Campaniile de presa si declaratiile membrilor Cabinetului Nastase au lasat impresia, la nivelul opiniei publice, ca integrarea in UE este un obiectiv aproape realizat de administratia de la Bucuresti. Sarabanda capitolelor de negociere deschise sau inchise provizoriu a aiurit in asa fel auditoriul, incat nimeni nu a inteles exact in ce punct ne aflam in cursa de aderare la UE.
Singurele repere clare au venit totdeauna dinspre Bruxelles, oficialii Uniunii punctand ori de cate ori au vazut ca la Bucuresti domneste haosul la nivelul declaratiilor privind stadiul aderarii la UE.
O simpla trecere in revista a capitolelor de negociere arata ca Romania sta cel mai prost la acest nivel, in ciuda optimismului impartasit de Guvern. Statistic, tara noastra a reusit sa inchida provizoriu doar noua capitole din cele 31 prevazute, cele mai multe fiind negociate in timpul guvernarii Isarescu. Desi se bate cu pumnul in piept, Guvernul Adrian Nastase a reusit mai putin de jumatate din performanta predecesorului sau, in 2001 fiind inchise provizoriu doar trei capitole de negociere: pescuitul, protectia consumatorilor si sanatatea. Pe langa cele noua capitole inchise provizoriu, Guvernul roman a mai reusit performanta de a mai deschide inca sase capitole de negociere, nici unul insa de mare greutate.
Daca la capitolul laude cu greu ne poate intrece cineva, la realizari stam cam prost. Aceasta pare sa fie si concluzia Comisiei Europene, care in ultimul raport de tara nu a omis nici una dintre -bubele- Romaniei. Inexistenta reformei in administratia publica, ingerinta politicului in Justitie, haosul legislativ sunt doar cateva dintre problemele punctate de oficialii Uniunii. Daca la aceasta adaugam si precizarea din raport, conform careia Romania nu a atins stadiul unei economii functionale de piata, avem conturat tabloul pe care l-a realizat Bruxellesul despre tara noastra si care pare sa fie, dupa toate probabilitatile, cel real. Ultimul dus rece administrat de liderii UE a fost la Laeken, in luna decembrie, cand Romania si Bulgaria au fost omise de pe lista premiantilor cu coronita, spunandu-li-se ca nu sunt pregatite sa adere in 2004 si sa astepte pana in 2007. Dar nimic nu poate stirbi optimismul autoritatilor de la Bucuresti. Presedintele Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase s-au grabit sa declare, imediat dupa reuniunea de la Laeken, ca nu exclud posibilitatea aderarii la UE mai devreme de 2007. Pentru atingerea acestui obiectiv, negociatorii romani in relatia cu UE si-au propus ca in timpul presedintiei spaniole sa inchida provizoriu cinci-sapte capitole si sa mai deschida alte noua. Nici diplomatia romaneasca nu sta cu mainile in san si se pregateste intens pentru organizarea unei noi intrevederi a premierului Nastase cu omologul sau spaniol, Jose Maria Aznar, cel mai probabil in luna martie, si cu premierul Danemarcei, avand in vedere ca aceasta tara va trece la presedintia UE in a doua jumatate a anului 2002.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane