Cârlanul roșu, Victoraș Ponta a intrat în vrie și împreună cu el l-a luat și celălalt stângist de drum, Crin Antonescu. Mânat de o ura oarbă care poate duce chiar la un efect pervers de sinucidere politică, Ponta a decis ieri ca USL-ul să înceapă manevre strategice de a încerca să-l înlăture pe Băsescu, obsesia supremă a celor doi aventurieri politici. Fără un plan bine pus la punct, Ponta vrea mai mult să încerce să dea la vale un tăvălug care să se oprească numai după ce va face prăpăd în curtea Cotrocenilor. Cel puțin, așa speră cei doi și șefi de alianță contra-Băsescu. Dis de dimineață, imediat după terminarea ședinței comune a USL, Ponta și Crinuț au ieșit în conferința de presă care a urmat, tunând și fulgerând, cum că iar îl vor da jos pe „tiran”. Întrebați de ce anume se face vinovat, în opinia lor, Traian Băsescu, pentru a justifica decizia USL, cei doi copreședinți au afirmat că președintele și-a subordonat toate instituțiile statului. „Domnul Băsescu a reușit din 2009 să își subjuge în totalitate Guvernul. Nu mai există Guvern, există Traian Băsescu care anunță măsuri guvernamentale. A reușit să ocolească sau să își subordoneze Parlamentul. (…) Domnul Băsescu mai are o singură redută, care se cheamă Justiția, motiv pentru care se duce la CSM să le spună judecătorilor cum ar trebui să judece, se duce la DNA și anunță cine va fi șef în continuare. Asta nu este treaba lui Băsescu, ci a magistraților. Lucrurile ni se par foarte grave, deci suntem obligați să reacționăm“, a declarat Ponta. Deci, nimic concret. Simțând ezitarea lui Ponta, jurnaliștii l-au întrebat de ce anume se face Băsescu vinovat, rugându-l să le spună care articole din Constituție au fost încălcate. „Totul se face în scris, vorbele se uită. Nu vreți să le vedeți scrise?“, a declarat el întrebărilor jurnaliștilor, eschivându-se de un răspuns concret, fapt ce dovedește că acest plan este conceput în alte laboratoare iar el și Crin sunt doar niște păpuși în mâinile lor păpușari.
Crin ofilit
La fel de enigmatic a fost și Crin care a dat un răspuns criptic și ilogic. „Sigur, discuțiile despre câte șanse avem, câte voturi avem, au rostul lor. Dar, în politică, din punctul nostru de vedere, și suntem dispuși să ne asumăm această responsabilitate, nu poți să acționezi, nu poți să spui și să faci numai ce este garantat imediat de un număr de voturi. Avem speranța că, făcând acest demers, suntem în asentimentul și avem susținerea unei majorități a cetățenilor. Asta ne interesează mai mult decât majoritatea conjucturală din Parlamentul României“, a declarat el. Ca și în cazul lui Geoană, este a doua oară în mai puțin de două săptămâni când Ponta vorbește de o eventuală demisie a sa în cazul eșecului măsurilor sale staliniste. Ponta, a declarat, ieri, că va demisiona din Parlament dacă opoziția va strânge voturile necesare suspendării din funcție a președintelui Traian Băsescu, dar acesta nu va fi demis în urma referendumului.
Misiune imposibilă
Opoziția trebuie să strângă cel puțin 235 de voturi ale parlamentarilor în favoarea suspendării din funcție a președintelui Traian Băsescu pentru ca demersul să fie aprobat, în timp ce rezultatul referendumului de demitere este dat de opțiunile exprimate de majoritatea celor care se prezintă la urne. Procedura de suspendare din funcție a președintelui țării presupune ca, după ce măsura este adoptată de Parlament cu votul majorității senatorilor și deputaților, aceasta să fie validată de populație, printr-un referendum pentru demiterea șefului statului. Până la acest proces, în eventualitatea în care suspendarea întrunește numărul de voturi, procedura trebuie să treacă și pe la Curtea Constituțională, acolo unde are puține șanse să treacă în condițiile în care mai mulți judecători au fost susținuți de PDL. În concluzie, manevra aceasta se va finaliza cu același eșec înregistrat și de Felix Voiculescu în 2007.
Dragoș Stănculescu