Home Politic Uitați de autorități deși sunt mereu în prima linie, medicii de familie...

Uitați de autorități deși sunt mereu în prima linie, medicii de familie chemați de primării să facă gratuit și triajul la școli

DISTRIBUIŢI

În urmă cu 20 ani Guvernul României a privatizat medicina de familie. Medicii de familie care erau arondați câte unui spital de unde își încasau salariile de la stat, au fost transformați peste noapte în patroni fără a avea vreo dorință sau pregătire pentru asta. Unii au părăsit sistemul dar cei mai mulți au rămas, aceasta fiind meseria pentru care se pregătiseră, deși brusc au devenit angajatori, plătitori de salarii pentru personalul care activează în cabinete, fostele “dispensare” și administratori de imobile cu tot ce presupune asta. An după an, medicii de familie au fost obligați pentru a putea funcționa să învețe contabilitate și IT.

În această perioadă însă când Arafat și Tătaru au închis efectiv spitalele publice și private unde mai puteau intra doar urgențele așa cum sunt ele definite în legislație, serviciile medicale au rămas pe umerii medicilor de familie. Telefoanele lor au zbârnâit permanent iar ei au fost prezenți în cabinete asumându-și o răspundere uriașă ce uneori putea chiar să le depășească din competențe. Nicio vorbă de laudă, nicio recompensă nu li s-a oferit nici de președinte, nici de guvern. Și vorba managerilor experimentați: laudele și mulțumirile nu costă bani dar fac toți banii.

Odată cu redeschiderea școlilor pentru elevii din clasele terminale, DSP-urile au emis ordine pentru primării pentru a asigura triajul epidemiologic al copiilor. Primarii care încasează salarii de mii de euro de la buget, imediat, au apelat la medicii de familie să asigure triajul, în mod gratuit, deși nu intră în atribuțiile lor iar sclavia e demult abolită.
Ia să se scotocească dnii primari prin buzunarele lor largi să scoată bani frumoși pentru triajul elevilor și dacă nu au fonduri să mai trimită acasă câte un băgător de seamă și să plătească serviciile medicale că nimeni nu e obligat să facă voluntariat pentru statul hrăpăreț.

3 ARII

  1. Mai mult decat atat, în anumite orașe sunt angajați medici de medicină școlară care mai mult stau pe salarii de 16.000 lei/luna, în timp ce un medic de familie din rural cu peste 2500 de pacienți nu rămâne cu 16.000 de lei după ce plătește angajatii si utilitățile, dar tb sa faca si munca in plus. De ce nu decaleaza programul de începere al școlilor și sa faca tirajul elevilor un medic de medicină școlară? In Alexandria de ex sunt o grămadă. Se calcă în picioare de atâta stat degeaba.

  2. Medicii de familie au dus documentele persoanelor decedate la Oficiul Stării Civile în vreme de pandemie pentru ca personalul primăriilor să nu intre în contact cu apartinătorii persoanelor decedate desi nu aveau voie sa primească documente, nici măcar carduri. Medicii de familie „gunoieri” vor strânge măștile folosite de elevi și le vor disponibiliza pe banii lor prin firmele specializate de colectare și neutralizare deșeuri medicale. Mai rămâne ca medicii de familie să dea cu mopul în școli și pe holurile primăriilor, să ducă cumpărăturile pacienților odată cu vizitele la domiciliul acestora, iar seara să citească povești copiilor înainte de culcare. Toate aceste facilități în același timp cu cel prevăzut în contractul cadru CoCa, avizat și impozitat de primării precum oricare butic de ciunga ( also known as chewing gum) inclusiv impozite pe imobil sfidătoare prin sume și metode de calcul (1000 lei anul acesta). Să nu mai adăugam imposibilitatea asigurării timpului de odihnă și a concediilor din lipsa personalului de înlocuire.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.