Home Politic Verheugen decide soarta Turciei

Verheugen decide soarta Turciei

DISTRIBUIŢI

In contextul in care protestele impotriva reglementarilor impuse de guvern iau amploare in Turcia, vizita comisarului pentru extindere, Gunter Verheugen, are rolul de a clarifica situatia acestei tari, privind inceperea negocierilor de aderare si, implicit, acceptarea ei in teritoriul extins al Uniunii Europene.


Momentul adevarului

Pe 17 decembrie, la Bruxelles, liderii europeni trebuie sa ia o decizie privind inceperea sau nu a negocierilor de aderare, pe baza raportului Comisiei, care urmeaza a fi publicat pe 6 octombrie, acesta facand dovada respectarii criteriilor de catre Turcia, in special referitoare la drepturile omului. In plus, aceasta tara asteapta inceperea negocierilor inca din 1999, cand a dobandit statutul de candidata la UE. Acestea sunt motivele principale pentru care Verheugen a promis, recent, ca raportul va fi -obiectiv si echitabil-, fiind realizat de experti ai comisiei, care nu sunt supusi -presiunilor politice-.

Comisarul european si-a inceput, ieri, vizita de trei zile in Turcia printr-o intrevedere cu presedintele Ahmet Necdet Sezer, cu premierul Recep Tayyip Erdogan si cu seful diplomatiei, Abdullah Gul, potrivit declaratiilor lui Namik Tan, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe de la Ankara. In agenda responsabilului european s-a mai incadrat si o deplasare la Diyarbakir, principalul oras din Peninsula Anatolia, cu populatie majoritar kurda, unde s-a intalnit cu liderii locali, cu reprezentanti ai etniei kurde si cu membri ai unor organizatii nonguvernamentale. Pentru astazi, Verheugen a programat o vizita in orasul portuar Izmir, pentru a se intalni cu oameni de afaceri, urmand ca, miercuri, sa-si incheie turneul in Turcia, dupa o escala la Istanbul.

Primele impresii ale comisarului pentru extindere sunt satisfacatoare, dat fiind ca Verheugen a remarcat progresele Turciei, in special in domeniul reformelor constitutionale. Totusi, noile reglementari in justitie si legislatie au determinat o serie de proteste violente in randurile cetatenilor.

La start in 2005?

Gunter Verheugen crede ca daca UE va decide sa inceapa discutiile cu Turcia, acest lucru s-ar putea intampla chiar din aprilie 2005. El a mentionat ca negocierile de aderare cu Ankara ar putea incepe in patru pana la sase luni de la semnalul pozitiv al liderilor europeni. Totusi, comentariul lui Verheugen contrasteaza cu un recent raport olandez, care recomanda inceperea negocierilor Turcia in doi ani sau, -posibil-, chiar mai devreme.

Intre timp, comisia pare sa aiba pareri impartite in privinta raportului, punctul forte in deciderea aderarii Turciei fiind ultima decizie majora a Comisiei Prodi, aflata pe ultima suta de metri a mandatului. Unii comisari si-au exprimat -indoielile si rezervele- in legatura cu aderarea Turciei. Marea Britanie si Germania sunt principalele sustinatoare ale statului turc, in timp ce Franta si Austria sunt ceva mai precaute.

Pe de alta parte, ministrul olandez de externe, Bernard Bot, a carui tara asigura presedintia UE, a exclus posibilitatea ca liderii europeni sa propuna un alt statut Turciei in cazul in care acestia nu vor decide sa inceapa negocierile de aderare cu Ankara. -Turcia este candidata la aderare. Nu putem vorbi de o relatie speciala sau de un parteneriat privilegiat. Nu putem schimba regulile in timpul jocului. Trebuie sa aflam daca Turcia este pregatita sau nu-, a subliniat oficialul olandez.

Totusi, se pare ca UE va adopta o pozitie mai dura in privinta Turciei, nedorindu-si -repetarea erorilor facute la ultima extindere-, cand unele dintre capitolele de negocieri au fost incheiate pe baza unor simple angajamente. Mai mult, raportul despre Turcia va fi -ultima marturie politica a Comisiei Prodi-.

Reforme si proteste

Mai multe organizatii ale femeilor din Turcia au protestat impotriva intentiei guvernului de a introduce adulterul in Codul penal, masura ce pare sa contravina eforturilor de aliniere a legislatiei turcesti la cerintele europene. Ministrul justitiei, Cemil Cicek, a explicat ca incriminarea adulterului nu este o tragedie, atat timp cat societatea il considera deja o crima, relatiile extraconjugale aruncandu-i pe cei implicati in afara comunitatii. Cu toate acestea, alinierea legilor se numara printre conditiile esentiale care trebuie indeplinite in vederea aderarii la UE, in pofida afirmatiilor facute de catre organizatiile femeilor care cred ca introducerea adulterului in Codul penal este un pas inapoi si o pata pe cartea de vizita a Turciei, de stat secular modern.

Totusi, la sfarsitul saptamanii trecute, noi violente de strada au izbucnit intre demonstrantii ultranationalisti si fortele de politie, motivul fiind acceptarea construirii unei catedrale ortodoxe in apropierea orasului Istanbul. Este o chestiune delicata, cu atat mai mult cu cat si respectarea libertatii religioase face parte din lunga lista de reglementari cerute Turciei de catre UE. In plus, Istanbulul, cunoscut atunci sub numele de Constantinopol, a fost capitala ortodoxismului pana in 1453.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.