Majoritatea populatiilor fostelor tari socialiste sunt nemultumite de schimbarea de regim, arata un sondaj realizat de Institutul de Cercetare a Pietei GfK, cu sediul la Viena, care de zece ani efectueaza studii in tarile unde democratia a inlocuit dictatura. La nivel global, media celor nemultumiti de democratie si de sistemul politic din tarile socialiste a crescut in 2001 la 48% fata de nivelul de 36% inregistrat in urma cu trei ani, au declarat reprezentantii Institutului.
Potrivit studiului, 22% dintre romani sunt nemultumiti de schimbarea regimului socialist cu democratia. Acelasi procent de -nemultumiti- are si Slovenia, in timp ce in Ungaria si Cehia se pot -mandri-cu 25%. Alti 52% dintre subiectii romani se declara multumiti intr-o masura mai mare sau mai mica de democratie si de actualul sistem politic, procent inregistrat si in Ungaria, in timp ce in Slovenia aceasta cifra ajunge la 69%.
Ai nostri-s mai -convinsi- decat ungurii
Conform datelor oferite publicitatii, 90% dintre austrieci considera democratia cel mai avantajos sistem politic. Ei sunt urmati la o distanta considerabila de croati, 70%, in timp ce romanii, cehii si slovacii se situeaza sub 69%, procent inregistrat in Ungaria. Cu toate acestea, romanii sunt mai convinsi de democratie decat vecinii lor de la granita de vest, care doar intr-o proportie de 44% cred in valorile acestui sistem.
Reprezentantii GfK sustin ca studiile ultimilor trei ani au oferit cele mai bune rezultate pentru -barometrul democratiei-, aratand ca, dupa 1998, numai 21-23% dintre subiecti s-au declarat multumiti de schimbarea regimului politic, fata de nivelul de 9-13% din perioada anterioara.