Teama de a nu primi cumva in toamna de la Adrian Nastase un partid de opozitie l-a determinat pe Ion Iliescu sa calce in picioare Constitutia si sa tina la Cotroceni un fel de sedinta a Delegatiei Permanente in care a emis, spun surse bine informate, o serie de ultimatumuri politice si pareri legate de strategia pe care PSD trebuie sa le adopte pentru toamna. Practic, Ion Iliescu i-a amenintat pe liderii PSD ca daca pana la 16 iulie nu realizeaza o serie de schimbari politice, ar putea renunta la intoarcerea in partid. -Daca nu se vor lua masuri ferme la varf pana la 16 iulie, viitorul nostru politic se desparte-, cam asa ar fi sunat ultimatumul. Pe cat se pare, Ion Iliescu nu s-a multumit cu vraful de demisii -de onoare- aduse de liderii PSD la Cotroceni si ar dori scoaterea din conducerea partidului a unor lideri marcanti, printre care si Viorel Hrebenciuc, respectiv Serban Mihailescu. Desi comunicatul oficial vorbeste la capitolul critici doar de -necesitatea apropierii de oameni, aplecarea asupra nevoilor oamenilor- (o fi vorba de vidanja?), surse din cadrul Palatului Cotroceni vorbesc despre unele pozitii ultimative ale lui Iliescu si fata de strategia de campanie a PSD. De altfel, Iliescu i-a cerut lui Adrian Nastase, depasindu-si din nou statutul de presedinte al Romaniei, sa se hotarasca mai repede daca doreste sa candideze la Cotroceni, pentru a nu avea soarta lui Ioan Rus si Mircea Geoana. Tot pana la 16 iulie, Ion Iliescu le-a cerut pesedistilor sa vina cu un sondaj real despre starea partidului in ochii electoratului. Din acest punct de vedere se pare ca este amenintata si pozitia in partid a lui Alin Theodorescu.
Dupa sedinta de la Cotroceni, liderii din teritoriu care au rezistat valului de demisii au fost chemati la Senat la o sedinta PSD sustinuta de Octav Cozmanca. Ei au fost prelucrati in spiritul directivelor trasate de Ion Iliescu, pozitie asumata de Cozmanca inca de la Cotroceni. Surse bine informate spun ca actualul presedinte executiv al PSD a fost la intalnirea cu seful statului extrem de docil si receptiv. La jumatatea sedintei de la Senat, Sorin Oprescu a iesit jovial si le-a spus ziaristilor ca nici macar n-a auzit despre demisii sau demiteri programate pentru data de 16 iulie, in timp ce Radu Mazare explica faptul ca nu cei care au pierdut au dreptul sa dea sfaturi despre evitarea esecului celor care au castigat. In acelasi timp, Ioan Rus a reusit sa se enerveze dupa primele momente ale sedintei iesind pe sala si vorbind apasat la telefonul mobil.
Rezultatele alegerilor locale au bulversat actuala putere politica, partidul de guvernamant – PSD – fiind zguduit destul de puternic, desi liderii sai cauta in continuare sa dea impresia ca nu s-a intamplat mare lucru si nu sunt foarte afectati. Tonul pe care l-a adoptat Adrian Nastase imediat dupa anuntarea rezultatelor alegerilor locale, de respingere a evidentelor – respectiv de minimalizare a esecului candidatilor PSD -, desi a fost preluat si in comunicatul emis de presedintie dupa intalnirea lui Ion Iliescu cu Delegatia permanenta a PSD, nu reflecta insa atmosfera discutiilor purtate intre Iliescu si Nastase in particular si indicatiile primite de membrii Delegatiei permanente social-democrate – pe ansamblu – de la Cotroceni. Desi comunicatul oficial vorbeste la capitolul critici doar de -necesitatea apropierii de oameni, aplecarea asupra nevoilor oamenilor- (o fi vorba de vidanja?) – surse din cadrul Palatului Cotroceni vorbesc despre unele pozitii ultimative ale lui Iliecu fata de Adrian Nastase, tatucul Iliescu blamand strategia de campanie a PSD, modul in care au fost anuntati candidatii, mai ales la Bucuresti si Cluj, care nu cadreaza cu -aura de seriozitate a partidului fondat in focul revolutiei din decembrie *89-.
Iliescu il someaza pe Nastase sa-si anunte candidatura
Cat priveste viitorul partidului si campania electorala pentru alegerile parlamentare si prezidentiale din toamna, Iliescu se pare ca i-a cerut lui Nastase sa adopte o pozitie ferma in ceea ce priveste candidatura acestuia la presedintia Romaniei, pentru ca deocamdata, cel putin in cadrul partidului, acest lucru sa fie clar si sa nu se mai lase loc de interpretari, pentru ca altfel -ne asteapta soarta lui Geoana si Rus-. In ceea ce priveste alcatuirea listelor de candidati ai PSD pentru Senat si Camera Deputatilor, se spune ca Iliescu ar fi pus in vederea actualilor lideri ai partidului sa aiba grija si sa verifice personal – mergand in fiecare judet – credibilitatea in randul cetatenilor a celor propusi sa reprezinte partidul in diferitele circumscriptii electorale. Smecheriile de genul autosuspendarii lui Marian Vanghelie – reprimit mai apoi in PSD cu mare fast – au fost dezavuate de Iliescu ca -amatorisme- cu bataie scurta, care nu intaresc nici structura si nici imaginea Partidului Social Democrat, si nu pentru ca a fost vorba de ilegalitati.
Hrebe si Miky, trasi pe dreapta
Pe de alta parte, se pare ca Iliescu a fixat si un termen pentru verificarea punerii in practica a indicatiilor sale, respectiv 16 iulie, cand seful statului si al PSD vrea rezultate palpabile si, daca se poate, si sondaje -credibile atat pentru partid, cat si pentru cetateni-. E posibil ca Vasile Dancu si Alin Teodorescu sa cam someze pe viitor. Tot despre un soi de somaj s-ar putea pune problema, la cererea expresa a presedintelui, si pentru cativa membri din conducerea PSD, printre care Viorel Hrebenciuc si Serban Mihailescu. Se pare ca Iliescu a cerut clar tragerea acestora pe linie moarta.
Iliescu ameninta cu divortul de PSD
Pe de alta parte, se spune ca la intalnirea de ieri dimineata, de la Cotroceni, Octov Cozmanca s-a comportat de parca ar fi facut parte din stafful prezidential, nu din echipa lui Adrian Nastase, aproband aproape in numele tuturor colegilor observatiile lui Iliescu.
Ion Iliescu a fost destul de agresiv cu interlocutorii sai. El ar fi amenintat, conform unor surse, ca se va desparti de PSD daca nu se vor aplica cele cerute de el. -Daca nu se vor lua masuri ferme la varf pana la 16 iulie, viitorul nostru politic se desparte-, se zice ca ar fi spus Iliescu. El a prezidat practic, la Cotroceni, in dispretul total al Constitutiei si al principiului separatiilor in stat, o Delegatie Permanenta a PSD.
SPP-stii de la Cotroceni, enervati ca li se incheie -mandatul-
Altfel, atmosfera de la Cotroceni a fost destul de tensionata si in exterior, adica pe aleile palatului, unde angajatii SPP au cautat sa-i ajute din toate puterile pe liderii PSD sa nu dea ochii cu presa la iesirea de la discutiile cu Iliescu. Practic, conducerea PSD a putut evita linistita microfoanele si camerele de vederi, cativa ofiteri SPP in civil opunandu-se trup si suflet accesului ziaristilor in cea de-a doua curte interioara, bruscand cameramanii si fotoreporterii pe motiv ca aleea si curtea respective -nu sunt strada-. Dar cand ziaristii i-au intrebat daca nu cumva sunt considerate domenii private, desi intretinute din bani publici ca si corpul SPP, respectivii -civili- au intors spatele ca niste -adevarati profesionisti-.
Corina Cretu – demn soldat al limbii de lemn
Care doamna Corina s-a lasat cam mult asteptata, de unde am dedus ca diplomatia necesara elaborarii cat mai -neutre- a comunicatului a necesitat toate capacitatile diplomatice ale staffului de la Cotroceni. Pai cum altfel, cand trebuie explicat amestecul masiv al presedintelui tuturor romanilor in treburile interne ale unui partid politic, pe ale carui liste oricum intentiona echidistantul tovaras Iliescu sa candideze ca -independent- pentru Senat. Comunicatul oficial al Cotroceniului motiva, cum am mai spus, intalnirea lui Iliescu cu liderii PSD prin aceea ca -este vorba de partidul de guvernamant, care se ocupa de administratia tarii si implicit de integrarea Romaniei in UE-. Ca sa mai salveze din aparentele firave de democratie a institutiei prezidentiale, Iliescu a amintit in treacat ca are de gand sa invite si celelalte partide politice parlamentare la Cotroceni pentru consultari asupra viitorului apropiat al Romaniei si pentru consolidarea unei strategii nationale in vederea definitivarii procesului de negociere pentru aderarea la UE. Dar ce legatura are anuntarea candidatului PSD pentru Cotroceni cu integrarea in UE, pentru ca asta implica renuntarea, de exemplu in cazul lui Nastase, la functia sa din guvern si numirea unui prim-ministru interimar, care ar putea fi Ioan Talpes. Cum spun unii. Prietenii stiu de ce, basca Iliescu!