Senatorul USR Cristian Ghica a depus în Parlament un proiect legislativ care pune în practică o cerință a secretarului de stat Raed Arafat și care modifică Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, în sensul interzicerii atât a dispozitivelor electronice de tip ‘țigaretă electronică’ și a dispozitivelor ce încălzesc tutunul fără a produce combustia amestecului, cât și a țigaretelor clasice în spațiul public. Alături de Ghica au semnat ca inițiatori ai proiectului de lege Baciu Gheorghe – senator PMP; Bulacu Romulus – senator PNL; Caracota Iancu – senator PNL; Chiţac Vergil – senator Independent; Cseke Attila-Zoltan – senator UDMR; Derzsi Ákos – senator UDMR; Dinu Nicoleta-Ramona – senator USR; Dircă George-Edward – senator USR; Fălcoi Nicu – senator USR; Fejér László-Ödön – senator UDMR; Filipescu Răducu-George – senator PNL; Ganea Ion – senator PMP; Gorghiu Alina-Ştefania – senator PNL; Goţiu Remus Mihai – senator USR; Hărău Eleonora-Carmen – senator PNL; Marussi George-Nicolae – senator USR; Mihail Radu-Mihai – senator USR; Nicoară Marius-Petre – senator PNL; Popa Cornel – senator PNL; Talpoş Ioan-Iustin – senator PMP; Tánczos Barna – senator UDMR; Benga Tudor – Vlad – deputat USR; Bîzgan-Gayral Oana-Mioara – deputat Independent; Bulai Iulian – deputat USR; Stanciu-Viziteu Lucian-Daniel – deputat USR.
Raed Arafat, mândru etatist, a cerut insistent în ultima perioadă inclusiv interzicerea panourilor publicitare pentru țigările electronice. Precum se poate observa din lista de mai sus, nici măcar un parlamentar din coaliția de stânga PSD-ALDE nu a semnat propunerea lui Ghica. E amuzantă politica din România.
Inițiatorul proiectului susține că este necesară extinderea sensului legii deoarece impactul pe care ‘țigaretele electronice’ îl pot avea asupra sănătății consumatorilor sau al persoanelor din jur este încă incert din cauza lipsei datelor relevante.
Proiectul propune ca prin ‘fumat’ să se înțeleagă orice consum voluntar de fum, vapori sau aerosoli, acest consum fiind interzis în spații publice închise, mijloace de transport în comun, spații închise de la locul de muncă sau în preajma locurilor de joacă pentru copii.
‘Nu există nici un fel de cercetare fundamentată științific care să ateste că aceste dispozitive prezintă un pericol mai mic pentru sănătate decât produsele clasice din și cu tutun. De aceea, nu există motive întemeiate ca în acest moment statul român să trateze diferențiat țigaretele clasice și dispozitivele de fumat nou lansate pe piață. Pericolul consumului de tutun nu este exclusiv personal, ci și unul social și la adresa sănătății publice. Cu toții știm că este mai bine să previi decât să tratezi’, susține inițiatorul proiectului, senatorul USR Cristian Ghica.
Țara noastră a fost una dintre primele din lume unde au fost testate dispozitivele de consum tutun fără ardere — în doar doi ani rata consumatorilor a ajuns la aproape 2% dintre fumători.
În expunerea de motive a proiectului depus la Senat, inițiatorul menționează datele oficiale ale Eurostat și Organizației Mondiale a Sănătății potrivit cărora în țara noastră o cincime din populație fumează zilnic, iar 30% dintre aceștia au vârsta cuprinsă între 15-18 ani, dar și că fumatul este responsabil pentru 26% din decesele bărbaților și 9% din decesele femeilor din țările în curs de dezvoltare.
USR amintește că principalele cauze de deces din România le reprezintă bolile cardiovasculare și tumorile maligne, urmate de bolile respiratorii, iar consumul de tutun este factor principal agravant în toate aceste afecțiuni. Mai mult, fumatul constituie principala cauză a cancerului pulmonar, cea mai răspândită formă de cancer din România la bărbați. Aproximativ 70 de români mor zilnic din cauza fumatului, ceea ce înseamnă peste 42.000 de români anual, din care 5000 în urma fumatului pasiv