Home Politic Ungureanu, intre pro-atlantismul lucid si multiletarismul eficace

Ungureanu, intre pro-atlantismul lucid si multiletarismul eficace

DISTRIBUIŢI

-Statele Unite vor continua sa reprezinte principalul actor international, din punct de vedere politic si economic, iar UE, care este un jucator economic semnificativ, trebuie sa evolueze catre un rol politic pe masura-, a declarat seful diplomatiei romane, Mihai Razvan Ungureanu, in deschiderea lucrarilor Reuniunii Diplomatiei care a inceput ieri, la Bucuresti.


Fara sa mai explice daca este de parere ca Uniunea Europeana nu are un rol politic important, pe scena internationala, limitand rolul UE la cel de partener economic, ministrul roman de externe a trecut la elogierea propriilor merite din ultimul an. Si, asa cum era de asteptat, principalele prioritati ale politicii externe romanesti urmeaza sa fie aderarea la Uniunea Europeana, dar si relatia cu Statele Unite. -Romania va adopta, cel mai probabil, o linie de conduita care sa imbine pro-atlantismul lucid cu multiletarismul eficace al Europei-, a declarat Ungureanu, care nu s-a abtinut insa sa mai dea un sfat-doua Bruxelles-ului. -Credem ca UE trebuie sa ajunga rapid la o concluzie referitoare la viitoarele sale granite, concluzie care sa tina cont nu neaparat de caracteristicile culturale, nu neaparat de conditiile de dezvoltare ale vecinilor, cat de interesul sau strategic primordial. Credem ca dezbaterea despre viitorul Europei nu se poate limita la dezbaterea privind perspectivele tratatului constitutional. Aceasta este de fapt doar o prima instanta a marilor provocari, carora Uniunea trebuie sa le faca fata nu doar in mod generic, ci si pragmatic-, a subliniat seful diplomatiei romane. Fara sa minimizeze importanta raportului de tara de la sfarsitul lui septembrie, Ungureanu a declarat ca -1 ianuarie 2007 va fi doar o data calendaristica-, iar Romania nu are timp sa sarbatoreasca, pentru ca eforturile vor continua si dupa aderare.

Marea Neagra

In ce priveste cooperarea regionala, Mihai Razvan Ungureanu a mai vorbit si despre necesitatea ca tara noastra sa imbunatateasca relatiile cu tarile Balcanilor de Vest si cu Ucraina. -Ne-am propus sa regandim cu inteligenta si pragmatism raporturile noastre cu vecinatatea, in mod special Balcanii de Vest, Republica Moldova si regiunea Marii Negre-, a precizat seful diplomatiei romane. Nici relatia cu Rusia nu a fost uitata, diplomatul roman apreciind ca -una dintre directiile prioritare de actiune politica vizeaza asezarea raporturilor noastre cu Federatia Rusa pe fundamente pragmatice si constructive-. -A fost un an de care, personal, sunt multumit. A fost un an in care diplomatia romaneasca a lucrat pe multiple paliere specializate, cu o buna dinamica si fara a-si trambita succesele-, a spus Ungureanu.

Planul B

De altfel, cooperarea regionala a fost si subiectul principal al discursului sustinut de fostul ministru de externe, Mircea Geoana. -Romania trebuie sa fie pregatita sa-si defineasca o noua politica de vecinatate, daca i se va spune ca UE si NATO nu se vor extinde spre est. Trebuie sa-si puna intrebarea daca vrea sa ramana la frontiera de est a UE si NATO sau vrea sa fie un catalizator intre estul si vestul continentului-, a spus presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Mircea Geoana. Eliberat probabil de constrangerile impuse de statutul de ministru de externe, Geoana a mai subliniat ca -exista un razboi pentru influenta intre Europa si Federatia Rusa asupra regiunii Marii Negre-. Presedintele PSD a afirmat ca prioritatea orientarii spre Est a politicii externe enuntate de presedintele Basescu – politica regionala la Marea Neagra – -este corecta-, dar trebuie sa existe -un plan B-, daca -UE spune ca nu mai are apetenta pentru continuarea procesului de extindere-. Nu a spus insa care este acest -plan B-.

Clauzele de salvgardare

Prezent si el la reuniune, ministrul de stat german pentru Europa, Gunter Gloser, a declarat ca daca executivul european va decide ca se impune activarea clauzelor de salvgardare pentru Romania, acest lucru ar insemna respectarea Tratatului de aderare. -In cazul in care Comisia Europeana conchide, in raportul sau din toamna, ca deficientele existente impun folosirea clauzelor de salvgardare, acest lucru nu ar insemna, nici mai mult, nici mai putin, decat aplicarea Tratatului de aderare asupra caruia am convenit cu totii-, a spus Gloser. El a mai mentionat ca, desi mai are inca de rezolvat unele probleme, tara noastra a reusit sa faca progrese in domeniul adaptarii legislatiei la standardele Uniunii Europene.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.