Home Politic UE ne trimite in -valul trei-

UE ne trimite in -valul trei-

DISTRIBUIŢI

Comisarul european pentru extindere al UE, Gunther Verheugen, a afirmat ieri, la Bruxelles, ca toate tarile candidate, cu exceptia Romaniei, a Bulgariei si a Turciei (care nu a inceput inca negocierile), vor putea incheia negocierile de aderare pana in 2002. Declaratia lui Verheugen demonstreaza ca la Bruxelles, dupa nenumarate balbaieli si negari, s-a hotarat revenirea la teoria admiterii -in valuri- a tarilor candidate la intrarea in UE. Problema cea mai grava care se pune pentru Romania in aceasta situatie este ca -digerarea- celor zece state, care se vor alatura Uniunii in 2002, va secatui resursele UE pentru o buna bucata de timp. De mentionat este aici precedentul aderarii la NATO, alianta care a avut mari dificultati dupa acceptarea, in 1997, a doar trei noi membri. Astfel, un al doilea val de aderare, care sa includa si Romania, s-ar putea amana spre deceniul viitor sau spre niciodata.

Primele 10 candidate vor fi incluse pana in 2004, in timp ce Romania si Bulgaria au fost separate de pluton

Dupa negari, balbaieli si reveniri, cel putin o chestiune a fost lamurita la Bruxelles: revenirea la teoria celor doua valuri in procesul de admitere a tarilor candidate la Uniunea Europeana. Dupa -teoria regatei-, proclamata la Helsinki, -teoria big-bang- despre care toata lumea a refuzat sa vorbeasca a castigat batalia. Adica: pana in 2002, negocierile de aderare la UE vor fi incheiate cu toate statele candidate – mai putin Romania si Bulgaria -, astfel incat in 2004 acestea sa poata participa la alegerile pentru Parlamentul European. Teoretic, aceasta ar corespunde deciziilor luate la summit-ul de la Nisa, din decembrie trecut, cu o mica diferenta de nuanta. Acolo s-a spus ca -primele aderari vor putea avea loc incepand cu sfarsitul anului 2002-.

Declaratiile apartin comisarului european pentru extindere, Gunther Verheugen, care afirma ieri, la Bruxelles, ca negocierile pentru aderare au intrat acum intr-o alta faza, o data cu discutarea capitolelor dificile precum libera circulatie a muncitorilor, agricultura si mediu. Verheugen a anuntat ca Executivul UE va prezenta pe 18 aprilie o propunere privind o perioada de tranzitie pentru circulatia libera a muncitorilor.

Afirmatiile comisarului european pentru extindere privind detasarea celor doua valuri sunt sustinute si de oficiali suedezi, a caror tara detine presedintia UE in primul semestru al acestui an. Acestia considera ca la liderii europeni vor fi nevoiti sa anunte concluziile extinderii spre est la summit-ul de la Goteborg, in iunie, dat fiind avansul rapid al primelor 10 candidate.

Despre teoria big-bang si separarea Romaniei si Bulgariei de primul val s-a vorbit, in cercurile de initiati de la Bruxelles, inca din toamna anului trecut. Ea a revenit in urma cu cateva saptamani, cand comisarul pentru buget a sustinut, la Londra, un discurs cu privire la bugetul comisiei pana la sfarsitul actualului mandat. Ea afirma atunci ca bugetul a fost astfel construit incat sa permita aderarea, pana in 2003-2004, a primului val. La Bucuresti, vestea a fost primita mai degraba bine, fara sa se considere ca ar exista un pericol in aceasta detasare.

Problema este insa ca -digerarea- a 10 candidate va secatui resursele Uniunii pentru o buna bucata de vreme. Asimilarea celor trei noi membri ai NATO acceptati in 1997 a epuizat, se pare, o organizatie mai puternica decat UE. Ce sa mai vorbim despre asimilarea a 10 state, intr-o Uniune care se lupta cu reforma interna, cu stabilizarea euro si cu un conflict la granita, in Balcani! Ca sa nu mai vorbim despre entuziasmul din ce in ce mai scazut in randurile cetatenilor UE…

Concluzia care se impune este ca negocierile cu Romania vor continua in ritmul babesc ce ne caracterizeaza, iar sansele de a deveni membri se indeparteaza spre deceniul viitor sau spre niciodata.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.