Presedintele Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu, recunoaste, dupa aproape patru ani de stat in fruntea acestei institutii, ca imaginea negativa pe care aceasta o are se datoreaza -faptelor reale-. Ieri, presedintele Camerei inferioare a parlamentului a acceptat ca -imaginea destul de negativ este creata de fapte reale-. -In ceea ce priveste imaginea Camerei Deputatilor, pot spune ca aceasta este destul de negativa si se datoreaza unor fapte reale. Dar trebuie sa remarcam ca acestea sunt mai degraba aspecte izolate. Ipostazele reproduse insistent si persistent de presa sunt reale si obiective, dar nu caracterizeaza intregul spectru parlamentar-, a aratat Valer Dorneanu. Presedintele Camerei Deputatilor este de parere ca printre aspectele care pun intr-o lumina proasta institutia pe care o conduce, pe primele locuri se situeaza absentele nemotivate ale -colegilor- deputati si faptul ca acestia nu sunt atenti la sedinte. De asemenea, Dorneanu crede ca aceste probleme, care nu trebuie trecute cu vederea, se datoareza in primul rand faptului ca parlamentarii uita din cand in cand ca sunt persoane publice.
-Multi dintre colegii mei uita ca sunt persoane publice, multi nu isi onoreaza integral obligatiile politice si juridice conferite de electorat si partidele politice-, a afirmat Dorneanu.
Pentru -remedierea- acestei situatii, presedintele Camerei Deputatilor crede ca este nevoie de o crestere a -calitatii- clasei politice. -Prin cresterea calitatii clasei politice si exigentei partidelor in desemnarea candidatilor, aceste aspecte singulare vor disparea-, a declarat liderul deputatilor.
Deputatii au adoptat in aceasta sesiune parlamentara 551 proiecte de lege
In alta ordine de idei, Valer Dorneanu a aratat ca in aceasta sesiune parlamentara s-au adoptat 551 proiecte de lege din totalul celor 714 initiative legislative inregistrate, ceea ce reprezinta a doua performanta in activitate dupa aceea din prima sesiune a lui 2001.
Potrivit presedintelui Camerei Deputatilor, activitatea acestei Camere legislative a fost pozitiva, mai ales ca printre actele normative aprobate se gaseste -un numar extrem de mare de legi importante si complexe- necesare integrarii in structurile europene si nord-atlantice.
Materialul difuzat la incheierea sesiunii arata ca a scazut ponderea ordonantelor si a ordonantelor de urgenta de la 70% in 2001, 51% in 2002 si 37% in 2003, la 26% in 2004.
Valer Dorneanu a precizat, totodata, ca in cursul acestei legislaturi au fost votate de deputati 3.514 initiative legislative, din care au fost promulgate 2.436. Acest rezultat, comparat cu cele 1.701 legi promulgate in perioada mai 1990 – noiembrie 2000, arata ca la sfarsitul acestei legislaturi numarul legilor promulgate in cei patru ani va fi dublu fata de tot ce s-a promulgat in cele trei legislaturi anterioare. De asemenea, el a constatat ritmul sustinut al dezbaterilor in plen si in comisii, precum si o mai mare stabilitate legislativa a actelor normative, care nu sunt modificate la scurt timp de la adoptare.