Imobilele deputatilor costa peste 350 mld. lei, ocupand aproape 20 de hectare. Fiecare deputat are o cota de 1,09 apartamente, 0,5 case de locuit si un sfert dintr-o casa de vacanta. Numarul masinilor aflate in proprietatea alesilor este 340, fiecare beneficiind de 1,04 autoturisme. Unii au terenuri intravilane, agricole, forestiere si luciu de apa, 110 au conturi de peste 10.000 de euro, iar 71 de alesi sunt asociati in diferite societati comerciale. Suprematia averilor o detine PSD, secundat de membrii PRM. Sunt si declaratii cu semne de intrebare! Codrin Stefanescu este proprietar pe 5 ha, dar asteapta sentinta instantei. Constantin Bucur spune ca are -doua fetite- care-i aduc peste 10.000 euro pe an.
La o valoare de peste 350 miliarde de lei
Spatiul locativ al deputatilor se intinde pe 19,83 hectare
– Deputatii PSD sunt cei mai alesi dintre colegii lor, iar PRM-istii au masini mai multe decat case
Dupa multi ani si dupa mult zbucium, a fost adoptata Legea privind declararea averilor demnitarilor. Cuantumul banilor detinuti de politicieni in conturi bancare, precum si situatia locativa si a afacerilor in care acestia sunt implicati au fost o perioada indelungata un izvor nesecat de speculatii si comentarii pe la colturi. O data cu aparitia actului normativ prin care s-a impus ca demnitarii, magistratii si functionarii publici sa-si faca publica starea materiala, s-a sperat la spulberarea nebuloasei create pe marginea acestui subiect. Numai ca, din clipa-n care electorul roman a avut acces la declaratiile de avere, surprizele au inceput sa apara una dupa alta. Politicienii, cunoscuti ca fiind potentati ai zilei – oameni de afaceri aflati in posesia unor extrase de cont cu multe zerouri -, unii dintre ei au sustinut ca nu au nici dupa ce sa bea apa de saraci ce sunt. Daca pana acum s-au mai publicat prin mass-media diferite cazuri izolate ale unor parlamentari care au -meritat- atentia jurnalistilor ca urmare a modului inedit de completare a documentului respectiv, de data aceasta ne-am oprit la a face o centralizare si o sinteza a bunurilor detinute de deputati. E drept ca executivul a aprobat o ordonanta de urgenta privind modificarea declaratiilor de avere ale demnitarilor, magistratilor si functionarilor publici pentru asigurarea unei -transparente depline-. Urmeaza sa se dea publicitatii cuantumurile exacte ale sumelor din conturi in cazul celor care au depozite de peste 10.000 de euro. Dar pana atunci le avem pe acestea, pe primele, si ne putem face o parere despre modul de viata al alesilor.
Case, apartamente si case de vacanta de peste 357 miliarde de lei
La capitolul apartamente, deputatii nu se pot plange ca nu au unde sa se adaposteasca, avand in vedere ca, in bloc, ei detin 355,45 de astfel de bucati, cu o suprafata totala de 2,69 hectare, iar valoarea de impozitare (n.r. – care este mai mica decat valoarea de circulatie) se ridica la suma de 131.763.246.539 de lei. Asa se face ca fiecarui deputat ii revine, in medie, 1,09 apartamente. In ceea ce priveste casele de locuit, aici se schimba putin datele problemei. Numarul acestora este mai mic, de numai 191, dar se intind (n.r. – suprafata locuibila) pe 4,42 hectare de teren si sunt mult mai scumpe, din acest motiv impozitul este calculat asupra valorii de 173.845.358.985 de lei. Pe acest segment revenindu-i fiecarui deputat o ceva mai mult de o jumatate de casa.
Casele de vacanta, pentru ca sunt necesare, ii asteapta si ele pe alesii nostri. 83 de asemenea imobile, calculul matematic alocand cate patru alesi pentru fiecare bucata, ocupa o suprafata de 12,72 hectare si au o valoare care se ridica la 51.612.498.507 lei.
Unii dintre deputatii nostri au in proprietate, pe langa bunurile mentionate mai sus, si diferite suprafete de terenuri agricole, intravilane, extravilane, paduri si luciu de apa. Peste 86,9 hectare de teren intravilan sunt in proprietatea a 155 de parlamentari, in timp ce alti 136 stapanesc 697,86 hectare de teren agricol in extravilanul localitatilor. Mai mult de 95 de hectare cu vegetatie forestiera se afla in proprietatea si administrarea a 28 de demnitari din Camera Deputatilor. Luciul de apa, adica iazuri, lacuri sau alte acumulari de apa, aflat in proprietatea deputatilor, mai exact a trei dintre ei (Alexandru Tibulica, Mircea Man si Nicu Cojocaru), este de 15,48 hectare. Media pe cap de deputat se prezinta in felul urmator: intravilan – 2.683 metri patrati (mp), extravilan – 21.539 mp, paduri – 2.935 mp, luciu apa – 478 mp.
Numarul masinilor se apropie de cel al apartamentelor. Cu 1,04 masini pentru fiecare deputat, numarul acestora se ridica la 340 de bucati. Iar depozitele bancare ale deputatilor, care se ridica la peste 10.000 de euro, sunt in numar de 110, in timp ce actionari sau asociati, cu mai mult decat suma de mai sus, sunt doar 71 dintre ei.
PSD – lider incontestabil
In ierahia rezultata din centralizarea declaratiilor de avere ale deputatilor, partidul aflat la guvernare, si de aceasta data, este pe primul loc. Deputatii PSD detin 157 de apartamente, 100 de case, 33 case de vacanta, 136 de masini si 51 de depozite bancare de peste 10.000 de euro. 74 dintre ei au teren in intravilan, 65 in extravilan, 14 deputati PSD sunt proprietari de paduri si numai unul singur are si luciu de apa, iar 43 sunt actionari sau asociati in firme cu mai mult de 10.000 de euro. Explicatia cifrelor de mai sus este data si de faptul ca deputatii PSD sunt majoritari in Camera.
In ordine descrescatoare, urmeaza deputatii PRM, PD, PNL, UDMR, cei apartinand altor minoritati, PUR si independentii. Interesant este ca in partidul lui C.V. Tudor, PRM, membrii acestuia au o slabiciune pentru masini, pentru ca numai asa se poate explica numarul acestora mai mare decat cel al apartamentelor. O situatie similara regasindu-se si in randul liberalilor, si aici numarul de autoturisme fiind mai mare decat cel al apartamentelor.
Din declaratii adunate…
Cu ocazia centralizarii datelor din declaratiile de avere ale deputatilor am putut constata si cateva moduri originale de completare a acestor documente. Astfel, deputatul PSD Codrin Stefanescu mentioneaza la rubrica -terenuri agricole- ca este proprietar pe suprafata de cinci hectare, dar nu inainte de a face mentiunea ca instanta (n.r. – de judecata, probabil) urmeaza sa se pronunte, printr-o hotarare, in legatura cu dreptul sau de proprietate asupra terenului in cauza. Din aceasta informatie se poate intelege ca ori Codrin Stefanescu stie ce decizie vor lua judecatorii referitor la dreptul sau de proprietate (si daca este asa, cum a reusit?), ori deputatul PSD are informatii eronate. In oricare din cele doua situatii, declaratia de avere nu pare sa fie tocmai exacta, una din explicatii, probabil, fiind si aceea ca spatiul alocat rubricii -alte precizari ale reclamantului-, in cadrul caruia putea sa elucideze misterul, este foarte mic, iar -precizarile- nu au mai avut loc.
Deputatul PRM, Constantin Bucur, dovedindu-se promotor al umorului practicat de liderul sau de partid, Corneliu Vadim Tudor, sustine, prin completarea declaratiei de avere la rubrica -alte bunuri aducatoare de venituri nete care, insumate, depasesc echivalentul a 10.000 de euro pe an-, ca are -doua fetite-. Avand in vedere rubrica la care au fost mentionate -bunurile-, pentru a nu exista vreo interpretare gresita (nu ne gandim la proxenetism, dar sa nu fie vorba de sclavie!), nu credem ca ar fi rau ca organele de cercetare sa faca niscaiva verificari si sa comunice rezultatele acestora in mod public. Sigur ca este posibil sa fie vorba despre o gluma, dar cele mai mari adevaruri se spun in… gluma.
Cat o priveste pe Leonida Lari, ne rezumam la a mentiona, asa cum au mai scris si alti colegi de-ai nostri din presa ca, la rubrica alocata numarului de apartamente aflate in proprietate, aceasta si-a trecut numarul apartamentului unde locuieste. Asa se face ca, daca am da crezare propriei declaratii de avere, Leonida ar avea 57 de apartamente dobandite in anul 1993, toate cu o valoare de impozitare de aproape trei milioane, dar de lei!