Home Politic USL a oferit din nou doar circ în dealul Cotrocenilor

USL a oferit din nou doar circ în dealul Cotrocenilor

DISTRIBUIŢI

Cum era de așteptat, USL nu a făcut decât să pună la cale un nou spectacol de circ grotesc. Nimic concret legat de o dezbatere reală vizavi de noilor politici fiscale care se plămădesc în aceste vremuri în Europa. Fie că este vorba despre suficiență dar de rea intenție, artizanii USL – Ponta și Crinuț – au venit să facă scandal la consultările de ieri de la Palatul Prezidențial. Supărați maxim că președintele nu a permis prezența presei la consultări, cei trei „muschetari” stângiști au ieșit în ușa Cotrocenilor cu tot soiul de lamentări potrivit cărora Băsescu a fost „grosolan” cu ei, că le-a vorbit urât și nici măcar nu le-a strâns mâna. Surse ale portalului „Gândul” au scris că atmosfera de discuții a fost una tensionată. Crin Antonescu ar fi dat tonul scandalul vorbind despre corupția din PDL. ?ê?£eful statului i-a fi replicat: „Hai că și voi sunteți corupți“. „Mergeți la DNA., la Daniel Morar, dacă aveți informații“, a replicat Antonescu. „Patronați o armată de hoți și corupți. Ce este eficient în statul lui Băsescu, filajul și propaganda? Când începe austeritatea și pentru clienții puterii?“, a adăugat șeful PNL. Acesta a insistat pe partea cu „filajul”, spunând că și așa sunt mulți jurnaliști cu ochii pe ei. ?ê?£i Ponta s-a băgat în clinci cu Băsescu.  „Dumneavoastră nu vă mai dau replici de doi ani“, i-a spus președintele liderului PSD. „Atunci când vorbiți despre procurorul comunist înseamnă că vă referiți la Monica Macovei“, a replicat Victor Ponta.

Nimic despre concret

Cât despre tema reală și anume guvernanța fiscală, Ponta a șoptit vreo două vorbe după care și-a reluat placa veche deja de un an de zile. Ponta a precizat că la întâlnirea cu șeful statului opoziția a propus învestirea unui Guvern format din tehnocrați care să pregătească legislația electorală și alegeri corecte, iar Traian Băsescu „nu a respins ideea“, dar „a spus că nu poate să îl demită pe Boc”. „Domnul președinte (Traian Băsescu – n.red.) a spus că nu respinge deloc această idee (a Guvernului de tehnocrați – n.r.), dar că, sigur, sunt necesare discuții între actuala majoritate și noi, cei din opoziție. Noi vom vota un Guvern de tehnocrați cu acest mandat, un mandat de implementare a măsurilor de guvernanță bugetară, de adoptare a legii electorale prin care să alegem prin vot uninominal 300 de parlamentari și să organizeze alegeri corecte”, a spus Ponta. El a promis că în cazul în care acest guvern tehnocrat va fi pus în funcție, USL promite să revizuiască Constituția nu doar pentru includerea prevederilor acordului financiar, ci pentru toate celelalte lucruri care sunt de revizuit. Paradoxal, acest lucru ar însemna ca viitorul guvern chipurile tehnocrat să ducă la îndeplinire agenda PDL cu sprijinul USL. Probabil nici măcar el nu cred că un astfel de scenariu poate fi plauzibil. „E nevoie de un Guvern tehnocrat, cum este în Italia, Grecia, care nu stă cu gândul la alegeri, ci stă cu gândul în mod serios la cum se iau măsurile economice necesare și cum pot fi acestea implementate. Acest Guvern ar urma – și asta am discutat – să aibă mandatul să modifice sistemul electoral să avem 300 de parlamentari și vot uninominal pur și să organizeze alegeri corecte”, a spus Ponta. Într-o nouă tentativă de denigrare a președintelui, Ponta a început să-și dea cu părerea cum că președintele nu se simte bine deloc. „De la început… Nu-mi place să stau să povestesc. (…) Eu am mai fost la consultări cu domnia sa. E un președinte obosit, nervos, plictisit. Cred că nu avea niciun chef de dialog cu nimeni, nu doar cu noi. Am avut și un schimb de replici neplăcute“, a afirmat Ponta, fără a da alte detalii. Cei doi șefi ai USL au mai spus ca se opun organizării unui referendum de revizuire a Constituției în aceeași zi cu alegerile de anul viitor, despre care Puterea a anunțat ca vor fi comasate si se vor desfasura cel mai probabil in luna noiembrie.

Guvernul susține aderarea la acordul fiscal

La ieșire de la consultări, ședintele PDL, Emil Boc, a declarat  că formațiunea sa susține aderarea României la acordul fiscal, revizuirea Constituției pentru ratificarea acestuia și pentru instituirea Parlamentului unicameral cu 300 de parlamentari, iar data referendumului să fie stabilită în acord cu opoziția. El a mai arătat că data referendumului poate fi stabilită de comun acord cu opoziția, astfel încât cele două probleme fundamentale pentru România – acordul fiscal și Parlament unicameral – să devină realități în 2012. Pe de altă parte, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, ieri, că formațiunea sa susține amendarea Constituției doar pe tema acordului de uniune fiscală, el precizând că acest lucru se poate face când partidele ajung la un consens și nu vor introduce alte elemente de amendare a Legii fundamentale. El a mai adăugat că România are nevoie de un Guevrn politic, el precizând că nu agreează formarea unui Executiv alcătuit din tehnocrați. Așa cum era de așteptat, și de această dată consultările de la Cotroceni nu au avut înregistrat vreun succes real, fiind doar o întâlnire în actualul spirit al blocajului politic din România.

Dragoș Stănculescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.