Sarbatorirea implinirii unui deceniu de la intrarea Romaniei in Consiliul Europei, in cadrul unei sedinte solemne a parlamentului, nu a decurs asa cum se astepta puterea de la Bucuresti, fara complicatii inutile. Lovitura de gratie a venit chiar din partea presedintelui Consiliului Europei, Catherine Lalumiere, din anul admiterii tarii noastre, aflata acum in curtea Uniunii Europene in calitate de vicepresedinte al Parlamentului European. Domnia sa a reprosat tarii noastre jocul la doua capete, punand accent pe atitudinea proamericana a Romaniei in detrimentul pozitiilor UE, structura politico-economica spre care tinde sa se integreze.
-Incidente- diplomatice taxate de UE
In discursul sau tinut in fata presedintelui Ion Iliescu si a parlamentarilor romani, Catherine Lalumiere s-a dovedit a fi extrem de intransigenta fata de unele -incidente- in privinta politicii externe a tarii noastre. Transmitand explicit nemultumirea UE fata de semnarea Tratatului dintre SUA si Romania privind Tribunalul Penal International, vicepresedintele PE a admis, totusi, ca -dupa protestul energic al celor 15 membri ai UE parlamentul dvs a procedat cu intelepciune si a renuntat la acesta-, amanand sine die ratificarea documentului. Catherine Lalumiere a amintit si de pozitia proamericana a unor state candidate la UE in preajma conflictului din Irak, printre care si Romania, in urma semnarii Declaratiei din acest an de la Vilnius. -Acest lucru ne-a pus pe ganduri si ne-am intrebat daca oare acesti viitori membri ai UE nu sunt cumva pe punctul de a da dreptate SUA, de a deveni un cal troian, contribuind astfel la dislocarea sau slabirea UE? Europa Occidentala nu intelege de ce actionati intr-un fel sau altul. Trebuie sa invatam sa va cunoastem, sa tinem seama de motivele, unele foarte serioase, pentru care SUA si NATO sunt foarte importante pentru dvs-, a declarat oaspetele european. Domnia sa a precizat ca nu vrea sa descurajeze printr-o astfel de pozitie, dar aderarea la UE nu poate fi un succes decat daca romanii accepta si inteleg criteriile europene. Catherine Lalumiere a admis, totusi, ca si in unele tari fondatoare, cum ar fi Franta si Germania, cetatenii acestora nu au acceptat pe deplin toate criteriile europene.
Cu Iliescu, la cafea
Inaintea sedintei solemne a plenului a avut loc, tot in cladirea parlamentului, un seminar pe aceeasi tema a implinirii a 10 ani de la admiterea Romaniei in CE. Sosit mai devreme, presedintele Ion Iliescu s-a intretinut, -la o cafea-, cateva minute cu dna Lalumiere. In timpul discursului sau din cadrul simpozionului, seful statului a facut o pauza scurta, fiind intrerupt de intrarea secretarului general al CE, Walter Schwimmer. Ion Iliescu a motivat intarzierea demnitarului european prin faptul ca acesta s-a intalnit si cu premierul Adrian Nastase, care nu a putut insa onora sedinta solemna pentru ca a plecat in strainatate, desi se anuntase din timp prezenta primului-ministru la manifestare! Spre deosebire de fostul presedinte al Consiliului Europei, Walter Schwimmer s-a dovedit a fi mai tolerant cu puterea de la Bucuresti, spunand ca -nu este o zi in care sa ne amintim ce mai este de facut-. El a precizat insa ca Romania trebuie sa continue reformele, mai ales prin aplicarea acquis-ului comunitar in administratie si justitie, dar sa ia si masuri energice de combatere a coruptiei. -Am vrea sa vedem ca faceti noi pasi pentru modernizarea Codului penal, imbunatatirea responsabilitatii politistilor, imbunatatirea conditiilor din institutiile privind drepturile copilului si eliminarea discriminarii fata de populatia rroma-.