Fost ministru al transporturilor, in prezent primar general al Capitalei, candidatul Aliantei D.A., Traian Basescu, a avut o campanie electorala deosebit de alerta pe masura renumelui sau de comandant de nava intrat in apele tulburi ale politicii in anii *90. Pentru a recupera handicapul intrarii in cursa electorala cu mult mai tarziu decat era cazul, candidatul Aliantei D.A. a fost nevoit sa vina pe piata cu o oferta care sa -ia ochii- atat in ceea ce priveste continutul, cat si modul in care era prezentata. Astfel, in prima zi a campaniei electorale, Traian Basescu a iesit la rampa cu ideea de reformare a institutiei prezidentiale. Pornind de la realitatea ca electoratul s-a cam saturat de modul in care a inteles presedintele Ion Iliescu sa isi exercite atributiile, copresedintele Aliantei a anuntat ca va fi un altfel de presedinte, ca va fi un presedinte jucator, si nu unul constatator. -Eu nu voi face precum Ion Iliescu, care s-a limitat doar sa observe ca in tara este coruptie si nu facea nimic. Eu voi fi un presedinte jucator-, le spunea Traian Basescu celor care veneau sa-i asculte discursurile electorale. Copresedintele Aliantei D.A. a aratat ca el se va implica in activitatea guvernului pentru ca acesta sa nu aiba devierile inregistrate in acesti ultimi patru ani. De asemenea, candidatul Aliantei a marsat puternic in campania electorala pe rolul de mediator pe care ar trebui sa-l aiba presedintele Romaniei. Bun vorbitor in public, candidatul aliat culegea aplauze la scena deschisa cand anunta ca el nu doreste sa fie numai un mediator intre institutiile statului, ci si un mediator intre acestea si popor.
O alta tema importanta pentru campania prezidentiala a lui Traian Basescu a fost cea a coruptiei. Acesta, avandu-l alaturi pe Calin Popescu Tariceanu, copresedinte al Aliantei D.A. si aspirant la postul de prim-ministru, a infierat in termeni duri actele de coruptie in care au fost implicati numerosi reprezentanti ai PSD.
In cele aproape sase saptamani de campanie electorala, Traian Basescu si-a concentrat actiunile eminamente pe zona urbana de unde provine cea mai mare parte a electoratului Aliantei D.A., iar discursul sau a suferit mai multe transformari radicale. Daca la inceputul campaniei electorale Traian Basescu denunta -actele de coruptie ale liderilor PSD- si promitea recastigarea demnitatii nationale, spre finalul acesteia, discursul sau avea puternice accente nationaliste. -Daca voi prinde un singur ministru corupt, il voi executa cu mana mea-, promitea liderul aliat la Alba Iulia, in ultimul turneu electoral.
Traian Basescu s-a -bucurat- de o campanie murdara foarte activa si inventiva. Prin intermediul acesteia a fost acuzat ca doreste sa legalizeze casatoriile intre homosexuali si ca a vandut flota.
In varsta de 54 de ani, Adrian Nastase a condus guvernul social-democrat format dupa alegerile din noiembrie 2000, ocupand in acelasi timp si functia de presedinte al PSD. El cere duminica voturile romanilor argumentand cu nevoia continuitatii politicii duse de cabinetul sau in ultimii patru ani.
Din fruntea executivului, Nastase a inregistrat mai multe succese in ceea ce priveste politica externa, cum sunt, printre altele, aderarea la NATO, eliminarea vizelor si confirmarea integrarii in Uniunea Europeana in conditiile respectarii angajamentelor luate. Totodata, cabinetul sau a reusit o consolidare a cresterii economice incepute de Cabinetul Isarescu. Adrian Nastase si-ar fi dorit un nou mandat de prim-ministru si continuarea activitatii pe care o presupune functia executiva, motiv pentru care a ezitat o vreme pana sa accepte inscrierea in cursa pentru Cotroceni, considerand ca presedintele are un rol decorativ. -Seful statului are prerogative limitate, este mai degraba o functie de sfarsit de cariera-, afirma Nastase in noiembrie 2002, cand PSD deja cauta un candidat pentru a-i succede lui Iliescu.
In urma anuntarii oficiale a candidaturii la presedintie, Adrian Nastase a cautat sa se impuna ca un politician popular, care -coboara- in multime si se imbratiseaza cu oamenii de rand. O adevarata campanie de umanizare a dus liderul pesedist in aceasta cursa electorala. Pe site-ul pregatit in vederea alegerilor apare pana si povestea de dragoste dintre el si sotia sa, Dana. Adversarii sai politici l-au calificat insa in continuare ca fiind -distant-, fiind pastrata si eticheta de -arogant- pe care i-a lipit-o la un moment dat Ion Iliescu, cu care a avut mai multe conflicte in ultimii ani. Principala tema de atac pe care a ales-o opozitia impotriva sa a fost aceea ca ar fi pastorit un partid-stat care si-a subordonat justitia, si-a hranit din bani publici clientela politica.
Adrian Nastase a fost intre 1973 si 1990 angajat al Institutului de Cercetari Juridice. In 1990 este desemnat ministru al afacerilor externe, iar doi ani mai tarziu ajunge presedinte al Camerei Deputatilor, pentru ca in 1996 sa devina vicepresedinte. Candidatul Uniunii este casatorit cu Dana, fiica lui Angelo Miculescu, ministru al agriculturii pe vremea lui Nicolae Ceausescu. Impreuna au doi baieti, Andrei si Mihnea. Adrian Nastase este proprietarul unei colectii de carti rare si obiecte de arta, considerat de unii ca fiind -unul dintre cei mai bogati oameni din Romania-. Vorbeste curent engleza si franceza si este licentiat in Drept si Istorie.