Home Politic UE – ca o -Fata Morgana-

UE – ca o -Fata Morgana-

DISTRIBUIŢI

Declaratiile politicienilor de la Bucuresti privind urgentarea procesului de aderare la UE par sa contravina calculelor facute de tehnicienii romani care negociaza fiecare capitol de integrare in parte. Astfel, dupa ce ieri, senatorul PSD Ghiorghi Prisacaru s-a grabit sa declare in fata baronesei Emma Nicholson ca Romania vrea sa intre in UE in perioada 2005-2006, negociatorul-sef, Vasile Puscas, a precizat ca nu se poate vorbi deocamdata de modificarea calendarului de aderare si ca data de referinta continua sa ramana 1 ianuarie 2007.

Cea mai mare surpriza a venit insa tot de la Bruxelles, unde ministrul de externe francez, Hubert Vedrine, a cerut includerea Romaniei si a Bulgariei in primul val al extinderii, pe principiul -Daca e sa primim 10 tari est-europene, de ce nu am primi 12?-.

-Festina lentae-

Celebrul dicton latin pare sa fie ca o manusa pentru strategia de aderare prognozata de negociatorul-sef al Romaniei. Vasile Puscas a declarat luni seara, dupa declaratia surprinzatoare a sefului diplomatiei franceze, ca nu se poate vorbi deocamdata despre modificarea calendarului pentru integrare, astfel incat tara noastra sa adere la UE mai devreme de 1 ianuarie 2007. El a precizat ca in toate documentele oficiale foloseste acest termen ca data tehnica propusa unilateral de Romania. -Mi-e greu sa comentez alte modificari de calendar care ar putea avea loc in functie de performantele noastre si de aceea v-as propune sa discutam deocamdata despre 2002, 2004 si 2007-, a recunoscut cu sinceritate Puscas.

2007 – anul-limita de aderare

Spre deosebire de politicienii partidului de guvernamant, negociatorul-sef a trasat un drum mult mai clar al aderarii Romaniei, cu punct terminus in 2007. In opinia sa, daca anul viitor -vom obtine performante la fel de bune in domeniul macroeconomic si social, este clar ca am putea inchide capitolele pana la sfarsitul anului 2004-. O data parcursa aceasta etapa, Puscas spera ca in cursul anului 2005 sa fie pregatit Tratatul de aderare a Romaniei la UE, care sa fie ulterior ratificat in 2006, pentru ca 2007 sa devina anul integrarii tarii noastre in familia europeana. Oficialitatile de la Bucuresti isi propun sa transmita pana la sfarsitul acestui an toate capitolele de negociere. Pana acum, Romania a transmis 22 de documente, avand o restanta de inca sapte. Ministrul Puscas si-a exprimat speranta ca 2002 va fi anul-limita in care vor fi deschise toate cele 29 de capitole.

PSD se grabeste sa intre in Europa

Declaratiile negociatorului-sef contrazic optimismul politicienilor PSD, care la intalnirea cu delegatia parlamentara europeana, condusa de baroneasa Emma Nicholson, au afirmat ca Romania doreste sa-si modifice strategia de aderare pentru ca procesul de integrare sa se finalizeze in 2005-2006. Raportorul special pentru Romania s-a aratat incantat de propunerile facute de autoritatile de la Bucuresti, precizand ca -noi suntem flexibili, dar totul depinde de dumneavoastra, de performantele pe care le veti obtine in perioada urmatoare-. Accelerarea privatizarii si a reformei administratiei publice sunt doar doua dintre problemele pe care baroneasa le-a ridicat in discutiile cu oficialii Guvernului Nastase, in vederea accelerarii procesului de integrare. Constient de aceste tare, premierul Adrian Nastase a promis, la intalnirea cu Emma Nicholson, ca Romania va adopta cat mai repede masurile necesare pentru a indeplini criteriile de aderare, la loc de cinste fiind continuarea reformei administratiei publice. De asemenea, premierul s-a angajat ca pana la sfarsitul anului viitor Romania sa deschida toate capitolele de negociere.

Franta e cu noi

Optimismul autoritatilor de la Bucuresti, care doresc ca procesul de integrare sa se incheie mai devreme de 2007, este hranit si de francezi. Aflat la Bruxelles, seful diplomatiei franceze, Hubert Vedrine, a vorbit despre -inconvenientele- de a lasa Romania si Bulgaria in afara primului val al extinderii. -Intre a admite 10 tari si a admite 12 nu este asa mare diferenta-, a apreciat Vedrine, vorbind in context despre -contralovitura si perspectivele destabilizatoare-, pentru cei exclusi, care ar putea fi tentati sa -lase mainile jos, lipsiti de entuziasm-. Totusi, a subliniat ministrul francez, daca cele doua tari considera ca mai au nevoie de timp suplimentar, -noi nu putem milita in locul lor-. Propunerea lui Hubert Vedrine i-a surprins pe colegii sai din UE, fapt recunoscut chiar de ministrul francez.

Coruptia vine de la… Tucidide

Coruptia din sistemul politic si din Justitie reprezinta o piedica a aderarii tarii noastre la UE, dezvaluie raportul de tara al Romaniei. Negociatorul-sef al Romaniei cu UE, Vasile Puscas, are o viziune particulara asupra acestui fenomen. Prezent fiind la conferinta de presa a PSD, demnitarul a fost rugat sa comenteze referirile din raportul de tara al Romaniei legate de coruptia din sistemul politic si din Justitie. -Enuntul este foarte general in legatura cu acest aspect-, a incercat Vasile Puscas sa se fereasca. -Detalii despre acest subcapitol va voi prezenta cand vom detalia programul… peste doua saptamani-, a venit completarea. La insistenta ziaristilor pe marginea acestui subiect, negociatorul-sef a dezvaluit ca, recent, a discutat cu -colegii din Italia- despre metodele de contracarare a -Caracatitei-. Intalnirea i-a produs lui Vasile Puscas o revelatie: -Coruptia nu este un fenomen al anului 2001, ci vine de undeva… Omenirea de la Tucidide tot are astfel de probleme-. De aici, discutia a luat aspecte usor hilare:

– -Eu sper ca se va trece de la formula politicianista la un management politic modern.-

– -Ce inseamna managementul politic modern?-

– -Managementul politic este o decizie rezultata in urma consultarilor cu grupurile de interese, cu cetatenii, cu grupurile politice.-

– -Deci, acum nu exista acest management…-

– -Ba exista. La actualul Guvern.-

– -Atunci de unde aceasta specificare in raportul de tara in legatura cu coruptia din sistemul politic?-

– -Aceasta specificare vine tocmai din incriminarea pe care PSD o aduce coruptiei politice.-

– -Deci asta e logica…-

– -Acesta este un anumit tip de logica.-

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.