-Pericolul activării clauzei de salvgardare nu a trecut-. Acesta este avertismentul lansat de către comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban. Semnalul de alarmă a fost lansat la Bucureşti, la doar două zile de la declanşarea scandalului din jurul biletului trimis de premierul Tăriceanu preşedintelui Băsescu. Leonard Orban a completat avertismentul cu o atenţionare: Comisia Europeană urmăreşte evoluţia crizei biletului, care nu trebuie să afecteze reformele.
Aşadar, Romania ar putea avea de suferit de pe urma crizei politice generată de scandalul bileţelelor, iar pericolul activării clauzei de salvgardare planează asupra ţarii noastre. Leonard Orban le-a sugerat politicienilor romani să lase galceava şi să se apuce de treabă pentru că, în luna martie, Romania va trebui să prezinte Comisiei Europene un raport cu privire la paşii care au fost făcuţi pe calea reformelor în domeniul justiţiei şi al luptei împotriva corupţiei.
Pentru a evita activarea clauzei de salvgardare, comisarul european a sugerat autorităţilor să continue eforturile, în mod susţinut, ca şi pană acum.
Totodată Leonard Orban a cerut autorităţilor să urgenteze procesul de adoptare a legii privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Integritate.
Suspiciuni
Leonard Orban a atras atenţia asupra faptului că Romania ar putea trezi suspiciuni la nivelul Comisiei Europene din cauza instabilităţii politice, care ar putea încetini procesul reformelor în domeniul integrării.
Comisarul european pentru multilingvism Leonard Orban a precizat că scandalul legat de biletul adresat de premierul Călin Popescu Tăriceanu preşedintelui Traian Băsescu este analizat cu maximă atenţie la nivelul Comisiei Europene.
-La nivelul Comisiei Europene se analizează cu maximă atenţie, dar reacţiile nu sunt rapide, ci calculate. Dezbateri, discuţii politice există în toate statele membre, problema este ca acestea să nu împiedice, să nu impieteze evoluţia reformelor-, a avertizat Orban.
Leonard Orban a mai spus că la nivelul Uniunii Europene sunt analizate în detaliu acţiunile fiecărui stat membru UE.
Comisarul european a mai precizat că acele state care nu au probleme de politică internă au o influenţă mai mare în cadrul UE.
Tocmai de aceea Leonard Orban a lansat -un apel călduros- autorităţilor romane să nu se culce pe-o ureche, acum cand Romania a devenit membru al Uniunii Europene. Orban le-a reamintit politicienilor că Romania este în continuare monitorizată de reprezentanţii UE.
Comisarul european a mai precizat că o încetinire a ritmului reformelor ar putea crea suspiciuni la nivelul Uniunii Europene. Tocmai de aceea Orban a sugerat factorilor de decizie să nu pună sub semnul întrebării eforturile care au fost depuse pană acum.
-Fac un apel călduros autorităţilor romane să nu pună sub semnul întrebării eforturile care au fost făcute pană acum. Nu trebuie să uităm că Romania se află sub supravegherea unui mecanism de verificare-, a arătat Leonard Orban.
Clauza de salvgardare ameninţă Romania
În contextul crizei de la Bucureşti, Leonard Orban le-a reamintit politicienilor preocupaţi de subiectul bileţelelor că în luna martie, autorităţile romane vor trebui să prezinte un raport Comisiei Europene, cu privire la eforturile făcute în domeniile restante. -În martie, vom transmite un raport cu progresele făcute-, a avertizat Orban. Comisarul european pentru multilingvism a spus că raportul va fi supus analizei Comisiei Europene, care ar putea decide activarea clauzei de salvgardare în cazul în care Romania nu îşi va îndeplini angajemantele asumate.
Legea ANI – o urgenţă
Comisarul european a ţinut să reamintească faptul că Romania mai are paşi importanţi de făcut în procesul de integrare. Mai avem restanţe la capitolul Justiţie, nu a fost adoptată legea ANI, mai sunt probleme şi la capitolul lupta împotriva corupţiei şi a agenţiilor de plaţi.
Leonard Orban a spus că Romania trebuie să ducă la bun sfarşit reformele pentru a căpăta încrederea Uniunii Europene.
-Trebuie să ne îndeplinim angajamentele asumate. Trebuie să adoptăm legea ANI, mai avem de lucrat şi la lupta împotriva corupţiei-, a declarat comisarul european pentru multilingvism. În final, Orban a salutat faptul că, în sfarşit, au fost lansate dezbaterile asupra strategiei post-aderare.
-Salut faptul că s-au lansat dezbaterile. Sper să se identifice câteva idei principale care să fie susţinute de întreaga clasă politică şi de societatea românească, iar acestea să se constituie în linia pe care România să o urmărească în următorii ani-, a spus Orban.