
Votul uninominal este un examen de care parlamentarii se tem. Au recunoscut-o în declarațiile lor și au demonstrat-o membrii Comisiei pentru elaborarea codului electoral. După mai bine de două luni în care au tărăgănat dezbaterile asupra proiectului de lege privind introducerea votului uninominal, aleșii au adoptat "în bloc" toate articolele rămase restante, fără să mai țină cont de amendamente. Asta după ce președintele Traian Băsescu le-a dat un imbold, anunțând referendum dacă proiectul nu este gata în următoarele cinci zile. Termenul este oricum prea scurt pentru ca parlamentarii să recupereze timpul pierdut, iar Guvernul să își asume răspunderea pentru votul uninominal. Mai pot doar să își declare intențiile…
Votul uninominal este un examen de care parlamentarii se tem. Senatorul PD Radu Berceanu a spus că "votul uninominal ar fi pentru prima oară aplicat. Dacă mergem pe această idee, este o chestie nouă pentru toate partidele, e normal să te temi puțin, pentru că este ceva nou". Vicepreședintele PSD, Victor Ponta, a declarat și el că "dacă așteptăm până sunt pregătite partidele (pentru sistemul uninominal, n.r.), stăm până în 2200". Însă odată cu ultimatumul dat de președintele Traian Băsescu privind organizarea unui referendum, aleșii s-au trezit din amorțeală. Într-o ședință fulger a Comisiei pentru codul electoral, parlamentarii au votat în bloc toate articolele rămase nedezbătute, fără să țină cont de amendamente. Roadele pe care le-a dat "injecția" făcută de Băsescu nu sunt însă spectaculoase, proiectul urmând să fie trimis în dezbatere la Senat.
Presați de timp
Cât despre modalitatea introducerii sistemului de vot uninominal, liberalii nu au dezbătut încă varianta asumării răspunderii Guvernului pentru lege, deși premierul Călin Popescu Tăriceanu a susținut, în repetate rânduri, că se va folosi inclusiv de această procedură pentru ca votul uninominal să fie adoptat. "Sunt convins că într-o situație în care Guvernul și-ar asuma răspunderea și președintele ar deschide un dialog pe această temă și, probabil, și-ar lăsa opțiunile deschise, n-ar avea sens să fie convocat un referendum și legea să fie adoptată prin asumarea răspunderii", a declarat președintele Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu, precizând că demersul ar dura cel puțin două săptămâni.
Din nou în fața Parlamentului
Pe de altă parte, angajarea răspunderii Guvernului în fața Camerei Deputaților și a Senatului aduce din nou Cabinetul lui Tăriceanu la mâna Parlamentului. Potrivit articolului 114 din Constituție, "Guvernul este demis dacă o moțiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declarației de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată", în aceleași condiții ca la depunerea oricărei moțiuni de cenzură. În condițiile în care Guvernul riscă demiterea prin asumarea răspunderii asupra proiectului de vot uninominal, șeful statului are toate prevederile constituționale la îndemâna sa: pe de o parte, "după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-și exprime, prin referendum, voința cu privire la probleme de interes național" (art.90), iar dacă proiectul de vot uninominal este adoptat, fie și prin asumarea răspunderii Guvernului, îl poate trimite spre reexaminare în Parlament.