Consilierii USR Iaşi au iniţiat un proiect de hotărâre la nivelul Consiliului Local pentru analiza şi verificarea tuturor terenurilor din patrimoniul public care au fost înstrăinate în mandatul actualului primar Chirica.
Iniţiativa vine după ce, în cursul zilei de ieri, primarului Mihai Chirica i-a fost extinsă încadrarea juridică în dosarul penal în care este anchetat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
Dacă încadrarea iniţială ţinea de modalitatea păguboasă pentru Municipiu prin care a cedat către persoana juridică, controlată de patronul informal al publicaţiei de şantaj BZI, 1350 mp de teren în Copou, într-o zonă exclusivistă, la audierea de ieri de la sediul DIICOT Iaşi, şeful municipalităţii ieşene a aflat că este suspectat şi de abuz în serviciu tot pentru modul în care a înstrăinat patrimoniul public al oraşului.
Pe scurt, este vorba de un investitor din anturajul primarului care, în zona Smârdan, în centrul oraşului unde avea iniţial 385 mp, a primit prin încălcarea legii restul de 650 mp de Primărie pe care a edificat un bloc 9 niveluri şi 55 de apartamente. Evaluarea terenului vândut: doar 72 de euro/mp, deşi în zonă se vinde cu 500-800 de euro/mp.
Totodată, presa locală a relatat cum Primăria îl pune în posesie pentru „meritele de revoluţionar” pe unchiul primarului, Vasile Chirica, prin tertipuri birocratice, în condiţiile în care alţi revoluţionari au cerut pământ de la Primărie, în baza aceleiaşi legi, dar cererea le-a fost respinsă. Acesta urmează să primească 10.000 mp în Moara de Vânt, o zonă foarte valoroasă din punct de vedere imobiliar, unde urmează să se construiască Spitalul Regional de Urgenţă. Unchiul Vasile este cel care îl tot împrumuta pe nepotul primar când acesta nu ştia cum să mai justifice câte o vilă.
În acea zonă a fost pus în posesie cu 15.000 mp şi soacra fostului viceprimar Gabriel Harabagiu, cumătrul lui Mihai Chirica, în baza legii pentru recuperarea pământurilor confiscate de comunişti, în condiţiile în care zeci de ieşeni aşteaptă şi de 20 ani să li se retrocedeze pământurilor, dar Primărie respinge cererile.
Concret, consilierii USR Iaşi propun înfiinţarea unei Comisii mixte de analiză şi verificare a contractelor de asociere în participaţiune, concesionărilor, vânzărilor prin licitaţie, vânzărilor prin încredinţare directă sau pentru folosinţă agricolă pentru terenurile din proprietatea Municipalităţii din ultimii 4 ani, a modului de aplicare a Legii 10 şi a Legii 18, care au drept obiectiv finalizarea dosarelor de reconstituire a dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile, a modului gestionare Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române, precum şi a schimburilor de terenuri din proprietatea Municipiului Iaşi.
„Iaşul nu este republica lui Chirica, unde domnul primar poate împărţi loturi şi parcele ca şi când ar avea oraşul la dispoziţie. În spatele funcţiei de edil se ascunde un bişniţar imobiliar care caută un alibi în administraţia publică. Astfel de comportamente trebuie re -educate îndelung la Jilava. Sper ca autorităţile care investighează cazul să fie prompte şi să pună în lumină această încrengatură care are ca specific acapararea patrimoniului public şi îmbogăţirea cumetrilor de pe lista scurtă. În loc ca acele terenuri să devină utile comunităţii, domnul Chirica le face cadou, îşi face şi el parte şi dă înainte cu abuzul şi transferă luxul în conturile familiei şi ocazional, interlopilor care, desigur, ar pupa şi moaşte pentru a ne arăta ce modeşti şi buni sunt”, declară Filip Hăvârneanu, preşedintele filialei municipale USR Iaşi.
„La nivelul Primăriei s-a format o reţea infracţională pentru prăduirea patrimoniului public. Patrimoniul public este al nostru, al tuturor, iar cel vegheat să îl apere şi să îl valorifice în folosul comunităţii, Mihai Chirica, este, de fapt, cel care îl înstrăinează pe nimic mafiei imobiliare din jurul său. Prin această comisie, vrem să vedem cum a fost înstrăinat fiecare centimentru de teren din patrimoniul public în ultimii 5 ani, de când Chirica este primar. În calitate de consilier local, am atras atenţia de fiecare dată asupra ilegalităţilor privind gestionarea domeniului public”, declară Răzvan Timofciuc, consilier local USR şi iniţiatorul proiectului.