Constiente de faptul ca, daca nu ajung la o intelegere cu partea romana, nu pot aplica Legea statutului de la 1 ianuarie, asa cum si-au propus, autoritatile de la Budapesta sunt dispuse la concesii serioase in negocierile bilaterale.
Surse diplomatice sustin ca Ungaria ar putea elimina toate elementele de extrateritorialitate si de discriminare reclamate de Romania inca de la adoptarea legii de catre Parlamentul ungar. Un prim pas este extinderea dreptului de munca la toti cetatenii romani, indiferent de etnie. Includerea acestei prevederi in normele de aplicare a Legii statutului presupune automat si modificare acordului privind schimbul de forta de munca dintre cele doua tari, care in acest moment limiteaza la 8.000 numarul romanilor care pot munci in tara vecina.
De asemenea, sustin sursele noastre, Ungaria este dispusa sa modifice si elementele legate de legitimatia de maghiar, care au determinat partea romana sa acuze statul vecin de promovarea principiului extrateritorialitatii. Astfel, autoritatile de la Budapesta par sa renunte la obligativitatea recomandarilor necesare acordarii legitimatiilor de maghiari. Prin urmare, UDMR ar putea furniza doar informatii despre persoanele care doresc legitimatii, la solicitarea consulatelor ungare, singurele organisme responsabile cu eliberarea acestor documente.
De asemenea, negociatorii maghiari ar putea accepta, la solicitarea partii romane, si eliminarea posibilitatii obtinerii legitimatiei de maghiari de catre membrii de familie, in cazul in care acestia nu sunt etnici maghiari.
Partea romana spera sa-si impuna punctul de vedere, care coincide si cu cel exprimat de Comisia de la Venetia, iar intelegerea sa fie parafata pana la sfarsitul anului de premierii celor doua tari.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane