Home Politic Vacaroiu da o mana de ajutor coalitiei pentru a-l debarca

Vacaroiu da o mana de ajutor coalitiei pentru a-l debarca

DISTRIBUIŢI

Nici n-au inceput bine discutiile pe marginea raportului privind regulamentul, ca senatorii s-au si impotmolit in diverse chichite procedurale. Ca urmare a propunerii peremistilor de retrimitere a raportului la comisie, pe motiv ca nu au fost trecute in text si argumentele pe baza carora unele amendamente au fost respinse, Vacaroiu a supus la vot aceasta posibilitate, starnind proteste vehemente in tabara protectorilor sai si generand o rafuiala care a deturnat atentia de la problema principala: modificarea regulamentului.

Mult-asteptata discutie in privinta regulamentului a debutat, ieri, cu un alt nod in papura, gasit strategic de senatorii PRM, menit sa intarzie luarea deciziilor privind modificarile propuse. Senatorul Gheorghe Funar a intervenit si a cerut ca raportul sa fie retrimis la comisia speciala care s-a ocupat de regulament, pe motiv ca in textul elaborat initial pentru discutia in plen nu a fost trecuta si motivatia pe baza careia anumite amendamente au fost respinse.

Imediat dupa propunerea senatorului PRM, Vacaroiu, emotionat probabil din cauza iminentei inlaturarii sale din functie, a supus la vot retrimiterea la comisie. Rezultatul votului a fost de 47-53 impotriva retrimiterii. Uimiti de gafa lui Vacaroiu, aparatorii acestuia din taberele PSD si PRM i-au sarit in cap, reprosandu-i ca nu trebuia sa fi supus la vot, ci pur si simplu sa decida retrimiterea, in baza vechiului regulament. Si Funar, si Solcanu au contestat hotararea pripita si au cerut o pauza de 15 minute pentru consultari. Senatorii au profitat de recreatie pentru a schimba diverse impresii despre regulament si amendamentele acceptate si pentru a face glume pe seama deciziei lui Vacaroiu, care vantura foaierul, stanjenit de privirile pline de repros ale peremistilor si ale colegilor lui din PSD. Consultarile nu au condus la nici o decizie. Revenind in plen, senatorii au inceput din nou dezbaterile, retrimiterea la comisie fiind in continuare obiectul interventiilor aprinse. Opozitia sustinea in continuare ca este -vital- ca motivatia sa fie trecuta in raport, in dreptul amendamentului respins, invocand vechile prevederi procedurale, iar puterea oferea de zor argumente, culmea, pentru a sustine decizia presedintelui Senatului, care venise exact la tanc pentru a le zadarnici pesedistilor si peremistilor planurile de amanare a discutiilor cat mai mult cu putinta.

Romania s-a transformat in -Absurdistan-

Senatorii din arcul guvernamental au explicat ca posibilitatea ca presedintele sa hotarasca direct retrimiterea la comisii a unui raport ar fi fost valabila doar in cazul in care era vorba de un text elaborat de o comisie permanenta. Asa se face ca, pierduti printre desisurile procedurale, senatorii au deraiat de la subiectul care urma sa fie atacat ieri si s-au certat doar pe tema retrimiterii la comisie.

-Absurdistan se numeste tara asta! Numai la noi se poate intampla asa ceva!-, comenta amuzat senatorul liberal Nicolae Vlad Popa, in timp ce parasea discutiile din plen, care se intinsesera pe aceeasi tema, fara a lasa sa se intrevada nici o concluzie. Aceasta tergiversare a fost dovada ca, pana la urma, ultima chichita gasita de opozitie si-a atins scopul. Vrand sa demonstreze ca nici puterea nu e in pana de idei, liberalul Puiu Hasotti a decretat ca Vacaroiu nu are dreptul sa intrerupa interventiile senatorilor, dat fiind interesul sau in aceasta chestiune a regulamentului. La randul sau, Ion Solcanu a intervenit, sustinand ca, in acest caz, nici democratul Berceanu, succesorul lui Vacaroiu, n-ar mai avea dreptul sa participe la discutii.

Aceasta strategie a opozitiei i-a luat pe nepregatite pe reprezentantii coalitiei guvernamentale, care isi facusera planul de atac pentru cazul in care ar fi fost bombardati cu alta motiune dinspre frontul PSD-PRM. In cazul motiunii, liberalii, democratii, udemeristii si conservatorii stabilisera sa propuna scurtarea timpului de interventie a senatorilor la cinci minute, astfel incat dezbaterea motiunii sa nu dureze mai mult de o ora.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.