Băsescu se înfruntă iar cu noua alianță din Parlament! Deși cele patru grupuri reprezentate în Parlamentul Romåniei au venit cu propunerea lui Klaus Johannis pentru această funcție, nu l-au convins încă pe șeful statului. Nu din cauza neamțului, ci din cauza faptului că ei doreau un guvern de tehnocrați, în timp ce președintele dorea un guvern de politicieni, pentru ca partidele să-și asume guvernarea.
Președintele a dat termen pånă måine partidelor pentru formarea unui nou guvern care să lupte contra crizei. El a dat de înțeles, însă, că ar putea desemna un nou premier propus de PD-L, partidul cu cei mai mulți parlamentari. Nu va fi Boc. Și care să aibă o foarte bună pregătire economică. Care ar putea fi Lucian Croitoru, consilier la BNR și fost reprezentant la FMI.
Candidatul „celor 4“
PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale i-au scris ieri dimineață președintelui Traian Băsescu și i-au cerut să-l numească premier pe Klaus Johannis. „În conformitate cu prevederile articolului 103 alineat 1 și 3 din Constituția Romåniei vă invităm să dați curs obligației ce vă revine de a vă consulta cu partidele politice reprezentate în Parlament în vederea desemnării candidatului în funcția de prim-ministru și a supunerii dezbaterii și votului de încredere al Parlamentului asupra programului și a listei Guvernului“, se arată în scrisoare.
Johannis a acceptat imediat nominalizarea. „În acest moment, sunt candidatul majorității la funcția de premier.“
A făcut-o scurt și fără a da mai multe detalii despre cum va arăta eventualul său guvern. Dacă va fi de tehnocrați, cum au cerut PSD și PNL, sau cu o componentă politică, cum a cerut PD-L. Știa că decizia finală îi va aparține lui Traian Băsescu. A cărui månă PNL și PSD au încercat să o forțeze. „Avem o propunere de nerefuzat. Fac apel la președintele Romåniei, e un apel la responsabilitate“, a declarat liderul PSD Mircea Geoană.
Favorit acum, dezamăgire în trecut
Liderii PSD și PNL s-au întrecut pe tot parcursul zilei de ieri în a-și adjudeca susținerea lui Klaus Johannis pentru funcția de premier.
Președintele PNL, Crin Antonescu, a avut, firește, prim-planul, în condițiile în care partidul său a fost cel care l-a propus pe primarul german al Sibiului în fruntea guvernului. Mai ales că Johannis nu e chiar neorientat politic, dacă ținem seama de faptul că a făcut campanie pentru PNL la alergerile parlamentare și locale. Iar Crin a punctat în bătălia pentru intrarea în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.
Contracandidatul său de la PSD, Mircea Geoană, a încercat să tragă și el foloasele și chiar a pretins că are o „relație foarte cordială“ cu liderul Forumului Democratic al Germanilor din Romånia și că ar fi „o investiție bună“.
Probabil uitase că în 2005 spusese că e „dezamăgit de omul Johannis“ și-l acuzase că „a pus interesele portocaliilor înaintea intereselor sibienilor“.
Premier independent, dar tehnocrați nu
Înainte de consultările de la Cotroceni, președintele Traian Băsescu a risipit orice speranță a celor trei partide de a avea un guvern de tehnocrați. Sugerånd în schimb un guvern de uniune națională.
Motivul? Politicienii trebuie să-și asume responsabilitatea.
„Romånia nu mai este la nivelul începutului anilor ‘90, cånd tehnicienii își asumau responsabilități pentru politicienii care stăteau în spate ca păpușarii, cu indicații prețioase“, a spus șeful statului.
„Ce tehnocrat serios ar accepta să se așeze la guvern pentru o lună și jumatate, pentru ca apoi politicienii să-i spună băieți, v-am folosit o lună și jumătate, acum plecați?“
Nu s-au înțeles!
Cu toate astea, după negocieri „cei 5“, adică pesedistul Mircea Geoană, liberalul Crin Antonescu, conservatoarea Daniela Popa, udemeristul Lazslo Borbely și liderul minorităților Varujan Pambuccian au ieșit și au arătat că nu au ajuns la un consens cu Traian Băsescu.
Mărul discordiei – guvernul de uniune națională. Pe care Băsescu îl dorește, dar pe care liderii celor cinci partide l-au respins. Din lipsă de timp, întrucåt negocierile pentru un guvern de politicieni ar dura prea mult. Iar propunerea lui Klaus Johannis e non-negociabilă.
Grupul lor a lăudat însă unitatea de care au dat dovadă. Împotriva PD-L și a lui Traian Băsescu, s-a subînțeles.