CSAT de pachetul de legi privind siguranta nationala.
Szekely a apreciat ca, prin acest pachet legislativ, CSAT se transforma intr-un organ administrativ, contrar spiritului Constitutiei, care il defineste ca pe un organ care coordoneaza activitatea din domeniul sigurantei nationale. -In pachetul de legi privind siguranta nationala, CSAT aproba bugetul institutiilor din domeniul sigurantei nationale, propune sau hotaraste demiterea conducatorilor acestor institutii. Acestea sunt atribute administrative care fac ca CSAT sa functioneze ca un guvern paralel, care are atributii in domeniul sigurantei nationale-, a opinat reprezentantul UDMR.
El a spus ca, din punct de vedere tehnic, pachetul de legi opereaza cu termeni -vagi- si, in general, cu o terminologie depasita, contrara celei folosite de tarile Uniunii Europene.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane