Vicepresedintele PIN, Lavinia Sandru, a mai bifat o duminica pe care a colorat-o cu dezvaluiri din interiorul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Ieri, cu tot cu anonimatul surselor, Sandru a mai aruncat o informatie care a revoltat, a iritat sau a lasat indiferenti politicienii romani.
Potrivit vicepresedintelui PIN, CNSAS a -spalat- cinci politicieni de colaborare cu Securitatea ca politie politica, dupa ce a negociat la sange cu reprezentantii partidelor din care se trag acestia. Sandru a vorbit despre -negocieri subterane- care se poarta de o luna de zile intre CNSAS si liderii partidelor politice, rezultatul acestora fiind un verdict favorabil pentru parlamentarul cu dosar de Securitate. -Aceste negocieri incep sa dea roade si politicienii incep sa fie spalati-, a dezvaluit reprezentanta PIN, oferind amanunte despre primii cinci oameni politici salvati de pe urma acestor -trocuri-.
Sandru a sustinut ca membrii CNSAS nu au facut discriminari, acceptand sa -discute- inainte de a da verdicte in cazul politicienilor, indiferent de culoarea politica a acestora. Intr-un prim lot -al celor cinci-, reprezentanta PIN i-a inclus pe Gyorgy Frunda – UDMR, Marcu Tudor – PRM, Cristian Radulescu – PD, Serban Mihailescu – PSD si Mona Musca – -poama- presedintiei, nu a liberalilor. Musca a pierdut deja sprijinul PNL, fiind exclusa din partid dupa ce a recunoscut ca a semnat un angajament cu Securitatea, dar CNSAS nu a dat inca un verdict oficial in cazul ei. Asa ca Sandru se asteapta ca fosta deputata PNL sa fie scoasa -curata ca lacrima-, ca urmare a -negocierilor ascunse-.
In viziunea Laviniei Sandru, CNSAS este legat de maini si de picioare, singurele decizii pe care le pot lua membrii Colegiului fiind cele convenite in intalnirile cu liderii partidelor politice. Desi Colegiul CNSAS are in componenta oameni propusi de formatiuni politice, dar care nu au carnet de partid, Sandru si-a intarit afirmatiile declarand ca pe baza acestor negocieri se poarta -absolut toate discutiile la CNSAS-.
Dintre cele cinci persoane pe care CNSAS ar urma sa le scoata basma curata, Sandru a anuntat ca membrii Colegiului au rezolvat deja cu doi – senatorul UDMR Gyorgy Frunda si deputatul Cristian Radulescu. -Sunt foarte curioasa sa vedem cum o sa justifice CNSAS votul pentru urmatorii trei din pachetul asta <cinci pentru infern>, adica o sa se ajunga la vot cu privire la Mona Musca, persoana despre care stim ca a avut angajament la Securitate-, a mai anuntat Sandru. Reprezentanta PIN a gasit o explicatie si pentru cei care nu s-au prezentat inca la audierile CNSAS, cum este cazul deputatului PRM Marcu Tudor, fratele liderului formatiunii, Corneliu Vadim Tudor: negocierile nu s-au incheiat!
La randul lor, membrii Colegiului au dat din cap, dezaproband acuzatiile Laviniei Sandru, iar reprezentantii partidelor politice acuzate ca duc negocieri cu CNSAS s-au facut ca nu dau doi bani pe -dezvaluirile de duminica- ale PIN.
Cazimir Ionescu neaga tot, tot
Membrul Colegiului CNSAS, Cazimir Ionescu, a apreciat ca -este exclus- ca partidele sa poarte discutii cu reprezentantii Consiliului. Ionescu a infirmat categoric -spalarea- unor politicieni de catre CNSAS, sugerata de Sandru – el a argumentat o parte din verdictele date pana acum de CNSAS in privinta politicienilor.
-Decizia a fost redactata, deja transmisa-, a recunoscut membrul Colegiului, vorbind despre verdictul dat in cazul deputatului democrat Cristian Radulescu. Cat despre un reprezentant al UDMR cu dosar pe masa CNSAS, Verestoy Attila, Ionescu a dezvaluit ca verdictul in cazul acestuia a fost deja dat, iar ca rezultatul este si el -in curs de redactare-. In ambele cazuri, membrul CNSAS a dat asigurari ca nu a fost vorba de negocieri prealabile. Potrivit lui Ionescu, faptul ca membrii Colegiului sunt doar propusi de partide, si nu -inregimentati politic-, exclude orice fel de speculatii de tipul celor aduse de vicepresedintele PIN.
PD nu avea de ce sa negocieze
-PD nu este implicat in astfel de actiuni referitoare la negocieri sau intelegeri politice vizand deciziile Colegiului CNSAS. Noi suntem curati-, a declarat vicepresedintele democrat Ioan Oltean. Pe de alta parte, surse din PD, citate de Mediafax, au dezvaluit ca liderul deputatilor pedisti, Cristian Radulescu, a primit inca de vineri decizia prin care CNSAS l-a gasit nevinovat de politie politica.
UDMR: -Cine este Lavinia Sandru?-
Reprezentantii UDMR n-au vrut sa se uite in gura reprezentantei PIN si au declarat doar ca afirmatiile Laviniei Sandru sunt neintemeiate. -Nu am primit nimic de la CNSAS. Nu ma intereseaza si refuz sa comentez declaratiile doamnei Lavinia Sandru-, a reactionat Gyorgy Frunda, unul dintre cei pe care Sandru i-a acuzat ca ar fi fost -spalati- dupa negocierile dintre CNSAS si reprezentanti ai UDMR. O reactie similara a avut si Laszlo Borbely, vicepresedinte al Uniunii, care a declarat ca ceea ce declara Sandru nu conteaza si nu intereseaza pe nimeni. -Nu cred ca este cazul ca partidele politice sa reactioneze de fiecare data cand un om politic debiteaza prostii-, a incheiat Borbely, citat de Mediafax.
PSD se tine departe de jocurile de culise
Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a infirmat si el implicarea social-democratilor in negocieri cu CNSAS, pentru obtinerea unui verdict favorabil in cazul deputatului pesedist Serban Mihailescu. -Nu exista niciun fel de negocieri fata de nicio persoana in cadrul CNSAS-, a raspuns, categoric, Diaconescu. Mai mult, purtatorul de cuvant al PSD a pozat intr-un militant al deconspirarii colaboratorilor cu Securitatea; el a declarat ca social-democratii au fost sfatuiti sa nu intre in jocuri de culise pentru a nu pata credibilitatea CNSAS.